Hlavní obsah

Krize může položit stovky cestovních kanceláří

Právo, Novinky, mšv, rei, bor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní rok cestovním kancelářím nepřeje. Na jaře musely rušit stovky zájezdů a nad zimní sezonou stále visí otazník. Přesto se velké společnosti domnívají, že současnou krizi ustojí, ačkoli některé musely přikročit ke snižování nákladů a propouštění. Mnohem hůře však dopadá situace na menší cestovní kanceláře, které bojují o holé přežití.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Stejně jako v jiných společnostech, i v naší cestovní kanceláři jsme museli přistoupit ke snížení počtu zaměstnanců. Většinou se jednalo o neprodloužení pracovních smluv na dobu určitou nebo zrušení některých pracovních pozic,“ napsala Novinkám tisková mluvčí CK Čedok Eva Němečková s tím, že ukončení pracovního poměru se dotklo 30 procent zaměstnanců.

Doplnila, že napříč firmou byla zavedena úsporná opatření a Čedok tak očekává třetinovou redukci nákladů.

Češi kupují lyžařské zájezdy do Alp koronaviru navzdory

Cestování

Současná situace není jednoduchá ani pro další cestovní kanceláře. „Úsporná opatření z hlediska nákladů děláme od začátku krize, ale lidé jsou naše hodnota a investice do budoucna. Je zřejmé, že až se situace stabilizuje, bude každý potřebovat kvalifikované a zkušené lidi a my na to sázíme,” uvedl provozní ředitel CK Blue Style Ondřej Rušikvas.

Například CK Fischer má podle tiskového mluvčího Jana Bezděka výhodu v tom, že patří pod velkou nadnárodní firmu. To by ji mohlo v krizi spasit a uchránit od rozsáhlých ztrát. „Naše mateřská společnost, skupina REWE, patří k největším v Evropě, zaměstnává sta tisíce lidí a její obrat činí 1,8 bilionu korun,“ vysvětluje.

„Navíc nepodniká jen v cestovním ruchu, ale také v maloobchodě, který současnou krizí v podstatě zasažený není. To jsou důvody, proč i současnou nelehkou dobu jistě ustojíme,“ míní Bezděk.

Do insolvenčního řízení vstoupilo z celkového počtu 860 zatím pět cestovních kanceláří a odhadujeme, že 200 až 250 jich je na hraně.
Jan Papež, místopředseda ACK ČR

Ne všichni se ale mohou spolehnout na podporu mateřské společnosti. Asociace tuzemských cestovek odhaduje, že o přežití jich bojuje i více než čtvrtina.

„Letos vstoupilo do insolvenčního řízení z celkového počtu 860 zatím pět cestovních kanceláří a odhadujeme, že 200 až 250 jich je na hraně. Nikoliv vlastní vinou, ale prostě proto, že i když už osm měsíců nemají žádné tržby, musejí platit vlastní režii. Ještě o něco hůř jsou na tom cestovní agentury, jejichž provoz se prakticky zastavil,“ řekl Právu Jan Papež, místopředseda a tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR).

Po vládě požadují peníze na provoz

Celkové ztráty cestovek se podle něj pohybují okolo dvou miliard korun. Mnohé CK přitom podržela možnost nevracet lidem peníze za zrušené zájezdy a kompenzovat je vouchery na náhradní termín. Pokud je však klienti nevyužijí, musí jim cestovky od příštího srpna peníze vyplatit. Papež nezastírá, že sektor vyhlíží zmíněné datum s obavami. „Pokud současná situace potrvá, tak to pro většinu CK bude problém,“ připustil.

Vláda schválila kompenzace za restriktivní opatření

Ekonomika

Cestovky podle Papeže trápí ze všeho nejvíc dvě věci. „Tou první je nedostatek hotovosti na financování další existence. Jedná se o nájmy, platby za energie, platy zaměstnanců a podobně. Druhým problémem je absence jasných a trvalých pravidel. Ta se mění tak rychle, že nestačíme reagovat, a prakticky nám to brání, abychom připravovali a nabízeli zájezdy. Ty neustálé změny přirozeně mnoho našich zákazníků znervózňují a berou jim chuť cestovat,“ shrnul Papež.

„V Německu vláda poskytla touroperátorům přímou finanční pomoc, v Polsku vláda vykoupila od cestovek jimi vydané vouchery, resp. poskytla jim úvěr ve výši vydaných voucherů. U nás má ministerstvo pro místní rozvoj už měsíc náš návrh na řešení, ale zatím na něj nereagovalo,“ doplnil.

Konkrétně jde o požadavek na 3,5 miliardy korun od státu na provoz cestovních kanceláří. Ministerstvo pro místní rozvoj se věcí zabývá. „V příštích dnech chceme získat aktuální, relevantní data o situaci na trhu, o efektivitě dosavadních podpůrných programů, například záručního programu Covid III, a predikci budoucího vývoje tak, aby případná podpora skutečně znamenala udržitelnost daného odvětví,“ sdělil Právu mluvčí resortu Vilém Frček.

O výši a podmínkách podpory se podle něj povede podrobná debata s ministerstvem financí, v závislosti na výkonnosti podniků z minulých let.

Návrhů je víc

Prezident Fóra cestovního ruchu Viliam Sivek a viceprezident Martin Plachý podali vládě návrhy na záchranu cestovního ruchu, který se v krizi bez pomoci neobejde. Jedno z opatření se dotýká i cestovních kanceláří a agentur, které jsou společně s hotely a restauracemi nejvíce zasaženým oborem v rámci celé krize. Zpráva uvádí, že tržby v tomto segmentu se propadly zhruba o 85 procent a šance zajistit si zdroj příjmů je v období zastaveného cestovního ruchu téměř nulová.

Navržené kompenzace by mohly spočívat buď v náhradě za dobu uzavření vypočtené z tržeb stejného období minulého roku, nebo v náhradě vypočtené z daňových odvodů uvedených v daňovém přiznání za minulé období.

Český cestovní ruch je na tom kriticky. O místa mohou přijít statisíce lidí

Cestování

Zájezdy rušit nechtějí

Druhá vlna koronaviru se do chodu cestovních kanceláří více či méně promítla. V CK Exim tours a Fischer například přikročili k částečné práci z domova a rozdělení na dvě skupiny, které se nepotkávají v kanceláři. „Z hlediska byznysu patří cestovní ruch k velmi zasaženým oborům. Na druhou stranu například zimní zájezdy se momentálně prodávají lépe, než jsme původně očekávali. V tuto chvíli už si zimní dovolenou koupilo přes dvacet tisíc klientů,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

S dobrým prodejem zimních dovolených souhlasí také obchodní ředitel CK Exim tours Petr Kostka, podle kterého se aktuálně prodává zejména Tunisko a ostrov Džerba, kde po klientech stále nejsou vyžadovány testy. „Dopad pandemie na cestovní ruch je obrovský už od začátku, tedy od uzavření hranic v březnu, i přes letní sezonu, kdy byl prodej pouze desetiprocentní oproti minulému roku,“ uvedl Kostka a doplnil, že CK bude nadále reagovat na aktuální situaci.

Stejný přístup má také CK Čedok, která s rušením zájezdů zatím nepočítá, přestože například Itálie zavedla pro Čechy povinnost prokázat se při vstupu negativním testem. „Naše cestovní kancelář je připravena poskytnout své služby,“ řekla Němečková. „Testy před nebo po zájezdu se pomalu stávají běžným standardem. Věříme, že již brzy budou k dispozici výrazně levnější a dostupnější LAMP-testy s výsledky během několika desítek minut,“ dodala.

V Blue Stylu spoléhají na to, že bude v příštích měsících možné vycestovat do zahraničních destinací za sluncem. „V nadcházející zimní sezoně je základním předpokladem cestování stabilizace situace v ČR a dále uvolnění některých restriktivních opatření, a to zejména v Egyptě a Spojených arabských emirátech, které patří k nejoblíbenějším destinacím,” uzavřel Rušikvas.

Přespání na Sahaře. Bez signálu a s nejkrásnějším východem slunce

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám