Hlavní obsah

Holá kůže a peří. Trocha nahoty je při divoké akci na Madeiře takřka nutností

Ulicemi zní živelná jihoamerická hudba. Po dlouhé silnici při pobřeží Atlantiku jedou alegorické vozy doprovázené tanečníky a tanečnicemi v blyštivých kostýmech ozdobených peřím, které mnohdy zakrývají jen to nejnutnější. Všude panuje všeobecné veselí. Nenechte se však zmást, tento divoký karnevalový průvod neprochází Riem de Janeiro, ale hlavním městem Madeiry Funchalem.

Foto: Francisco Correira

Brazílie, nebo Madeira? Za divokým karnevalem netřeba cestovat až do Jižní Ameriky.

Článek

Je sice polovina února, ale na jižním pobřeží Madeiry panují příjemné teploty i ve večerních hodinách, kdy se karnevalové veselí koná - ve Funchalu je samozřejmě nejblyštivější, nejhlučnější a zdaleka největší. Účastní se ho tisíce lidí přímo v průvodu a další tisíce v roli diváků. Než projdou všichni tanečníci od začátku do konce, trvá to bezmála dvě hodiny. A i potom se k nim řada nedočkavců přidá a tančí. Atmosféra je nakažlivá, všude létají konfety. A když zrovna nelétají, některé z dětí je nabere ze země do náruče a znovu je rozhodí.

Karnevaly na Madeiře jsou asi nejbližším příbuzným karnevalů v Brazílii, zejména toho nejslavnějšího v Riu. Po celém ostrově se jich koná mnoho, včetně menších, decentnějších a komornějších. Někde jsou kostýmy skutečně opulentní, jinde se dbá více na místní tradice. Každý z návštěvníků, který během února dorazí, si tak může vybrat, co mu více vyhovuje, co je mu bližší a po jak velké divočině prahne.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Karneval ve Funchalu je ze všech na Madeiře nejpompéznější.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Do akce se zapojují tisíce lidí.

Ve Funchalu karneval s průvodem samozřejmě nekončí, pokračuje se na promenádách, v hospůdkách a barech nebo přímo na ulici. Společenský život se tu vzhledem ke klimatu odehrává venku i během zimy, což mohou Češi Madeiřanům neskrytě závidět.

Nejtajemnějšímu místu Madeiry sluší nepropustná mlha

Cestování

Z Funchalu netřeba spěchat

Hlavní město Madeiry dokáže však uspokojit i mimo karnevalovou sezonu. Většina návštěvníků odsud sice prchá do hor, na procházky kolem levád, místních zavlažovacích kanálů, nebo k dalším přírodním atrakcím, ale Funchal je svébytnou destinací sám o sobě. Koncentruje se tu madeirský kulturní život, lákadlem jsou ale i silná gastro scéna, celoročně stabilní klima a několik zajímavostí, kvůli kterým stojí za to s útěkem posečkat.

„Pokud vyrazíte na Madeiru, můžete Funchal prozkoumat jednoduše pěšky, vyjet lanovkou na horu Monte a projít si tam nádherné botanické zahrady. Hlavní město láká také na skvělé gastronomické zážitky, restaurace se zaměřují na ryby, ale i na speciální ovocné chutě,“ vyjmenovává lákadla tisková mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. Ale hezky popořadě.

Foto: Profimedia.cz

V centru Funchalu stojí za povšimnutí dlážděné chodníky.

Madeira byla až do objevení v roce 1419 neobydlená. Celý Funchal, jehož jméno odkazuje k portugalskému slovu funcho označujícímu fenykl, který tehdy po svazích hojně rostl, je tak plný typické portugalské koloniální architektury. Vyznačuje se budovami s bílou fasádou a čedičově černým rámováním. Domy doplňují rovněž černobílé dlážděné chodníky zvané calcada s nejrůznějšími vzory. I taková běžná věc, které obvykle turisté nevěnují příliš pozornosti, je ve městě vyloženě uměleckým dílem.

Funchal byl ve svých začátcích častým terčem útoků pirátů, při jednom byl zdevastován natolik, že z něj mnoho nezbylo. V 16. století sem proto z Portugalska vyslali vojenského architekta, aby posílil obranný systém města. Z té doby pochází například pevnost Fortaleza do Pico, která je zařazena do seznamu národních památek.

Poskočme však o pár století dopředu, kdy začala být Madeira vyhledávanou turistickou destinací. Ostrov věčného jara si oblíbil třeba britský premiér Winston Churchill, v exilu zde dožil také poslední rakouský císař a český král Karel I. Pohřben je v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie, který se nachází právě ve Funchalu nedaleko botanických zahrad a paláce Monte.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Z centra Funchalu se otevírají krásné výhledy směrem do hor.

Nejslavnějším funchalským rodákem je samozřejmě fotbalista Cristiano Ronaldo, který má na pobřežní promenádě muzeum nazvané CR7 - podle svých iniciál a čísla dresu. Fotbaloví fanoušci si mohou v expozici projít zásadní životní okamžiky známého sportovce, všichni ostatní si většinou vystačí s Ronaldovou sochou před vstupem, která je v rozkroku už poněkud ošoupaná. Řada turistů se totiž inkriminovaného místa dotýká, údajně pro štěstí.

Do zahrad lanovkou

Od Ronaldova muzea se lze příjemnou a krátkou procházkou po promenádě dostat k lanovce vedoucí od pobřeží do již zmiňované části Monte. V ní se nacházejí slavné botanické zahrady, jedna z nejznámějších madeirských atrakcí. O jejich vybudování se poprvé uvažovalo už někdy v 17. století, první návštěvníci se sem však mohli vypravit až v roce 1960.

Foto: Profimedia.cz

Do čtvrti Monte se turisté mohou nechat vyvézt lanovkou.

V zahradách našlo svůj domov na dva tisíce druhů exotických rostlin ze všech koutů planety, jak poznamenávají oficiální stránky atrakce; některé z nich patří ve své domovině mezi ohrožené. I z toho důvodu funguje v zahradách výzkumné a konzervační centrum, návštěvníky ale okouzlují spíš důmyslně vzorované květinové záhony na jedné z teras, odkud se otevírá krásný pohled na Funchal.

Středu zahrady, která se vyznačuje množstvím romantických zákoutí, jezírky, můstky a okrasnými stavbami, dominuje palác Monte. Původně šlo o rezidenci anglického konzula, která v 19. století sloužila jako hotel pro bohaté návštěvníky Madeiry. Po druhé světové válce budova chátrala, na přelomu 80. a 90. sice podstoupila rekonstrukci, ale turistům není přístupná.

Sáňky v létě? Na Madeiře se na nich jezdí 363 dnů v roce

Cestování

Jestli se k botanickým zahradám jede lanovkou, dolů do města je to zase na saních. Ano, skutečně! Jde o proutěné saně, jejichž historie sahá do 19. století. Tehdy je obyvatelé používali jako rychlý způsob přepravy z čtvrti Monte do centra, dnes je motivací především adrenalin. Jízda na saních umí být pořádně svižná. Ale nesmí pršet. To se pak z bezpečnostních důvodů nejede.

Foto: Profimedia.cz

Barevné záhony vytvářející různé geometrické vzorce jsou pro botanické zahrady typické.

Foto: Profimedia.cz

Zahrada ukrývá množství romantických zákoutí.

Saně se dodnes pletou ručně, řídí je takzvaní carreiros odění v bílém a se slaměnými klobouky na hlavách. K brždění používají speciální pogumované boty. Server CNN v roce 2015 označil jízdu na saních za jeden ze sedmi nejstylovějších dopravních prostředků pro dojíždění na krátké vzdálenosti. Dalšími byly například lanová dráha v bolivijském La Pazu nebo systém eskalátorů v Hongkongu.

Gastronomické nebe

Žádná návštěva cizokrajné destinace není kompletní bez ochutnávky místních dobrot. Ve Funchalu lze vyrazit na organizovanou prohlídku po vyhlášených podnicích a kavárnách, která má podle oficiálních informací trvat asi 3,5 hodiny, ale ve skutečnosti se umí pěkně protáhnout. Jídla k ochutnání je totiž opravdu hodně.

Slaná kuchyně se specializuje zejména na ryby a mořské plody, nejtradičnějším zástupcem první skupiny je tkaničnice atlantská žijící v hlubinách oceánu. Jak už název napovídá, její tělo má podlouhlý a tenký tvar, poznávacím znamením jsou také její velké oči a ostré zoubky. Tkaničnici podávají na Madeiře snad na každém rohu a vzhledem k jejímu jemnému a chutnému masu se jí nelze přejíst.

Foto: Profimedia.cz

Maracuja, passion fruit nebo mučenka. Pod všemi těmito názvy se ukrývá správně kyselé ovoce, které je jedním z madeirských vývozních artiklů.

Ze sladkých zástupců je typický dortík bolo de mel, údajně nejstarší madeirský dezert - zmínka o něm pochází už z 15. století. Tradičně se vyrábí z melasy, kterou ale dnes často nahrazuje med. Jde o značně sladkou a hutnou pochutinu, takže pokud preferujete něco lehčího a tekutějšího, sáhněte po ponche, místním alkoholickém nápoji z rumu, citronové a pomerančové šťávy a medu. Údajně ho jako první vyráběli rybáři, aby se zahřáli na moři. Vzhledem k ovocným šťávám ale určitě stejně dobře fungoval jako prevence proti kurdějím.

Místní do turistů nalévají ponchu horem dolem. Jde ji vylepšit mnoha způsoby a příchutěmi, skvělá je ale prostě jen tak s výhledem na oceán. Ale pozor na ni, umí být velmi zrádná. Tak abyste si z návštěvy Funchalu všechny zážitky vůbec pamatovali.

KVÍZ: Jak dobře znáte ostrov věčného jara?

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám