Hlavní obsah

Jak může pařížský syndrom zničit dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž je proslavená jako město lásky. Miliony lidí do ní ročně přijíždějí s jasnou představou získanou z romantických filmů či sociálních sítí a střet s realitou pro ně může být devastující. Kdo pařížským syndromem trpí nejčastěji a může k němu dojít i při cestování jinam než do Francie?

Foto: Profimedia.cz

Pařížský syndrom postihuje především Japonce.

Článek

Příběh americké turistky, jež ve Francii utrpěla hluboké zklamání, zveřejnil server Independent. Angela ze San Franciska si na sociální síti TikTok v slzách postěžovala, že Francouzi jsou velmi izolovaní. Ačkoli sama sebe popsala jako velmi společenskou osobu, jež nemá problém s navazováním kontaktů s lidmi různých národností, ve Francii se jí za šest dnů nepodařilo si s nikým byť jen přátelsky popovídat.

Lyon, v němž video nahrála, popisuje jako krásné město, kde je hodně co vidět a dělat, ale určitě jej nedoporučuje sólo cestovatelům. Do značné míry je na vině jazyková bariéra. „Lidé vás tu přimějí cítit se špatně, že neznáte jejich kulturu a nemluvíte jejich jazykem,“ vysvětlila své zklamání ve videu a dodala, že má špatný pocit z toho, že vůbec přijela a utrácí ve Francii peníze.

@realphdfoodie

Solo traveling in France is such an isolating experience. Do not recommend for solo travelers and people who do not speak French. #france #lyon #lyonfrance🇫🇷 #lyonfrance #solotraveler #solofemaletraveler #solotravelwoman #frenchculture #frenchcultureshock #fyp #fypシ

♬ original sound - RealPhDFoodie

Nejbezpečnější destinace pro letošní dovolenou? Z 10 zemí je 8 evropských

Cestování

Většina komentářů pod videem se nese v podobném duchu. Francouzi prý mají být přátelští pouze k sobě navzájem a turisty nemají v lásce, země tak není ideální lokalitou pro jednotlivce.

Pocity rozčarování a nespokojenost zažívají i návštěvníci Paříže poměrně často. Město, jež má být Mekkou zamilovaných, se po příjezdu některým jeví jako špinavé, hlučné a přelidněné. V momentě, kdy je rozčarování nad realitou tak výrazné, že jsou jeho příznaky vidět, se mluví o pařížském syndromu.

Většinou postihuje Japonce

Pařížský syndrom je popisován jako stav těžkého kulturního šoku. Jsou známy i případy, kdy nesplnění očekávání z návštěvy Paříže vyvolalo zrychlený tep, nevolnost, úzkost, paranoiu, závratě, nebo dokonce halucinace.

Pařížský syndrom pojmenoval psycholog Hiroaki Ota v 80. letech 20. století a nejčastěji jím trpí Japonci. Ti, kteří kvůli jazykové bariéře a zklamání způsobeným tím, že nedostanou dokonalou Paříž, jež slibuje japonská populární kultura, upadnou do hlubokého šoku, dokonce někdy končí na psychiatrii.

Ročně pařížský syndrom postihne několik desítek Japonců a traduje se, že japonská ambasáda v Paříži má za tímto účelem dokonce zřízenou nonstop tísňovou linku, aby svým krajanům pomáhala vyrovnat se s cestovním traumatem.

Další „rizikové“ destinace

Podobné symptomy však mohou turisty postihnout i jinde. Dochází k nim zejména při návštěvě Jeruzaléma. Paranoia vyvolaná vysokou koncentrací míst niterně spojených s náboženstvím může věřící přivést do velmi intenzivních stavů.

Foto: Profimedia.cz

Syndrom z návštěvy určitého místa může turisty postihnout i ve Florencii nebo jinde.

Ve Florencii zase někteří turisté zažívají Stendhalův syndrom, známý též jako florentský. Má obdobné příznaky jako pařížský syndrom, ale je vyvolán intenzivním prožitkem při pohledu na umění či krásu přírody. Stendhalův syndrom může navíc vyvolat i silné sexuální puzení.

Negativním důsledkům zklamání z návštěvy vysněných míst, ať už mají jméno, nebo ne, se lze ve většině případů vyhnout důkladnou rešerší navštívené lokality před odjezdem a realistickým uvažováním.

Přestože jsou v Paříži nepochybně krásná místa, je třeba brát v úvahu, že se jedná o masově navštěvované velkoměsto, které trpí stejnými neduhy jako jiné metropole. Letos bude navíc v důsledku konání letních olympijských her přeplněnější než kdy jindy.

Kam vyrazit na dovolenou v roce 2024? Přinášíme šest neotřelých tipů

Cestování

Kde narazíte na největší davy a jak se jim vyhnout? Nejvíce přeplněných metropolí má Evropa

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám