Hlavní obsah

Oslava po francouzsku: Aerolinky si k jubileu nadělily kolekci šatů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesát let od založení aerolinek Air France (AF) tomu bude až 7. října, slavit ale francouzská letecká společnost začíná už s předstihem. A to kolekcí ikonických šatů reprezentujících to nejlepší z historie AF, která bude od 28. září všem na očích v samotném srdci Paříže.

Foto: Air France

Air France slaví 90. výročí vzniku vskutku ve francouzském stylu.

Článek

Francouzské aerolinie se rády honosí elegancí a haute couture. Pro vytvoření kolekce k jubileu proto oslovily Xaviera Ronzeho, vedoucího kostýmních dílen baletu Pařížské opery.

Každý z pěti modelů je součástí malé cesty kolem světa a historie 90 let francouzského létání. Návrhář se nechal inspirovat jak módou, zejména tedy historickými uniformami společnosti, designem, architekturou, tak i letadly samotnými.

Modely letounů i piloti na mole

Pro výstavu modelů, která bude probíhat od 28. září do 10. října, byly zvoleny ikonické prostory Galeries Lafayette v centru pařížského dění. Šaty budou k vidění ve výlohách, společně s historickou i současnou kolekcí uniforem, doplňků a prostě všeho, co ke společnosti patří.

Opravdoví nadšenci do létání si v obchodech budou moci zakoupit limitované série modelů letadel, starých i nových, historické plakáty, visačky na kufry či další cestovní vybavení. Některé předměty vznikly speciálně k výročí, jiné patřily v historii k těm nejúspěšnějším.

Foto: Air France

Archivní plakáty připomínají zlatý věk letecké dopravy.

Nemáte-li však zrovna cestu do Francie, některé předměty, vyjma těch nejluxusnějších podepsaných návrháři zvučných jmen, lze sehnat i na internetových stránkách.

Poprvé v historii je na prodej i originální nádobí podepsané malířem Jeanem Picartem Le Douxem, používané na palubách kabin La Première a Business mezi lety 1966 a 2000. Výtěžek z této části prodeje bude věnován nadaci Air France, která již tři dekády pomáhá dětem z celého světa.

V Galeries Lafayette se budou konat i tematické módní přehlídky. Modelky a modelové obléknou uniformy letušek, pilotů, mechaniků i dalšího personálu letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám