Hlavní obsah

Křížem krážem Korčulou: Z přelidněných pláží k zapadlým zátokám

Novinky, Klára Fischleinová

Strávit na Korčule celou dovolenou jen na plážovém lehátku by byl skoro hřích. Tento chorvatský ostrov má totiž, jak se říká, od všeho trochu. Kromě relaxace na pobřeží moře nabízí Korčula ozdravné válení v bahně, putování do minulosti i sportovní vyžití.

BEZ KOMENTÁŘE: Korčula je ostrovem jako stvořeným ke koupání, výletům i ozdravným pobytům

 
Článek

Přibližně 47 kilometrů dlouhý chorvatský ostrov Korčula spadá do oblasti Střední Dalmácie. Napříč jeho územím vede hlavní silnice, proto cestování autem tady není problém. Malebnou zastávkou na chráněném východním pobřeží je stará část města Korčula, která zabírá území oválného poloostrůvku.

Koupání v okolí města a na hotelových plážích je návštěvníky kritizováno kvůli špinavé vodě u břehu. Naopak doporučovány jsou menší ostrůvky kolem Korčuly či zapadlé zátoky. Jednu z nich, zátoku Pupnatska Luka, lemuje na jihu ostrova stejnojmenná pláž. Ta nebývá přelidněná a nabízí tak větší soukromí a nerušený odpočinek.

Foto: Profimedia.cz

Příjemná pláž Pupnatska Luka není tolik masově navštěvovaná na rozdíl od pláží u hotelů měst Korčula nebo Vela Luka.

Pokud se vypravíte do jižní části Korčuly, narazíte v některých oblastech na hodně strmý a skalnatý terén. Jinak je ale krajina ostrova pohostinná. V obci Smokvica ve vnitrozemí Korčuly můžete ochutnat zdejší proslulá suchá vína, olivy i pomeranče. Každoročně se tu 15. srpna slaví svátek Panny Marie. Letos tento den vychází na čtvrtek. Tradiční oslava nabízí pohled do nitra místní kultury a historie.

Korčulské víno si můžete přivézt také z výletu do města Blato. Za návštěvu tu stojí kromě vinotéky či restaurace s rybími specialitami také renesančně-barokní zámek, ve kterém sídlí Vlastivědné muzeum nebo zbarokizovaný kostel Všech svatých postavený ve středověku.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Jestli chcete zažít něco speciálního, vydejte se do osady Brna (asi 4 kilometry od obce Smokvica). Blízko odsud je totiž zátoka Istruga proslulá svým léčivým bahnem. To by mělo pomáhat s problémy pohybového ústrojí i s regenerací kůže.

Bahno je volně využitelné, takže stačí přijet a „naložit se“ do něj. Kousek od bahenní lázně je sportovní centrum a tenisové kurty pro turisty, kteří si chtějí zpestřit lenošivou dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Přístavní město Vela Luka nabízí gurmánské zážitky ve svých restauracích stejně jako výlety do okolní hornaté přírody.

Výpravou do blízkosti dávné minulosti Korčuly je návštěva města Vela Luka. V jeho blízkosti je totiž prehistorická jeskyně s názvem Vela Spila, ve které soustavně probíhají archeologické vykopávky. Tisíce zdejších nálezů dokazují osídlení ostrova od doby kamenné až po středověk. Koupání v okolí města Vela Luka je lepší než u Korčuly, je ale potřeba počítat s často přeplněnými plážemi.

Kam na Korčule za pískem

Nedaleko města Korčula, na východě ostrova, se nachází několik písčitých pláží: Vela Pržina, Bilin Žal a Tatinje. Spadají pod obec Lumbarda, v níž si před stovkami let stavěla svá letní sídla šlechta. Na pobřeží, na němž se Lumbarda rozprostírá, je větrno, proto je oblast často navštěvovaná také surfaři.

Reklama

Související témata:

Související články

Makarská riviéra: Nedotknutelná česká modla

Prosluněná Makarská riviéra patří jednoznačně mezi nejfrekventovanější dovolenkové destinace v Chorvatsku. Nabízí nejen rozlehlé pláže a koupání, ale také...

Výběr článků

Načítám