Hlavní obsah

Bhútán couvá. Vysokou turistickou daň srazí o polovinu, aby přilákal hosty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bhútán od září sníží turistickou daň, která patří k nejvyšším na světě. Ze současných 200 dolarů denně (zhruba 4460 korun) zlevní o polovinu, tedy na 100 dolarů za den (asi 2230 korun). Asijské království přitom poplatek zvyšovalo z původních 65 dolarů na zmiňovaných 200 loni na podzim, přičemž úřady argumentovaly tím, že chtějí přilákat movitou klientelu.

Foto: Profimedia.cz

Bhútán je uzavřená země, která odmítá masový cestovní ruch (ilustrační foto).

Článek

Daň na udržitelný rozvoj, jak se poplatku oficiálně říká, slouží v Bhútánu na posílení infrastruktury, ale i na vyrovnání uhlíkové stopy turistů. Teď si však země bude muset vystačit s nižší sazbou. Sto dolarů denně budou návštěvníci platit po další čtyři roky, oznámila v pátek tamní vláda.

„Turistický sektor hraje důležitou roli v zaměstnanosti, příjmech a v celkovém zlepšení ekonomického růstu,“ cituje vládu server CNN. Úřady přitom loňské navýšení daně na 200 dolarů denně vysvětlovaly mimo jiné tím, že chtějí přilákat movitější klientelu, a naopak odradit turisty, kteří jsou zvyklí cestovat nízkorozpočtově, protože jsou mnohdy problémoví.

Šéf místního turistického úřadu Dorji Dhradhul míní, že snížení daně na udržitelný rozvoj by mohlo přilákat více návštěvníků mezi zářím a prosincem, což je vrchol místní turistické sezony, kdy se koná i řada náboženských a kulturních událostí. Dhradhul doplnil, že od ledna dorazilo do Bhútánu přes 56 tisíc turistů, na 42 tisíc však byli Indové, kteří platí pouhých 1200 rupií denně, což je něco málo přes 300 korun.

Jen pro vyvolené. Bhútán zvedne turistickou daň na téměř pět tisíc korun denně

Cestování

Vrchol v roce 2019

Bhútán, jenž si drží image uzavřené země, která odmítá masový přístup k cestovnímu ruchu, se zahraničním návštěvníkům otevřel v roce 1974. V předcovidovém roce 2019 sem zavítalo přes 315 tisíc lidí, což představuje absolutní vrchol. Po větších číslech království ani neprahne.

V Bhútánu je mimo jiné zakázáno zdolávání horských vrcholů. Až do loňska měli turisté také povinnost zařizovat si ubytování a dopravu skrze akreditované operátory, nyní tak mohou činit nezávisle, uvádí server Condé Nast Traveller.

První destinace v jihovýchodní Asii omezí Airbnb

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám