Hlavní obsah

Klenoty maurského stavitelství najdete ve španělském vnitrozemí

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V andaluském vnitrozemí jsou tři klenoty, na něž (nebo alespoň na některý z nich) by si návštěvník rozhodně měl udělat čas. Jsou to města Granada, Sevilla a Córdoba. V ideálním případě – říkají turistické průvodce – by návštěvník měl strávit v každém z nich pár dnů, ale za obvyklých okolností zpravidla stačí i několik hodin.

Foto: Profimedia.cz

Córdoba

Článek

Granada

Maurský palácový komplex Alhambra v Granadě je označován za vrcholné dílo maurského stavitelství. V paláci Nasridovců, který je nejcennější částí Alhambry, návštěvníci obdivují především skvostně zdobené sály a otevřená vnitřní prostranství, patia s bazény a fontánami.

Foto: Bohuslav Borovička , Právo

Granada

K Alhambře patří i Generalife, letní palác a zahrady s množstvím stinných zákoutí, altánků a jezírek. Právě „vodní hospodářství“ bylo nedílnou součástí středověkého maurského stavitelství. Bazény a fontány nejen zkrášlovaly interiéry paláců a patia, ale v kombinaci se stavebními prvky fungovaly (a dodnes fungují) jako účinná klimatizace.

Při návštěvě Granady stojí za prohlídku i Albaisín, někdejší arabská čtvrť na návrší naproti Alhambře, a naopak svůj romantický půvab již ztratila někdejší cikánská osada na svahu Sacromonte. Až budete připravovat výlet do Granady, počítejte s tím, že o návštěvu Alhambry je takový zájem, že vstupenky je třeba objednat předem.

Sevilla

Sevilla je označována za nejpozoruhodnější ze tří popisovaných andaluských měst. Je kolébkou býčích zápasů a tamní aréna patří k největším ve Španělsku, je tam gotická katedrála – podle Guinnessovy knihy rekordů největší na světě – postavená, jak bývalo zvykem, na místě někdejší mešity.

Foto: Profimedia.cz

Sevilla

Kostelní věž Giralda je přestavěný minaret. V katedrále jsou uloženy ostatky objevitele „Nového světa“ Kryštofa Kolumba.

Stejně pozoruhodným stavitelským dílem je Alcázar, komplex královských paláců, v němž Jejich katolická Veličenstva, Isabela a Fernando, plánovala objevitelské a dobyvatelské plavby. V jednotlivých částech Alcázaru je jako v katalogu k vidění všechno, čím vynikala maurská architektura.

Córdoba

Třetí z andaluských klenotů, od moře nejvíce vzdálená, venkovská a poněkud opomíjená Córdoba, se někomu může zdát popelkou, ale také tam je k vidění Andalusie.

Atrakcí Córdoby je Mezquita, mešita, která bývala ve svých dobách největší v islámském světě. Poté, co maurské území dobyli Španělé, stal se z muslimské modlitebny svatostánek křesťanský. V rozlehlém prostoru, jehož strop je podepírán osmi stovkami sloupů, může být slouženo až pět mší současně.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na večerní Cordobu

Každý, kdo se chystá zhlédnout některý ze tří andaluských klenotů, by měl přijet na místo připraven a poučen alespoň tím, že by si o něm přečetl pár stránek v turistickém průvodci, aby věděl, čeho z množství detailů a pozoruhodností si zejména všímat. Bez takové přípravy je totiž vynaložený čas z poloviny promarněn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám