Hlavní obsah

Kalamita na rozpáleném Zanzibaru. V barech dochází pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Relax pod palmami, pláže s bílým pískem, sluníčko, ale žádné pivo. Na návštěvníky vyhledávaného tanzanského souostroví Zanzibar neúprosně udeřil „suchý zákon“, protože v tamních hotelech a restauracích dochází alkoholické nápoje. Náhle se změnil jejich dodavatel, čímž se narušil zásobovací řetězec.

Foto: Profimedia.cz

Pláž na Zanzibaru

Článek

To se mnohým turistům nelíbí a hoteliéři se obávají odlivu klientely. Pro africké „souostroví snů“ by to znamenalo katastrofu, protože cestovní ruch se na jeho příjmech podílí z 90 procent.

Krize podle serveru BBC postoupila do té míry, že se cena za půllitr světlého piva zdvojnásobila. Mnohé hotely už žádné alkoholické nápoje nemají, a klienti si tak mohou dopřát leda kokosovou šťávu, komentují situaci jízlivě některá média.

„Vláda musí jednat. Jsme uprostřed hlavní sezony, je velmi teplo a turisté si musí dopřát potěšení. Potřebují na plážích vychlazené pivo,“ řekl majitel jednoho baru. „Jestliže máme prázdné regály, nemůžeme vyplácet mzdy,“ přidal se další.

Nedávno odstoupil tanzanský ministr turistiky. Údajně kvůli „špatným pracovním podmínkám“. Mnozí ale jeho rezignaci spojují právě s problémy kolem dodávek alkoholu na Zanzibar.

Tisíce pracovních míst v ohrožení

Šéf zanzibarské asociace pro investice do cestovního ruchu Rahim Mbarouk bije na poplach. „Pivní krize“ by podle něj mohla mít za následek propuštění tří tisíc zaměstnanců v gastronomii a ubytovacích službách.

Americký turista, který si nepřál být jmenován, si postěžoval, že Zanzibar a jeho pláže miluje, ale že mu chybí alkohol. „Lidé jsou tady úžasní a jediná výzva, kterou teď cítím, je, že nemůžu sehnat alkohol. Chci si dát whisky, ale v hotelu nic nenašli,“ řekl.

Většina alkoholu prodávaného na ostrovech pochází z pevninské Tanzanie, část se dováží z Jihoafrické republiky. Přímo na ostrově je výroba alkoholických nápojů zakázaná, protože obyvatelstvo Zanzibaru tvoří převážně muslimové.

Problémy s alkoholem na Zanzibaru vyvolal fakt, že úřady neprodloužily licenci třem zavedeným dovozcům, kteří zásobovali souostroví více než dvě desetiletí. Nedávno sice dostaly souhlas tři jiné společnosti, ty ale podle hoteliérů zdaleka nestačí uspokojit poptávku.

Bavorská hospoda přestala nabízet alkohol včetně piva, majitel je alkoholik

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám