Hlavní obsah

Falická vesnice v Bhútánu láká na příslib plodnosti i nevšední suvenýry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bhútánské království je snem mnohých cestovatelů. Země hřmícího draka je známá především půvabnou krajinou s majestátními horami a bohatým spirituálním pozadím. V jedné z tamějších vísek můžete navíc narazit na religiózní výzdobu, která by v západním náboženství jen tak neprošla. Míříte-li do Sopsokhy, následujte penisy.

Bhútánská vesnice je vyzdobena kresbami mužských genitálií.Video: AP

 
Článek

O video a zážitky z nevšedního místa, kterému se přezdívá vesnice falů, se s Independentem podělil 25letý Portugalec Daniel Pinto. Cestovatel bhútánskou vesnici Sopsokha označil za vůbec nejpodivnější místo, které v rámci svého dosavadního poznávání 121 zemí světa navštívil.

Penis, kam se podíváš

„Je to krásná tradiční bhútánská vesnice obklopená rýžovými poli. Ale čím jste k ní blíže, tím je podivnější. Chrám samotný je úplně stejně podivný. Obrovský zlatý buddha je obklopen penisy všech možných tvarů a velikostí,“ uvedl Pinto.

„V chrámu najdete příběhy párů, které měly problém otěhotnět a krátce po jeho návštěvě se jim to povedlo. Do bhútánských chrámů je bohužel zakázáno brát foťáky a telefony,“ hlavní lákadlo vesnice je proto možné spatřit pouze na vlastní oči, dodal Portugalec.

Nová peruánská socha vzbudila vášně. Obří penis hned poškodili vandalové

Cestování

Muzeum penisů skýtá neotřelou podívanou

Cestování

Ženy, které do chrámu plodnosti Chimi Lhakhang dorazí ve snaze zvýšit své šance na otěhotnění, v něm dostanou dřevěný falus, s nímž jim je požehnáno, a následně třikrát obejdou stavbu. Mnoho Bhútánců má doma penis z tohoto chrámu jako posvátný symbol podporující plodnost.

Vyjma místních přicházejících z náboženských důvodů a párů toužících po potomkovi je vesnice vyhledávaným cílem turistů jak kvůli neobvyklému zážitku, tak pro nákup suvenýrů.

V obchodě přilehlém k chrámu dle slov cestovatele seženete snad všechno ve tvaru penisu, a to v různých barvách, tvarech i velikostech.

Kam až historicky sahá falus

Falické symboly lze v Bhútánu nalézt i v dalších vesnicích. Má se však za to, že byly rozšířeny právě z chrámu ve vesnici Sopsokha. Chrám plodnosti je v podstatě vesnickým klášterem postaveným na počest buddhy jménem Dugpa Künleg, který žil v 16. století a je kvůli svým neortodoxním způsobům výuky se zapojením sexuality a tantry znám jako „šílený svatý“.

Právě jemu je připisována tradice malování falů, které mají přinášet štěstí, plodnost a odhánět zlé duchy. Najdete je ale i na kapotách aut, vyřezávané ze dřeva i uvnitř domů. A dokonce bývají i na polích, kde hlídají trochu jako naši „strašáci“, když začne rašit úroda.

Foto: AP

Faly jsou všude.

V některých částech země se můžete setkat i s praktikou, kde je dřevěný penis ponořen do šálku s nápojem předtím, než je nabídnut hostům.

Podle bhútánské studie je však symbol falu v zemi zakořeněn ještě hlouběji než v 16. století, a to z náboženství předcházejícího buddhismu.

Část obyvatel země však na tyto explicitní symboly nahlíží s nelibostí a kupříkladu v městských centrech a místech, kde žijí mniši a jeptišky vyznávající celibát, je obvykle nenajdete.

V Bhútánu nejste nikdy sami

V zemi v podstatě neexistuje sólový turismus pro cizince. Návštěvníci z jiných států jsou vždy doprovázeni vládním úředníkem či průvodcem.

Bhútán má také jednu z nejdražších pobytových tax na světě. Po znovuotevření země po koronavirové pandemii činil poplatek za strávení noci v zemi bezmála 4630 korun. Od září je však o polovinu nižší.

V rámci obnovy turismu došlo v červnu ke zvýhodnění taxy při delším pobytu. Turista, který zaplatí sumu za čtyři noci, může v Bhútánu pobývat další čtyři noci zdarma. Pokud zaplatí poplatky za 12 nocí, může zůstat zdarma celý měsíc. Tato pravidla by měla platit až do konce roku 2024.

Bhútán couvá. Vysokou turistickou daň srazí o polovinu, aby přilákal hosty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám