Hlavní obsah

Kde narazíte na největší davy a jak se jim vyhnout? Nejvíce přeplněných metropolí má Evropa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní ruch před pár lety zaznamenal rekordní propad v důsledku pandemie a nyní se rychle vrací na původní počty turistů s vizí je překonat. Obchodníci nejnavštěvovanějších metropolí si mnou ruce, místní roní hořké slzy a turisté se mačkají v davech. Kde je to nejhorší a jaké jsou alternativy?

Foto: Profimedia.cz

Místo do italských Benátek raději do francouzského Annecy?

Článek

Nejoblíbenější dovolenkové destinace, které extrémně trpí nadměrným turismem, zveřejnil server CNN. A každá z nich se snaží bránit po svém.

Amsterodam

Nizozemci se s přílišnou korektností nepárají a loni dali velmi jasně najevo, že britští mladíci jsou z cestovatelského hlediska problémová skupina, a pokud do Amsterodamu přijíždí kvůli přílišnému pití a „divočení“, nejsou nadále vítáni.

Pokud někdo ve Spojeném království zadá do internetového vyhledávače slovní spojení jako rozlučka se svobodou, levné hotely nebo hospody v Amsterodamu, bude odkázán na video o nebezpečí přílišného pití či užívání drog.

Odrazující kampaň zabrala, do Amsterdamu jezdí mnohem méně Britů

Cestování
Foto: Profimedia.cz

Bez davů od ledna do března, ale s deštěm. Štěstí můžete mít i v květnu či červnu mimo víkendy.

Dalšími kroky, jak odradit problémové turisty, byl zákaz kouření marihuany ve čtvrti červených luceren a přijetí návrhu, který do budoucna vykáže velké výletní lodě z města. Prozatím byly zvýšeny taxy, které turisté zaplatí v roce 2024. Pro turisty z lodí je denní pobytová taxa 11 eur (asi 271 korun), při přespání v hotelu je noční taxa 12,5 procenta z ceny pokoje, což mají být nejvyšší poplatky v Evropě.

Kdo si chce nizozemskou metropoli užít relativně v klidu, může hledat termíny od ledna do března, kdy sice nenarazí na davy, ale pravděpodobně se bude potýkat s nepřízní počasí. Kompromisními měsíci s příslibem hezkých dnů a ne tak velkých davů mají být květen a červen, vynechejte raději víkendy.

Můžete to vyřešit i podobně jako Jiří Babica při vaření a místo do Amsterodamu vyrazte do Utrechtu, Haagu nebo Rotterdamu.

Athény

Ani vlna loňských letních veder neodradila návštěvníky, kteří se jako kobylky sesypali na Akropoli, nejoblíbenější archeologické naleziště v Řecku. V září tak bylo nutné omezit počet lidí na 20 000 denně prostřednictvím rezervací vstupů na určitý časový úsek dne.

Za vstup na athénskou Akropoli si návštěvníci připlatí. Cena vyskočí na 30 eur

Cestování

Tato praxe se letos nejen objeví znovu, ale bude aplikována i u dalších asi 25 nejfrekventovanějších památek v zemi. Jak si užít Athény v klidu? Vyrazte do nich v dubnu či květnu, září nebo říjnu. Je však třeba počítat s tím, že výběr restaurací a služeb může být mimo hlavní sezonu menší, a to obzvláště od října do března.

Foto: Profimedia.cz

O letních prázdninách se raději Athénám vyhněte obloukem.

Tipem pro návštěvu Akropole je využití slotů spíše v odpoledních a večerních hodinách, největší davy turistů totiž přicházejí dopoledne, a to i kvůli výletním lodím.

Nahradit Athény je dost problém, protože ač odlišné, tak obdobně působivé lokality jako Santorini na tom s návštěvností nejsou vůbec lépe.

Bali

Za tamější nadměrný turismus může s nadsázkou Julia Robertsová, protože film Jíst, meditovat, milovat z roku 2010 způsobil raketový nárůst turismu indonéského ostrova. Davy, které chtějí potkat svého Javiera Bardema, tak mohou být zklamány, když narazí spíše na odpadky.

Místní bojují proti zlobivým turistům, kteří nerespektují pravidla, seznamy všeho, co je na Bali zakázané, jako třeba nadávky, sahání na posvátné stromy a šplhání na skulptury, stejně jako novou pobytovou daní platnou od 14. února, jež činí 150 000 indonéských rupií (asi 218 korun).

Foto: Profimedia.cz

Julia Robertsová Bali zpropagovala až moc.

Země dlouhodobě pracuje na plánu udržitelného turismu a snaží se místo party turistů přilákat spíše poklidnější cestovatele, kteří zůstanou déle a chovají se vhodně.

Období dešťů trvá na ostrově obvykle od října do března a červenec a srpen jsou nejvytíženějšími termíny, jako nejideálnější kompromis k návštěvě se tak jeví květen a červen. Možnou méně známou alternativou k Bali je nedaleký ostrov Lombok.

Barcelona

Španělská Barcelona je dalším městem, které ve velkém brojí proti nadměrnému turismu. Pracuje kupříkladu se zákazem výstavby dalších hotelů v centru nebo krátkodobých pronájmů pokojů.

Foto: Profimedia.cz

V Barceloně nejsou turistům příliš nakloněni.

V listopadu zakázala kotvení velkých výletních lodí v centrálním barcelonském přístavu a od dubna zvyšuje i denní pobytovou taxu na 3,25 eura (asi 80 korun). Obyvatelé Barcelony ale považují tyto kroky za nedostačující, a minimálně v červenci a srpnu tak nelze vůči turistům očekávat žádnou vstřícnost.

Láká-li vás Barcelona, vyhněte se letním měsícům a období Velikonoc. Nebo vyzkoušejte Tarragonu, která má určitě co nabídnout v mnohem poklidnější atmosféře.

Paříž

Francouzské hlavní město čelí náporu turistů konstantně. V posledních letech však ještě více kvůli seriálu Emily v Paříži. A letos se chystá na největší množství lidí vůbec. Letní olympijské hry v něm vypuknou 26. července, a kdo tam nejede vyloženě za sportem, měl by se mu v tomto období vyhnout obloukem.

Letos lze doporučit možná období od listopadu do poloviny prosince, pokud vůbec. A ačkoli Paříž je v mnoha ohledech nenahraditelná, milovníci francouzské atmosféry by letos mohli zamířit spíš do Lyonu.

Foto: Profimedia.cz

Paříž pravděpodobně čeká nejvíce turistický rok vůbec.

Obdobně jsou na tom s nadměrným turismem italské Benátky, které problém řeší už mnoho let a dubnem počínaje uvádějí do chodu nová opatření, která by měla zpříjemnit život místním. Nevšední alternativou může být francouzské město Annecy, jemuž bývá díky kanálům přezdíváno alpské Benátky.

S obrovským množstvím turistů se potýká i thajský Phuket. Možností, jak si užít tamější specifickou krajinu bez davů, je vyrazit v období dešťů od května do října, ale protože tou dobou u nás panuje příjemné podnebí, jen málokdo se vydá na exotickou dovolenou s vysokou pravděpodobností deště.

Teprve na začátku je s restrikcemi Miami, jež loni zaznamenalo rekordní počet návštěvníků. Vzhledem k cenám tamní oblíbené zábavy, party a popíjení na Miami Beach, však není až tak nezbytné jmenovat alternativy, protože jde o destinaci, kterou si můžou na více než jeden večer dovolit skutečně jen málokteří z nás.

Benátky začnou od příštího roku vybírat vstupné. Jako první na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám