Hlavní obsah

Historický obchod v Barceloně zavedl poplatek pro návštěvníky, kteří se jen dívají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický obchod s delikatesami v Barceloně se rozhodl zavést poplatek pro turisty, kteří se přijdou jen rozhlížet, aniž by si cokoliv koupili. Za pouhou návštěvu či focení prostor mají zaplatit pět eur (zhruba 118 korun). Personál krámku připustil, že zatím nikoho za vstup nezkasíroval, ale množství neperspektivních zákazníků se díky novému opatření razantně snížilo.

Foto: Profimedia.cz

Barcelona bojuje proti masovému cestovnímu ruchu.

Článek

Obchůdek Queviures Múrria se poprvé otevřel už koncem 19. století, konkrétně v roce 1898. Dodnes kolemjdoucí obdivují jeho historickou fasádu, uvnitř pak původní mahagonový nábytek, prodejní pultík nebo cedule z 20. let minulého století. Řada lidí do krámku, který prodává dražší delikatesy, míří jen kvůli interiéru a ze sortimentu si nic nekoupí. S takovými lidmi už vedení obchodu došla trpělivost.

Personál proto před dveře umístil ceduli, která kolemjdoucí informuje, že jim za pouhé nahlédnutí do interiéru bude naúčtováno pět eur na osobu, píše Independent. Zaměstnanci nicméně přiznali, že nová pravidla zatím na nikoho neaplikovali. Počet turistů, kteří si do obchodu přišli vyfotit selfie, se však podle manažera Toniho Merina značně snížil.

„Nevybrali jsme žádné peníze od lidí, kteří se chtějí jen podívat dovnitř, ale to není smyslem celé věci,“ uvedl Merino.

Barcelona patří k evropským metropolím, které usilovně bojují s takzvaným overtourismem, tedy masovým cestovním ruchem. Hlavní město Katalánska letos například oznámilo zvýšení městské daně, platí tu také nejrůznější zákazy; třeba zákaz kouření na všech plážích.

Mallorca přitvrzuje: žádné kouření při chůzi na ulici ani nafukovací panny

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám