Hlavní obsah

Pět nejkrásnějších švýcarských vesniček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko je zemí, kterou není třeba dlouze představovat. Země překrásných hor a jezer, precizní vlakové dopravy a skvělé čokolády a sýrů už dobyla srdce nejednoho Čecha. Přesto se v ní stále dají najít ukryté klenoty v podobě autentických vesnic, jež zatím přehnaně nesežvýkal cestovní ruch. Které jsou ty nejmalebnější?

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Historický most v malebné vesničce Lavertezzo

Článek

Guarda

Idylická vesnička Guarda, v níž žije více krav než lidí, se nachází na východě země v kantonu Graubünden v oblasti Engadin. Rozprostírá se na slunné terase ve výšce 1652 metrů nad mořem, vysoko nad řekou Inn. Pohodlně se do ní dostanete typicky červeným vlakem Rhétské dráhy. Fyzicky zdatní jedinci se z nástupiště mohou vydat na výšlap se vskutku mohutným stoupáním, všichni ostatní přesednou do čekajícího autobusu, který je během několika málo minut vyveze přímo do vesnice.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Guarda

Bohatě zdobené domy jsou stovky let staré a malá náměstíčka zdobí typické kašny se skvělou pitnou vodou. Vesnice působí trochu jako skanzen, motorová vozidla zde totiž mohou využívat pouze rezidenti. Najdete zde několik restaurací a krámků s místními výrobky z ovčí vlny, zdejších omamně vonících jehličnanů nebo třeba typickou keramiku. Charakter místa dokresluje i skutečnost, že většina obyvatel stále mluví retorománštinou, která je jedním ze čtyř oficiálních jazyků země, ač jím hovoří pouze necelé procento populace.

Na prozkoumání malebné vísky vám bude stačit několik málo hodin, ale pokud si chcete místo užít v klidu, ideální je strávit zde noc. Pak si podle preferencí můžete vychutnat východ či západ slunce téměř úplně o samotě, obklopeni kulisami jako z pohádky.

Morcote

Středomořsky vyhlížející vesnice Morcote se rozprostírá na břehu Luganského jezera v kantonu Ticino na jihu Švýcarska. Okolo přístavu i v historickém centru se můžete kochat domy s bohatě zdobenými arkádami, křížovou cestou s až neskutečně fotogenickými zákoutími se pak se vydejte nahoru ke kostelu a vyhlídce s houpačkou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Morcote

Pokud milujete italskou kuchyni, určitě se zastavte v některé z restaurací u jezera, těstoviny a rizota zde totiž chutnají stejně skvěle jako u sousedů přes hranice. Nenechte si ujít Scherrerův park, exoticky laděné terasovité zahrady, které prezentují flóru z různých částí světa.

Snad nejlépe vypadá Morcotte v zapadajícím slunci a úplně ideálně z lodi. Můžete tak spojit příjemné s užitečným a při lodní vyjížďce prozkoumat i okolí, které si, co se estetična týče, nezadá. Pokud chcete okusit všechna zdejší lákadla, zůstaňte nejméně den a najděte si čas i na koupání v křišťálově čistém jezeře.

Lavertezzo

A rovnou zůstaneme v italsky hovořící části Švýcarska. Rovněž v kantonu Ticino, ale na opačné straně od oblíbeného města Locarno, se nachází vesnice se zhruba 1300 stálými obyvateli. Nejvíce známá je dvouobloukovým kamenným mostem ze 17. století, jež bývá nazýván Římským. V kombinaci s kostelem z 18. století tvoří jednu z nejoblíbenějších fotografovaných scenerií, davů se tu však vskutku obávat nemusíte, a to ani v sezoně.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Lavertezzo

Letos měli návštěvníci mířící za oblíbenou fotografií kostela umístěného v perspektivě pod obloukem mostu tak trochu smůlu, protože sakrální památka je v rekonstrukci a hyzdí ji lešení. Půvabná okolní krajina, typické domky a řeka Verzasca, která nabízí pohled na více než 50 odstínů modré, jim to ale vynahradily.

Tůně v řece pod mostem přímo vybízejí ke koupání, důrazně se to však nedoporučuje. Voda je zde divočejší, než se zdá, a v řece jsou silné skryté proudy. I když to láká, zanoří se do ní občas pouze zkušení potápěči. Údolí je také protkáno trasami ideálními pro treky a rovněž okolní vesnice, dostupné autobusem, rozhodně stojí za návštěvu.

Jak do Švýcarska a jak se pohybovat po jeho území

Do Švýcarska se nejsnáze dostanete letecky. Pokud se po zemi nechcete pohybovat vlastním autem, je cesta letadlem nejefektivnější. Nejpraktičtější je let s aerolinkami Swiss do Curychu, který trvá pouze něco málo přes hodinku, na lince létají tři spoje denně.

Ideálním způsobem, jak i v rámci kratší dovolené vidět ve Švýcarsku co nejvíce, je pořízení Swiss Travel Passu (STP). S ním máte neomezené množství cest vlaky, autobusy, loděmi i městskou veřejnou dopravou spolu se vstupy do více než 500 muzeí a na některé lanovky.

Cena pro dospělého za třídenní pas do druhé třídy je asi 5850 korun, čtyřdenní vyjde na 7090 korun, osmidenní stojí 9816 korun a 15denní přijde na 11 680 korun. Děti do šesti let cestují zdarma, děti od šesti do šestnácti let cestují zdarma alespoň v doprovodu jednoho rodiče, samostatně za ceny o třetinu levnější. První třída vyjde zhruba o tři pětiny dráž.

Mürren

Alpská vesnice v kantonu Bern jako by vypadla z představy o malebném útočišti v horách. Nachází se na úbočí horských svahů ve výšce 1650 metrů nad mořem a autem se do ní nedostanete. Z Lauterbrunnenu musíte kabinovou lanovkou a následně úzkorozchodnou železnicí.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Mürren

Zhruba 450 stálých obyvatel vesnice má neskutečné výhledy na okolní vrcholy Eiger, Jungfrau a Mönch. Hotelová kapacita obce je však zhruba pětkrát vyšší. V sezoně je tedy potřeba počítat s větší vytížeností.

V okolí se nachází přes padesát kilometrů sjezdovek a velmi populární je zde také sáňkování a další outdoorové aktivity. Pohodlně se odtud můžete vydat lanovkou na vrchol Schilthorn a navštívit otáčivou restauraci Piz Gloria, kde se natáčel snímek o agentu Jamesi Bondovi Ve službách Jejího Veličenstva.

Leukerbad

Lázeňská vesnice Leukerbad v kantonu Valais leží ve výšce 1411 metrů nad mořem a je domovem téměř stejného množství obyvatel. Jedná se o prosperující horské středisko vyhlášené mezi milovníky zimních sportů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Leukerbad

Vesnice si přesto zachovala své kouzlo, a pokud vás víc než zimní sporty zajímají horké prameny a turistika, během pozdního jara a brzkého podzimu si vesnici můžete užít mimo davy ve společnosti místních. Dostanete se sem pohodlně autobusem. A užijete si přitom působivých výhledů do propastí v hojných zatáčkách.

Zdejší léčivé termální prameny jsou tak horké, že se před využitím v bazénech musejí ochlazovat. A výhledy z bublající horké lázně do okolní krajiny jsou přímo dechberoucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám