Hlavní obsah

Makarská riviéra: Nedotknutelná česká modla

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosluněná Makarská riviéra patří jednoznačně mezi nejfrekventovanější dovolenkové destinace v Chorvatsku. Nabízí nejen rozlehlé pláže a koupání, ale také zábavní zázemí riviéry lemované vesničkami, obchůdky, restauracemi a bary, kde se po nocích alkoholem rozhodně nešetří.

Foto: Profimedia.cz

Na Makarské riviéře to mají dovolenkáři od hotelů na pláž jen několik metrů.

Článek

V chorvatské Dalmácii snad není oblíbenějšího letního střediska, než je Makarská riviéra vzdálená okolo 1150 kilometrů od Prahy – většina trasy ale vede po dálnici, což cestu podstatně urychluje. Statisíce pravidelných návštěvníků z Česka si oblíbily rozmanitou krajinu, v níž se Makarská riviéra rozkládá. Kromě slunění na pláži a ozdravného máčení v moři si tu můžete odpočinout ve stínu borových lesů nebo se vydat do strání pohoří Biokovo (až na samý vrchol Sveti Jure lze dojet autem).

Foto: Profimedia.cz

Na malebnou krajinu Dalmácie můžete pohlédnout z výšky pohoří Biokovo, kam se dostanete pohodlně autem.

Proslulá oblázkovo-písčitá pláž Donja Luka je jednou z nejvyhledávanějších na Makarské riviéře. Na více než jeden a půl kilometru pláže lze kromě přeplněných řad s lehátky a slunečníky objevit také postranní místečka s dostatečným soukromím. Chybu neuděláte, ani když vyrazíte do makarského letoviska Brela. To je oblíbené především díky bílým oblázkům a průzračné hladině moře na plážích Punta Rata, Soline a Stomarica.

Foto: Profimedia.cz

Pláže letoviska Brela jsou dovolenkovým hitem. Od silnice a chodníků je oddělují vysoké borovice.

Ten, komu vadí opálený obrys plavek a nebrání se nahotě, si jistě zamiluje oblíbenou nudistickou pláž Nugal, která leží na Makarské riviéře nedaleko destinace Tučepi. Soukromí a klid na této pláži střeží skalnaté útesy i vysoké borovice zdejších hustých lesů.

Chorvatsko není jen o koupání

Objevování přírodních krás Makarské zabere více než jednu dovolenou. Za zvážení ale jistě stojí také některé kulturní zastávky. Jednou z nich může být muzeum mušlí, které sídlí ve zdejším františkánském klášteře a nabízí k prohlédnutí tisíce exponátů nejen z Jaderského moře, ale i z dalších částí světa.

Příjemný večer nad talířem čerstvě vylovených mořských specialit, se sklenkou dobrého vína v ruce můžete denně strávit v jedné z mnoha zdejších restaurací. Šumění vln při sezení venku pak už pouze dokreslí výjimečnou atmosféru.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Pohodové dny si na Makarské riviéře turisté zpestřují účastí na některé z mnoha akcí. Vyhlášené jsou takzvané Rybářské noci. Tyto lidové slavnosti doprovázené hudbou, soutěžemi a především ochutnávkami rybích specialit, se konají v průběhu letní sezóny několikrát. V první polovině srpna se každoročně na Makarské koná oblíbená událost zvaná Letní festival.

Přestože příjemnou dovolenou nabízejí i desítky chorvatských ostrůvků, čeští turisté na Makarskou nedají dopustit. Každoročně se sem vrací mimo jiné i kvůli pohostinnosti místních obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám