Hlavní obsah

Jak cestovali českoslovenští a čeští prezidenti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco polistopadoví prezidenti navštívili desítky zemí, jejich předchůdci, zejména za časů první republiky, cestovali spíše výjimečně. Neplatilo to ale jen o hlavě československého státu, v meziválečném období vzácně vyráželi do ciziny také vrcholní představitelé velmocí. Změna přišla až s rozvojem letectví a hlavně druhou světovou válkou, kdy letadla zkrátila cestování ze dnů na hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Garrigue Masaryk trávil na cestách celé měsíce.

Článek

Tomáš Garrigue Masaryk například na podzim 1923 strávil na cestě do Paříže, Bruselu a Londýna téměř celý měsíc. Asi nejznámější cestou TGM je návštěva Egypta, Palestiny a Řecka na jaře 1927, na kterou odjel krátce předtím, než ho měl parlament znovu volit hlavou státu. Do Lán se vrátil skoro po třech měsících.

Masarykův nástupce Edvard Beneš hodně cestoval jako ministr zahraničí, ve funkci prezidenta pak začal stále častěji používat letadla. První komunistický prezident se do ciziny vydával vzácně, od podzimu 1948 v obavách o život odmítal odjet do Moskvy. Vypravil se tam vlakem až v říjnu 1952. A poté ještě na Stalinův pohřeb v březnu 1953, změny tlaku v letadle ale přispěly k tomu, že mu praskla výduť na aortě a Klement Gottwald krátce po návratu zemřel.

KVÍZ: Co víte o letadlech a letectví?

Cestování

Oslava po francouzsku: Aerolinky si k jubileu nadělily kolekci šatů

Cestování

Jen málo vyjížděl do zahraničí také Antonín Zápotocký, velkou cestu podnikl v lednu 1957 do Moskvy v čele stranické a vládní delegace. Jeho nástupce Antonín Novotný byl i díky letadlům mnohem zcestovalejší. Ludvíka Svobodu přijali íránský šáh nebo japonský císař, Gustáv Husák pak mezi země navštívené čs. prezidentem přidal třeba Kubu.

Čeští prezidenti ve světě

Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman navštívili desítky zemí, byť v případě prvního a posledního z nich jejich cestování ke konci mandátu omezovaly zdravotní potíže.

Zemanovi se nepodařilo přijetí v Bílém domě, zato podnikl rekordních pět cest do Číny. Havel pak v prosinci 1995 navštívil tehdy ještě obléhané Sarajevo a v červnu 1999 krátce po bojích Kosovo. V dubnu 2023 se do blízkosti válečné zóny na Ukrajinu vypravil Petr Pavel.

Reklama

Výběr článků

Načítám