Hlavní obsah

Krušné hory by se mohly stát chráněnou krajinnou oblastí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krušné hory by se mohly v brzké době stát chráněnou krajinnou oblastí (CHKO). Usilují o to ochránci přírody včetně státní správy a také vedení Karlovarského kraje je myšlence nakloněno. V současné době se budou k záměru vyjadřovat jednotlivé krušnohorské obce a města.

Foto: Profimedia.cz

Krušné hory by se mohly stát CHKO.

Článek

„Není to nová myšlenka, hovoří se o tom již několik let,“ uvedl uvolněný člen karlovarského krajského zastupitelstva Karel Jakobec (ODS). „Odbor životního prostředí dostal za úkol jednat s obcemi, kterých se to týká,“ pokračoval zastupitel s tím, že kraj zvýšení ochrany životního prostředí podporuje.

„Ale samozřejmě nesmíme narážet na záměry obcí, aby tam nedocházelo k nějakým zbytečným střetům v této oblasti,“ dodal Jakobec, podle kterého bude jednotlivé varianty rozlohy CHKO připravovat Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK). „Návrh pak budou schvalovat zastupitelstva dotčených obcí,“ doplnil Jakobec, podle kterého je věc na začátku a první výsledky budou známy v řádu několika měsíců.

S centrem na Božím Daru

Podle starosty Božího Daru Jana Horníka (STAN) se snaha vyhlásit CHKO v Krušných horách odvíjí již od 90. let minulého století. „Jsou s tím spojené pro stát finanční náklady. Pokud ale bude tlak odspoda a bude enormní, tak by to stát povolil,“ míní Horník.

Uvedl, že město již nechalo vyhlásit několik biokoridorů, biocenter, přírodních rezervací a území Natura 2000, takže je podle jeho slov chráněno takřka celé území spadající pod horské městečko.

„Pokud by CHKO vznikla, tak bychom požadovali, aby její centrum bylo na Božím Daru,“ poznamenal starosta s tím, že by kvůli tomu mohlo vzniknout centrum CHKO na stavebních základech po 2. světové válce zbouraného Nového Mlýnu, který stával mezi Božím Darem a Myslivnami.

Na Chebském hradu se stále pracuje

Cestování

Podle mluvčí AOPK Karolíny Šůlové je příroda Krušných hor natolik zachovalá, že by vyhlášení CHKO bylo namístě. „Pro CHKO Krušné hory mluví i fakt, že byly vyhlášeny i Světovým kulturním a přírodním dědictvím UNESCO — a posláním chráněných krajinných oblastí je ochrana krajiny se všemi jejich přírodními i kulturními hodnotami,“ zdůraznila mluvčí.

„Vyhlášení jakéhokoli velkoplošného chráněného území má vždy rovinu přírodovědně-ekologickou a rovinu společenské objednávky,“ uvedla Šůlová v odpovědi na otázku, jak rozsáhlé území by mělo být vyhlášeno CHKO.

„Příprava odborných podkladů zabere nejméně rok, ale samozřejmě záleží na řadě dalších faktorů. Tím podstatným je také postoj klíčových hospodářů v území, který mnohdy ovlivňuje i místní samosprávy,“ uvedla mluvčí k termínům. „Nicméně AOPK může začít podrobné práce na vymezení CHKO v okamžiku, kdy dostane zadání od ministerstva životního prostředí. Důležitý je také zájem z regionu,“ uzavřela.

Kynžvartský trojúhelník tvoří zámek, ruina hradu a lázně

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám