Hlavní obsah

Turistům v italském městečku vadily bijící zvony. Po jejich utišení si zase stěžují místní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malebném italském městečku Pienza se rozhořel spor o kostelní zvony. Ty vyzváněly každou půlhodinu, což vadilo některým turistům, kteří pak nemohli v noci spát. Po četných stížnostech se proto radnice rozhodla zvony mezi desátou večerní a sedmou ranní zastavit. Nyní si naopak stěžují obyvatelé, kterým na rozdíl od turistů kazí klidný spánek neobvyklé ticho.

Foto: Profimedia.cz

Městečko Pienza je zapsané na seznamu UNESCO.

Článek

Stížnosti ve velkém přicházely od turistů, kteří byli ubytováni v místních penzionech a v létě nechávali otevřená okna, aby jimi dovnitř proudil vzduch. „Obdrželi jsme stížnosti od několika majitelů. Většina z nich byla od těch, jejichž nemovitosti se nacházejí v blízkosti hlavního náměstí, a tedy i zvonice,“ sdělil starosta Pienzy Manolo Garosi serveru Telegraph.

Radnice se proto rozhodla přistoupit ke kompromisu a na noc zvony vypnout. Ačkoli tím potěšila řadu turistů, někteří obyvatelé si naopak stěžují. Argumentují tím, že zvony patří ke koloritu městečka, zatímco jiní prý bez pravidelného vyzvánění nemohou spát, protože byli na zvuk zvyklí celý život.

„Nejsme jediní, kdo k tomuto kroku přistoupil. Ostatní města udělala úplně to samé,“ brání se Garosi s tím, že nejde o nic bezprecedentního.

Ve Francii vadil kohout

Telegraph uvádí, že podobné problémy řešily i některé obce ve Francii, kde si turisté stěžovali nejen na bijící zvony, ale také na kokrhající kohouty, bzučící cikády a další zvuky, které neodmyslitelně patří k venkovu.

Městečko Pienza je na tom podobně. Nachází se v jižním Toskánsku a podle Telegraphu je uzamčeno v jakési časové kapsli. Může za to místní renesanční atmosféra; natáčela se tu mimo jiné adaptace Romea a Julie režiséra Franca Zeffirelliho. Od roku 1996 je obec na seznamu světového dědictví UNESCO.

U Gardy padají tučné pokuty za společensky nepřijatelné chování. Od hraní fotbalu po koupání bez plavek

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám