Hlavní obsah

Funguje 450 let. Teď je slavný pařížský trh s knihami v ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 450 let zdobí pařížské nábřeží u Seiny stánky se zelenými stříškami. Knižní trh patří podle CNN k pokladům francouzské kultury podobně jako čerstvě upečené bagety; teď je však v ohrožení. Policie totiž nařídila stánky z „bezpečnostních důvodů“ přemístit, aby tu vznikl prostor pro zahajovací ceremonii olympijských her, které se konají příští léto.

Funguje 450 let. Teď je slavný pařížský trh s knihami v ohroženíVideo: Reuters

 
Článek

Server CNN píše, že celá situace, která přerostla v politický boj, připomíná souboj Davida s Goliášem. Ztělesněním biblického krále je v tomto případě Jerome Callais, šéf asociace prodejců knih, kterým se ve francouzštině říká „bouquinistes“. Goliášem je pak policie, která přemístění stánků požaduje.

Přestože pařížská radnice knihkupcům nabídla, že přemístění stánků uhradí, a stejně tak finančně přispěje na případné opravy škod, podle Callaise s knihkupci krok nikdo pořádně nekonzultoval, kvůli čemuž se obává o budoucnost tohoto kulturního a historického dědictví.

„Běžte, jste propuštěni,“ řekl Callais o tom, co v něm celá komunikace s radnicí vyvolává. Přestože policie už na jaře slíbila, že s knihkupci záležitost projedná, k ničemu takovému prý nedošlo. V červnu se pak na radnici uskutečnilo setkání, kde přišla na přetřes celá řada třaskavých opatření. „Začali tím, že nám řekli, že budeme muset nejspíš zavřít po celou dobu trvání her, dokonce i týden před zahájením,“ popsal Callais.

Francouzské Saint-Malo. Přístav, který doslova povstal z popela

Cestování

Bojí se o budoucnost

Knihkupcům se nucená uzávěra a přemístění nelíbí i z důvodu, že olympijské hry přitáhnou do Paříže řadu turistů, kteří by se normálně u stánků zastavili a něco si koupili. Teď mají stánkaři víceméně smůlu. Jeden z plánů radnice totiž počítá s přemístěním celého trhu. Podle Callaise ale někteří prodejci pracují na stejném místě i 30 nebo 40 let.

„Nabídnou nám po konci olympiády zase stejná místa?“ vyjádřil obavu nad budoucností trhu 35letý Guillaume Castro, který u Seiny pracuje posledních sedm let.

Stejný problém pálí také 53letého Jeana-Francoise Medioniho. Ten radnici podezřívá z toho, že bude mít po konci olympijských her na práci spoustu jiných věcí a stánky se na své původní místo už nevrátí. „Bojím se, že to bude buď do roka, nebo možná vůbec,“ uvedl.

Podle Callaise bude přemístění stánků nejen nákladné, ale také kontraproduktivní. Knižní trh podle něj funguje pouze v prostředí nábřeží. Může za to celkový kolorit a genius loci, který zelené stánky u Seiny dotvářejí.

Podle některých politiků, například starostky 7. pařížského obvodu Rachidy Datiové, je rozhodnutí radnice urážející a necitlivé. Ona a starosta 6. obvodu Jean-Pierre Lecoq chtějí záležitost projednat na dalším setkání pařížské rady, které proběhne v říjnu. Cestou pro ně je pouze dočasné uzavření trhu a náležité finanční kompenzace.

Pařížská radnice situaci odmítla komentovat, policie pak nadále zastává názor, že musejí být stánky z bezpečnostních důvodů přesunuty. Callais nicméně doufá, že situace dopadne dobře ve prospěch knihkupců. „Stále máme několik es v rukávu,“ dodal.

Turistům v italském městečku vadily bijící zvony. Po jejich utišení si zase stěžují místní

Cestování

FOTO: Jihofrancouzská Nice je perlou Azurového pobřeží

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám