Hlavní obsah

Globální oteplování má ve Švýcarsku i pozitivní dopady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální oteplování je celosvětovým problémem, který nelze brát na lehkou váhu. Švýcarsko je z hlediska udržitelnosti a ekologie vysoce aktivní už několik desetiletí. Ale jak se říká, když nejsi schopen někoho přeprat, přidej se na jeho stranu. Kladem globálního oteplování je v zemi se čtyřmi oficiálními jazyky velký potenciál pro letní turistickou sezonu, což do Švýcarska začíná lákat ještě více návštěvníků.

Ledovec Aletsch taje značnou rychlostí.Video: Profimedia.cz

 
Článek

Švýcarsko se v rámci čím dál aktuálnějšího trendu napříč světově udržitelným turismem hojně angažuje v ekologii. V rámci programu Swisstainable, což je anglická slovní hříčka pro přídavná jména švýcarský a udržitelný, se zavázalo k vytvoření podmínek pro udržitelné cestování napříč zemí.

Mezi základní pilíře programu orientovaného na turisty patří zdržet se v zemi déle a ponořit se do jejího poznávání hlouběji, užívat si přírodu zblízka, poznávat lokální kulturu autentickým způsobem a konzumovat především regionální produkty.

Největší alpský ledovec taje čím dál rychleji

„Že je něco špatně, vidíme i na ledovci Aletsch. Přijeďte se na něj podívat, dokud je největší, i když děláme, co můžeme,“ sdělil ve čtvrtek na pražské tiskové konferenci David Kestens z Aletsch Areny.

Pět nejkrásnějších švýcarských vesniček

Cestování

Od konce 19. století ledovec ztratil více než tři kilometry své délky a vzhledem ke stále rychlejšímu oteplování se předpokládá, že do roku 2100 zmizí naprostá většina jeho objemu. Dnes se přitom vine do 20 kilometrů a jeho rozloha je 79 čtverečních kilometrů. Na Konkordiaplatz má masa ledu stále tloušťku úctyhodných 800 metrů. Od roku 2001 patří Aletschský ledovec pod UNESCO.

„Vydržím na něj zírat i několik hodin, je to přece 10 miliard tun ledu. Každý by ho měl aspoň jednou spatřit na vlastní oči. Díky systému lanovek je možné se dostat až k němu jen pomocí několika málo kroků. Ti aktivnější pak mohou denně vyrazit na túru po ledovci s průvodcem. Je to úžasný zážitek. Seshora vypadá plochý, ale když po něm jdete, jsou to hory ledu,“ lákal návštěvníky Kestens. Že zná preference Čechů, bylo znát při dovětku, že pivo chutná po návratu z ledovce obzvláště dobře.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se ke zbytkům Aletschského ledovce čím dál tím častěji vypravují v létě.

Kestens osvětlil, že Švýcaři s důsledky oteplování aktivně pracují. Kupříkladu tající voda z ledovce je využívána k produkci zelené energie, jež následně pohání lanovky v oblasti. Vesnice v Aletsch Areně jsou totiž zcela bez automobilového provozu. Lyžařský areál je navzdory měnícím se klimatickým podmínkám díky nadmořské výšce od 1845 m do 2869 m v provozu od prosince do dubna. Děti a mladiství do 20 let lyžují v areálu se 105 kilometry sjezdovek každou sobotu zdarma.

„Pozitiva a sociální jistoty?“

Zástupce lokálního turismu z třetího největšího kantonu Valais ale dokázal, že i závažná témata lze brát s humorem: „Kladem globálního oteplování je velký potenciál letní sezony. V létě máme na plážích bezmála středomořské teploty a do ledovcových jezer už můžete skočit.“

Aletsch arena je pro svá unikátní panoramata v létě oblíbená nejen u aktivnějších návštěvníků, zejména příznivců turistických tras, cyklistů a běžců. Má 300 slunečných dnů v roce, čímž překonává i oblíbený italsky hovořící kanton Ticino. Nachází se zde i nejstarší švýcarský les, jehož borovice mají přes 900 letokruhů.

Celkový nárůst množství turistů nejen v oblasti, ale v celém Švýcarsku potvrzují i poslední statistiky. Počet přenocování zahraničních turistů v zemi byl loni nejvyšší za posledních dvacet let, celkem 41,8 milionu. Češi pak do této sumy podle národní švýcarské turistické organizace přispěli více než 433 tisíci noclehů.

Ořechový poklad nejmalebnějšího kouta Evropy

Cestování

Ve švýcarském hotelu mají bolehlav i abstinenti

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám