Hlavní obsah

Halda v Hrabůvce je mezi lidmi oblíbená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále větší oblibě mezi obyvateli Ostravy se těší stohektarová halda Hrabůvka, která vznikla odkládáním odpadů z hutní výroby Vítkovických železáren. Ostravané tady jezdí na kole, grilují, chodí na procházky s dětmi i psy. Atrakcí jsou i labutě na umělém jezeře, které zde vzniklo, aby haldu zchladilo.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

U jezera na haldě Hrabůvka tráví rádi čas děti i dospělí. Koupání je zde ale přísně zakázáno hlavně kvůli strmým břehům.

Článek

„Dneska jsme sem vyrazili i se sousedy, mají stejně staré děti jako my. Bydlíme u vítkovického hřbitova, takže to sem máme kousek. Vždy to tady celé obejdeme a vracíme se zpět přes Hrabovou. Je tu hezky, fascinuje mě ten stepní porost, ale chybějí mi lavičky či nějaké zázemí pro trávení volného času,“ svěřila se Právu mladá maminka Kateřina Pěknicová.

Vodíkové město

Dodala, že smutné je, že v lesíku od Místecké jsou skládky. „Je tam velký nepořádek. Snažíme se tudy rychle projít k jezeru, které je krásně čisté. Malý rád pozoruje labutě,“ ukazovala další žena s tím, že její synové zde rádi jezdí i na kole.

Haldu Hrabůvka v současnosti pokrývají hlavně náletové stromy a rostliny. V jedné části si člověk připadá jako ve stepi. Je nazývána největší ostravskou prolukou.

Kunětická hora otevře Jurkovičovu část

Tipy na výlety

Vlastní ji společnost Vítkovice. Ta společně s firmou Cylinders Holding, jejímž generálním ředitelem je ostravský vizionář Jan Světlík, vloni představila svůj unikátní projekt, jak haldu proměnit na vodíkové město H2 City District. Podle Světlíka by ve vodíkovém městě, které bude téměř bezemisní, mohli lidé pracovat, bydlet, zkoumat, ale i trávit volný čas.

„Podle prvních odhadů architektů by zde mohlo bydlet kolem 2800 lidí. Připravujeme bytový projekt Terasy Hrabová. Počítá se zde i s vybudováním fotbalového stadionu pro Baník, lanovkou, adrenalinovým areálem, krytým lyžařským areálem, využívat se bude i jezero, které jsme zde po sanaci haldy vytvořili,“ uvedl Světlík.

Příprava studie

Podle mluvčí firmy Evy Kijonkové se na projektu intenzivně pracuje a na volnočasové aktivity se pamatuje. „Běží přípravné práce, probíhá studie, co vše zde lze realizovat. V přípravě jsou stavební projekty, řeší se rozložení staveb na haldě, ale i to, jak území využít. V současnosti lidé na haldě zaznamenají hlavně péči o zeleň, ten zbytek se děje v zázemí,“ vysvětlila Kijonková.

Ostravská halda Hrabůvka vznikla před rokem 1890. Plocha činila 114 hektarů a měla sloužit k ukládání hutního a báňského odvalu po dobu 25 let. Jednu dobu zde byla i střelnice a struskárna. V roce 1996 zde bylo ukončeno skládkování, poté byla halda v letech 2016 až 2017 sanována.

Na Chebském hradu se stále pracuje

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám