Hlavní obsah

Nová peruánská socha vzbudila vášně. Obří penis hned poškodili vandalové

Koncem loňského roku odhalilo peruánské město Trujillo novou dominantu. Socha s obřím penisem, která je poctou předkolumbovské civilizaci Močiků, vyvolala ohlas okamžitě. Už v úterý se totiž atrakce stala terčem vandalů, kteří ji kvůli sexuální explicitnosti poškodili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sochu s metrovým falickým údem v Peru poničili vandalovéVideo: Reuters

 
Článek

Třímetrová socha Huaco Erotico není přitom samoúčelně vulgární. Odkazuje k močické keramice, která proslula právě sexuálními motivy. Zástupci Trujilla doufali, že nová atrakce přitáhne do města při severním pobřeží Peru více turistů.

„Reprezentuje hojnost a plodnost. V dnešní době totiž potřebujeme hojnost v každém slova smyslu, ať už jde o zdraví, ekonomiku, mír, či lásku,“ vysvětlil starosta Arturto Fernandez Bazan agentuře EFE.

Rio stráží už 90 let. Jeden z novodobých divů světa slaví kulatiny

Cestování

Význam sochy ale zřejmě neschvalují všichni, protože se okamžitě stala předmětem vášnivých debat. V úterý ji pak poškodili tři vandalové, kteří se k atrakci připlížili v kapucích a s nožem vyhrožovali příslušníkovi ostrahy, uvádí agentura Reuters. Konkrétně pak poničili špičku penisu, zbytek sochy zůstal neporušen.

„Nemyslím si, že je vandalismus řešením čehokoli,“ uvedl místní obyvatel Victor Larco.

V plánu jsou další

Starosta Fernandez i přes tento incident uvedl, že je v plánu ve městě vztyčit ještě dalších devět soch, které budou močickou kulturou inspirovány. A zdá se to jako strategický tah, protože podle portálu Euronews už nynější socha přilákala do Trujilla stovky turistů, kteří fotografii díla Huaco Erotico sdílejí na sociálních sítích.

„Přijíždějí rodiny, skupiny i jednotlivci, předčilo to naše očekávání,“ konstatoval starosta zájem o sochu. Doplnil, že na rozdíl třeba od antických Řeků, kteří se nahoty také nebáli, byli Močikové více agresivní a přímočaří. Sexuální akt otiskli do mnoha kusů svojí keramiky.

Soše Davida zakryli na dubajském Expu genitálie. Vidět je mohou jen VIP

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám