Hlavní obsah

Kapucíni zvou do hrobky a nově také do kláštera v centru Brna

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen do své hrobky, v níž jsou mumifikované ostatky bratří i slavného barona Františka Trencka (1711–1749), nejslavnějšího vězně z brněnského Špilberku, ale dokonce přímo do svého kláštera zve nyní turisty řád brněnských kapucínů.

Foto: hrobka.kapucini.cz

Zájemci si mohou prohlédnou historickou knihovnu kapucínů, která patří k nejzdobnějším na Moravě.

Článek

Milovníci historie a památek si tak mohou prohlédnout jejich historickou knihovnu s 8000 svazky, která patří k nejzdobnějším na Moravě, dále kostel nebo refektář. Akce Brněnské léto u kapucínů potrvá do 12. září.

Kapucínský klášter sídlí i s hrobkou na Kapucínském náměstí v centru Brna. Jeho krypta s ostatky desítek bratří, které se podařilo mumifikovat díky unikátnímu systému proudění vzduchu v podzemí, je otevřena celoročně. Každý rok ji navštíví zhruba 38 tisíc lidí.

Chloubou je knihovna

V areálu kláštera sídlí i expozice Moravská vesnička s pohyblivým betlémem, kterou vytvořil modelář Miroslav Mužík. Letos modely vyměnil za desítky plně funkčních dřevěných strojů Leonarda da Vinciho, které byl schopen vyrobit jen podle pouhých nákresů těchto strojů.

Turisté dohánějí propady na zámcích

Cestování

Klášter je domovem pěti bratří z řádu kapucínů. „Opravdovým skvostem je knihovna, a to díky své zdobnosti. Úžasná je nástropní freska od malíře Josefa Sterna, na níž vedou dialog o hledání věčné pravdy svatý Tomáš Akvinský a svatý Bonaventura z Bagnoreggia. První z nich odkazuje na Krista, druhý na poznání,“ řekla Právu vedoucí expozice kapucínská hrobka Kateřina Hlouchová. Další překvapení čeká na turisty v sousedním kostele.

Klášterem provází otec představený Cyril Komosný, který příchozím představí i běžný život bratří v řádu. V kostele bezesporu upozorní na obraz Nalezení svatého kříže od Joachima von Sandrarta. Dílo pochází ze 17. století. Při jeho nedávném restaurování se překvapivě ukázalo, že jde o ořez, tedy že bylo kdysi součástí většího obrazu, z něhož byl výjev s křížem oddělen.

Za dovolenou si zaplaťte sami, vyzývá kampaň bloggery a influencery

Cestování

Na programu je i připomínka úspěšné obrany Brna před Švédy za třicetileté války, kterou připomene hrobka večerními prohlídkami v polovině srpna. Na tuto akci je nutné si rezervovat předem vstupenky na webu. „V tak velkém rozsahu ještě klášter nebyl nikdy otevřen,“ doplnila Hlouchová.

Reklama

Výběr článků

Načítám