Hlavní obsah

Gastronomické orgie v oblacích? Vstupenkou je letenka v business class

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte to sami. Máte před sebou dlouhý desetihodinový let na vysněné místo a po hodině a půl letu konečně vyrazí do uličky letušky s vozíkem plným jídla. Jenže někdy není na otázku „Chicken or pasta?” dobrá odpověď. Těstoviny jsou mastné a kuře suché. A ač mnoho aerolinek začíná klást na kvalitní stravu ve třídě economy stále větší důraz, pojďme se podívat, co se servíruje za oním magickým závěsem.

Foto: Profimedia.cz

Dobré jídlo a kvalitní servis umí příjemně ukrátit čas strávený na palubě.

Článek

Air France

V Air France stojí za stravou v business class jména konkrétních šéfkuchařů. A ne jen tak ledajakých. Například letos od ledna do března menu vytvářela Anne-Sophie Pic, což je jedna z několika málo šéfkuchařek, které dokázaly získat pro nějaký podnik tři michelinské hvězdy. V roce 2011 pak také získala ocenění jako nejlepší ženská kuchařka na světě.

Foto: Air France

Hovězí líčka v podání Anne Sophie Pic

Menu je každý měsíc jiné a počátkem roku čítalo mimo jiné tresku se smetanovou černou rýží nebo hovězí líčka v kávové marinádě s kaštany. V březnu se cestující dočkají třeba perličky s pyré ze zelených hrášků v černé čajové omáčce. Pro další tři kvartály mají Air France připravené po ruce známé šéfkuchaře Arnauda Lallementa, Guye Martina a Michela Rotha.

Za nabídkou vína a šampaňského pak stojí nejlepší světový someliér z roku 2013 Paolo Basso. Těžko se však dlouhé měsíce dopředu těšit na konkrétní sklenku, protože se nabídka vybraných vín mění každé dva měsíce. Nicméně ocenění „Nejlepší výběr vín letecké společnosti pro rok 2018“ dodává na klidu. V nedávné době se servírovalo například šampaňské Charles Heidsieck Brut Réserve, svěží bílé Bourgogne Saint-Véran 2016 Louis Jadot či zajímavé červené Saint-Estèphe Château Beau Site 2012 s dominancí cabernetu. A když nevíte, nechte si doporučit.

Emirates

Ačkoliv i Emirates zapojují světoznámé šéfkuchaře, nejde o dlouhodobá partnerství. Za menu tak stojí tým vyškolených šéfkuchařů s dlouholetou zkušeností. Emirates mají šest regionálních catering manažerů, přičemž každý se stará o určitou část světa. Menu mění každý měsíc a řídí se podle regionálních sezónních trendů. Zohledňovat se tak mohou třeba Vánoce nebo i takový Oktoberfest. Typy pokrmů se ovšem vždy odvíjí od destinace, do které letadlo z Dubaje směřuje či vice versa. Lokální chutě hrají prim.

Foto: Emirates

Pokrmy v business class se u Emirates obvykle liší podle destinace, kterou linka s Dubají spojuje.

Pasažéři business class dostávají pětichodový oběd i večeři, širokou škálu drinků, dále teplé i studené snacky (kanapky, sendviče apod.) Nechybí ani světová vína, která jsou na každé trase párována s menu tak, aby doplnila to aktuální. Jako šampaňské bývá servírován Veuve Clicquot, nechybí ale ani letité portské. O baru servírujícím koktejly, který je na palubě letounu A380 na lince Praha-Dubaj, se za dobu provozu už povídají legendy. Ale ano, opravdu se tam můžete připoutat a trávit čas i během občasných turbulencí.

Že ale stále netušíte, co by vám mohlo být naservírováno k jídlu konkrétně? Tak pro ukázku se podívejme na nejoblíbenější jídlo poslední doby. Tím byl pečený krocan s meruňkovou nádivkou, opékané brambory s krémovými růžičkovými kapustami, krůtí slaninou a brusinkovým jus lié. Dezertem pak byl vánoční čokoládový „špalík“ obložený sněhovými pusinkami a čokoládovými hvězdičkami. Dieta jaksepatří.

Korean Air

Korean Air na první pohled business class nemají. Ta je totiž ukryta za označením prestige class, což může být drobně matoucí. A pokud se nevyznáte v korejské kuchyni, tak budete pravděpodobně překvapeně pohlížet i na název nejoblíbenějšího pokrmu vůbec. Je to totiž bibimbap. Rýžový pokrm připravovaný se zeleninou, masem a jemně pikantní červenou chilli pastou drží i několik ocenění. A ano, je nejoblíbenější i na lince Praha–Soul. Na základě dlouhodobé poptávky tvoří zhruba 70 procent podávaných jídel v business class.

Foto: Korean Air

Toto je populární bibimbap. Když překonáte první ostych, je tento pokrm velmi komplexní a chuťově zajímavý.

Ovšem i v případě Korean se pokrmy a vína liší v závislosti na regionu. Co do vín nechybí ta z Bordeaux a Alsaska, která bývají v závislosti na destinaci doplňována kalifornskými, italskými a německými víny. A pokud vás přepadne chuť na bublinky, obvykle se servíruje šampaňské Perrier-Jouet. Úzkostlivá péče o víno je patrná už na tom, že aerolinky předobjednávají některá vína i tři až čtyři roky před jejich očekáváným servírováním, aby byla v době optimální zralosti.

Korean Air dokonce mají vlastní farmu na ostrově Jeju, na které chovají pro své potřeby organická kuřata či skot a pěstují papričky či cherry rajčata. Většina této produkce sice směruje do první třídy, ale přece jen něco z ostrova Jeju ochutnáte zcela jistě, ať už letíte nejnižší či nejvyšší třídou. Z oné farmy totiž pochází i voda servírovaná na palubě. Hanjin Jeju Pure Water je přírodně filtrovaná skrz čedič a vrstvu vulkanického popela a pumpovaná na povrch z hloubky úctyhodných 325 metrů.

KLM

Menu pro business class nizozemských aerolinií vytváří pro cestující long-haul letů z Amsterdamu třeba i přední nizozemský šéfkuchař a držitel tří michelinských hvězd Jonnie Boer. Kuriózní na tom je, že nabídku jídel doplňuje výběr vín, které s nimi páruje jeho manželka Thérèse Boerová. Pět jarních vín bylo vybráno vlastním vinným panelem aerolinek, která testuje kvalitu vína. Zvláštní pozornost je věnována změně chuti, ke které dochází v letové hladině.

Foto: KLM

Designové krabičky na jídlo můžete vidět i na letech v business class po Evropě, na long-haul letech vás samozřejmě čeká vyšší gastronomie. Povšimněte si ale roztomilé slánky s pepřenkou.

I nizozemské aerolinie drží krok v servírování nejrůznějších gastronomických specialit, ale primárně se rády honosí tím, že značná část z toho, co servírují, respektuje přírodu a pochází z ekologických chovů. Vaječné výrobky a kuřecí maso servírované na letech z Amsterdamu jsou výhradně z nich. Káva nese označení fair trade a i čokoládu si můžete dopřát bez výčitek.

Novinkou je pro letošek služba „Anytime For You“, která je ale zatím nabízena jen na vybraných letech. Jde o dodatečné menu s výběrem z osmi jídel. Když během zbytku letu dostane cestující hlad, nemusí se dotazovat palubního personálu, zda náhodou něco nezbylo, ale jen si vybere a jídlo dostane, kdy chce. Bude zajímavé sledovat, zda tato služba spustí nový trend, či časem vymizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám