Hlavní obsah

Kunětická hora otevře Jurkovičovu část

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brány památkových objektů se letos pro návštěvníky ještě neotevřely. Neznamená to však, že by jejich správci setrvávali v zimním spánku. Naopak. Na řadě památek se intenzivně buduje. Například na hradě Kunětická hora se připravuje nový prohlídkový okruh v dlouho nepřístupné západní, takzvané Jurkovičově, části hradu.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Kunětická hora

Článek

Hned jak to situace dovolí, se otevře část hradu, která byla padesát let zavřená z důvodu havarijního stavu. „Obnova se chýlí k závěru. Máme hotové interiéry šesté brány, které se realizovaly podle projektu Dušana Jurkoviče, i repliky dřevěného nábytku a dalšího zařízení,“ informoval kastelán Miloš Jiroušek.

Připomněl, že Jurkovič začal na hradě pracovat poté, co roku 1919 zakoupil areál pardubický Musejní spolek, který tak zabránil jeho úplné devastaci. Bylo ustaveno Kunětické družstvo, které zahájilo obnovu, a to právě za přispění Dušana Jurkoviče.

Na Chebském hradu se stále pracuje

Cestování

Do západní části paláce již byla vestavěna samonosná oceloskleněná konstrukce. V ní bude umístěna expozice věnovaná Jurkovičovi a jeho dílům a rekonstrukci hradu na počátku 20. století. V této části hradu budou běžné prohlídky s průvodcem.

Pět set let Pernštejnů

Na šesté bráně je venkovní ochoz, ze kterého je krásný výhled do okolí a který nyní nahradí výstup na hlavní věž hradu, která je v současnosti uzavřena z důvodu rekonstrukce. Už vloni byla dokončena obnova prvorepublikové dřevěné verandy podle upraveného Jurkovičova návrhu. Tady bude prostorné občerstvení s možností posezení na verandě. Vedle bufetu je nová hradní pokladna v Jurkovičově duchu. Repasovaná jsou také dřevěná vrata v obou hradních bránách u vstupu.

V letošním roce by mělo na hradě rezonovat i pětisté výročí Pernštejnů. Už proto, že hrad a okolní panství byly prvním majetkem Viléma z Pernštejna ve východních Čechách.

Kladrubský klášter prochází proměnou

Tipy na výlety

Z podoby zámku Kunětická hora, jak byl tehdy nazýván, zbyly do dnešních dnů na mnoha místech jen obvodové zdi.

„Návštěvníci Kunětické hory se tu rozhodně s pernštejnskými stopami setkají, i když po následující dvě sezony bude uzavřený hlavní hradní palác kvůli další etapě rekonstrukce. Už jen deska s rodovou pověstí ve vstupní bráně i portál do paláce, který zdobí klepadlo s hlavou zubra, dávají tušit, který rod zde zanechal své stopy,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

Od května zde bude jedno z 15 stanovišť programu 500 let renesance ve východních Čechách s cestovatelskou hrou.

Reklama

Výběr článků

Načítám