Článek
Loni byla restaurace Maido pátá, letos si už sáhla na prvenství. Vede ji japonský šéfkuchař Mitsuhara „Micha“ Tsumura a návštěvníkům připravuje fúzi japonské a peruánské kuchyně.
„Myslím, že gastronomie – jídlo a pohostinství – dokáže skvělé věci. Sny se tu stávají skutečností,“ okomentoval prvenství Tsumura, který si cenu považovanou za Oscara fine diningu (zážitková gastronomie, pozn. red.) převzal během čtvrtečního ceremoniálu v Turíně.
Druhé místo získala restaurace Asador Etxebarri v baskické obci Atxondo ve Španělsku. Bronzová příčka putuje do Mexico City, vysloužil si ji podnik Quintonil. Čtvrtá restaurace Diverxo je opět španělská, pětkou je Alchemist v Kodani. První desítku uzavírají podnik Gaggan v Bangkoku, Sézanne v Tokiu, Table by Bruno Verjus v Paříži, Kjolle v Limě a Don Julio v Buenos Aires.
V žebříčku jsou zástupci z celého světa, Češi mohou při svých gastronomických toulkách Evropou zavítat vyjma zmíněných restaurací také do Plénitude v Paříži, Ikoyi v Londýně, Le Clandre a Piazza Duomo v Itálii anebo do Steirereck ve Vídni.
Z žebříčku vyplývá, že velmi silná gastronomická scéna je v Jižní Americe, ale také v Asii, zejména v Bangkoku, Hongkongu či Tokiu. Oproti tomu zcela ostrouhaly restaurace v Austrálii a Africe. Z měst v USA a Kanadě se umístil na 12. příčce pouze New York.
Vyhrát jen jednou
Žebříček sestavuje akademie složená z více než 1100 mezinárodních expertů v oblasti pohostinství, ať už kritiků, či samotných šéfkuchařů.
Server CNN uvádí, že prvenství mohou podniky získat jen jednou, poté se zařazují do samostatné kategorie „Nejlepší z nejlepších“. Mezi členy této prestižní sekce jsou třeba slavné kodaňské restaurace Geranium a Noma, ale také newyorská Eleven Madison Park či barcelonská Disfrutar, která získala prvenství v žebříčku loni.