Hlavní obsah

Na Chebském hradu se stále pracuje

V areálu Chebského hradu mají i v letošním roce pokračovat stavební práce. Součástí oprav je mimo jiné obnova jihovýchodního bastionu, kde by měla vzniknout expozice historických zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Chebský hrad.

Článek

„Plány máme pořád, ale uvidíme, co nám dovolí situace. Pokud ale jde o stavební části, tak letos bude pokračovat již třetím rokem velká investiční akce týkající se postupné obnovy jihovýchodních a jihozápadních kasemat,“ uvedl kastelán Chebského hradu Tomáš Dostál.

„Vloni proběhla oprava střechy v části vlevo od hradní Černé věže, to znamená nad jihozápadními kasematy, a letos se chystají práce v části napravo od této věže a na jihovýchodním bastionu,“ pokračoval kastelán.

Kladrubský klášter prochází proměnou

Tipy na výlety

„V roce příštím pak přijde řada na instalaci expozice v tomto bastionu a tím se pětiletý grant završí,“ dodal Dostál.

Expozice až v příštím roce

Město Cheb na realizaci letos plánovaných prací vyhlásilo výběrové řízení. Podle mluvčí na chebské radnici Simony Liptákové jsou předpokládané náklady na realizaci nadcházející třetí etapy zhruba 7,3 milionu korun.

První etapa stála bezmála 23 miliony korun a druhá 4,3 milionu korun. Předpokládané celkové náklady na opravy Chebského hradu mají tedy dosáhnout přibližně 34 milionů korun. Dotace z evropských zdrojů má být asi 24 milionů korun.

Expozice v bastionu, který po přestavbě v barokní době sloužil jako prachárna, bude připravována až v příštím roce. „Rádi bychom zde návštěvníkům nabídli militaria, jež se v minulých staletích dotkla historie hradu,“ prozradil kastelán s tím, že expozice by měla ukázat i zbraně starověku, kdy se podle jistých indicií v lokalitě hradu mohla nacházet římská osada.

„Expozice by ale měla nabídnout zbraně napříč celou historií až do přelomu 18. a 19. století, kdy byl definitivně zrušen pevnostní status města Chebu, potažmo hradu,“ podotkl Dostál.

Vstupné má zůstat stejné, tedy sto korun pro dospělého a polovina pro studenty a seniory.

Malebná Vratislav je polská, ale trochu i česká

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám