Hlavní obsah

Český cestovní ruch je na tom kriticky. O místa mohou přijít statisíce lidí

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní ruch je jedním z oborů, na který současná pandemie dopadá zdaleka nejvíce. A pokud mají podnikatelé těžkou dobu přečkat, musí jim pomoci vláda. Tvrdí to prezident Fóra cestovního ruchu Viliam Sivek, jenž společně s viceprezidentem Martinem Plachým připravil plán na opatření, která by měla odvětví zachránit. Novinky mají zprávu k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cestovní ruch je paralyzován prakticky od propuknutí epidemie, tedy již osm měsíců. Krátkodobé uvolnění během léta pomohlo pouze některým segmentům v odvětví, od září ale opětovně dochází k omezování ekonomické aktivity podnikatelů, uvádí zpráva. Děje se tak navíc na prahu zimní sezony, která bývá tradičně tím příjmově nejslabším obdobím.

„Musíme si uvědomit, že cestovní ruch přímo zaměstnává 250 tisíc lidí, což znamená, že v turismu pracuje zhruba každý desátý Čech. A každá pátá profese je na toto odvětví navázána. Třeba prádelny perou hlavně pro hotely či restaurace,“ řekl Sivek Novinkám.

Odpustit odvody a prodloužit Antivirus

„Podnikatelé v cestovním ruchu nemohou za stávající situace obchodně přežít a zachovat většinu z původních 250 tisíc pracovních míst bez dostatečných podpůrných opatření. Osud odvětví je nyní v rukou vlády,“ doplnil prezident Fóra cestovního ruchu.

Noční můra je zpátky, zoufají si hospodští

Domácí

V plánu, který Sivek a Plachý předložili ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi a ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové, je celkově 11 návrhů, které vysvětlují, jakým způsobem má vláda pomoci postiženému sektoru.

Žádají například prodloužení programu Antivirus, který byl už v průběhu středy vládou schválen, odpuštění odvodů zdravotního a sociálního pojištění pro subjekty podnikající v cestovním ruchu nebo pomoc cestovním kancelářím, které jsou podle zprávy společně s restauracemi a hotely nejvíce zasaženým oborem v rámci celé krize.

Pokud vláda podnikatelům nepomůže, nemají podle Sivka žádnou šanci přežít. „Nebude to mít dopady jen pro jeden sektor, ale i další,“ zdůraznil.

Vláda schválila kompenzace za restriktivní opatření

Ekonomika

Od 14. října vstoupila v platnost nová opatření, která kompletně uzavřela restaurace a bary. Obsazenost hotelů se pak pohybuje na úrovni 8 až 12 procent, v Praze a dalších velkých městech je to pod 5 procent. Celá řada hotelů musela zavřít úplně.

Reklama

Výběr článků

Načítám