Hlavní obsah

V Etiopii vás ohromí opičí království, skalní chrámy i tajemné domorodé kmeny

Divoké kmeny, nebezpečné hory, pradávná historie. Pokud vás tohle všechno láká, pak se rozjeďte na okruh po Etiopii. V pralesích se tu ukrývají chrámy vytesané ve skalách a zdejší kmeny si dodnes zachovávají tradiční způsob života. Sežeňte si všechna očkování a vydejte se poznat kořeny lidstva do uhrančivé Etiopie.

Článek

Nebaví vás jezdit do míst, kam jezdí všichni? Otravují vás hordy turistů v místech, která tím zcela ztrácí své kouzlo? Tak začněte plánovat tak trochu jinou dovolenou a vydejte se do Etiopie, země označované jako kolébka lidstva. Právě tady byly totiž nalezeny vůbec nejstarší lidské pozůstatky – kosti australopitéka jménem Lucy. Můžete je vidět v muzeu hlavního města – Addis Abebě.

Etiopie je jednou ze zemí s nejstarším osídlením na světě a připomínky její dávné historie najdete i v Bibli. Jen jméno se liší – dříve se Etiopii říkalo Habeš a toto jméno je tu dodnes používané hlavně ve vztahu k etiopské rasové skupině. Dnes už sláva Habešské říše vybledla, určitě ale znáte královnu ze Sáby, která prý byla právě etiopskou panovnicí.

Etiopské písmo Ge'ez
Jediné africké původní písmo, které se dodnes používá, je písmo etiopské. Vychází z písma Féničanů, čte se zleva doprava a obsahuje 30 znaků pro souhlásky a má speciální pravidla odvozování samohlásek od souhlásek. Proto má ve výsledku přes 200 znaků. Vlastní systém záznamu vymysleli staří Etiopané také v oblasti hudby.

Když se do Etiopie rozhodnete vydat dnes, počítejte, že tu musíte pobýt alespoň dva týdny. Letadlem se do Addis Abeby a zpět dostanete z Prahy s přestupem v Dubaji nebo v Amsterodamu za 18 tisíc, o 2 tisíce levněji to vyjde z Vídně s přestupem v Káhiře nebo v Istanbulu. Život v samotné Etiopii pak už nestojí skoro nic – v restauraci se dobře najíte za 50 Kč, za průměrný dvojlůžkový pokoj dáte stovku.

Velké výdaje ale přesto mít budete a to sice za vstupy k památkám a hlavně za průvodce a strážce. Pokud totiž necestujete přímo s některou z cestovní kanceláří, které nabízejí čtrnáctidenní výpravy do Etiopie se vším všudy za zhruba 70 tisíc Kč, musíte si povinně zaplatit místního průvodce a „ochranku“. A ceny jsou pevné a vysoké. Mějte u sebe také dost zdejších drobných birrů, protože za jakoukoli pomoc nebo jen za focení je vyžadován bakšiš.

Etiopie – země opálených lidí
„Země opálených lidí“, tak by se prý dalo přeložit jméno Etiopie. Dříve tak ale bylo označováno celé území, kde žili obyvatelé tmavší pleti. Habeš, historické označení dnešní Etiopie, pak vychází z pojmenování zdejší kmenové skupiny Habašat.

Když ale na tohle všechno budete připraveni, můžete si už jen v klidu vychutnávat neuvěřitelná místa a nádhernou africkou přírodu. Třeba nedaleko města Arba Minch se tyčí tzv. přírodní New York – skály tu mají tvar mrakodrapů a tvoří unikátní skupinu věží. Stejně jako na mnoha jiných místech Etiopie, i tady najdete divoké kmeny. Kmen Konso je známý svými vysokými totemy nad hroby mrtvých, kmen Dorzo zase v pohoří Gughe staví bambusové domy ve tvaru včelích úlů.

O kus dál v národním parku Mago žije kmen Mursi. Ženy kmene Mursi nechodí do solárií ani na manikúru, zdobí se tak, že si do spodního rtu a ušního lalůčku vkládají dřevěný disk. Čím větší, tím váženější tato žena je. Muži ale nijak nezaostávají – na pažích mají zářezy podle počtu zabitých nepřátel. Pozorování krokodýlů a hrochů u jezera Chamo proti tomu bude už jen ryze odpočinková záležitost.

Pokud vás láká černý kontinent, projděte si také tyto články:

Etiopská jezera jsou domovem mnoha živočichů – na tom největším – jezeře Tana – můžete sledovat kolonie ptáků. Také tu najdete velmi tradiční trh a nádherné vodopády Modrého Nilu. Opravdu originální je ale pohled na zdejší středověké kláštery, které jsou rozesety po ostrůvcích a poloostrovech jezera. Divem světa je pak nazýván hrad z 16. století ve městě Gondar.

Bývalé hlavní město pradávné Axumitské říše je město Axum, dnes známé hlavně pro své obrovské kamenné obelisky. Kromě nich tu ale leží mnoho antických památek, ruiny paláců a celé město je pro složitost zdejší architektury záhadou starobylé architektury. Ve zdejším kostele se navíc údajně skrývá židovská Archa úmluvy.

Vůbec nejslavnější etiopské památky jsou ale ty ve městě Lalibela. Jde o 11 monolitických skalních chrámů z 12. století, jež jsou velkou vzácností křesťanské architektury. Etiopie je totiž třetí zemí světa, která přijala křesťanství jako státní náboženství a tak na jejím území najdeme enormní množství starokřesťanských památek. V zemi, která nikdy nebyla kolonizována, je křesťanství vlastně jedinou patrnou formou vlivu.

Legenda o Lalibele
Etiopský král Lalibela byl prý po pobytu v Jeruzalémě tak ohromen, že chtěl také vybudovat svaté město a rozhodl o stavbě kostelů ve svém královském městě, jež je po něm dnes pojmenováno. Kostely ve skalách se jmenují Řeka Jordán nebo Adamův hrob, což tuto teorii podporuje.

Starobylé kostely, divoká zvířata a jedinečné tradiční národy jsou ale jen jednou tváří Etiopie. Když vystoupíte z auta, ocitnete se v zemi, kde polovina lidí žije pod hranicí chudoby. Sucho, hladomor a zákeřné nemoci sužují Etiopii, kde průměrná délka života činí pouhých 56 let. Špatný zdravotnický systém, nedostatek pitné vody, rozšířená prostituce a zoufalá situace mnoha dětí, to jsou jen některé z mnoha zdejších problémů.

Obrovská etnická rozmanitost, půvab zdejší přírody a význam etiopské historie přesto staví tuhle africkou zemi na přední místa v „musím navštívit“ seznamu všech opravdových cestovatelů. Ideální měsíc, kdy do Etiopie jet, je prý říjen – takže neváhejte!

Čtěte dále:

Dále jsme v rubrice Exotika nedávno psali o UFO lokalitách, nejluxusnějších hotelech na světě, nejkrásnějších ostrovech Karibiku, o ideálních exotických místech pro svatbu nebo o cestě exkluzivním vlakem nitrem Afriky. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Etiopie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Etiopie a dalších afrických zemí:

Vítejte v hrdé zemi, která nebyla nikdy kolonizována, v zemi světoznámých křesťanských památek i divokých kmenů žijících stejným způsobem tisíce let.

Objevte zemi černých faraonů, opuštěné pyramidy v poušti, archeologické klenoty, které stále čekají na své objevení v nekonečné nubijské poušti.

Program pro klienty toužící po vzrušujícím setkání s divokou přírodou a zároveň hledající azyl špičkových hotelů přímo v africké buši.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Vydali byste se na poznávací dovolenou do Etiopie?
Ano, Etiopie mě láká
20,8 %
Ano, ale jde o poměrně drahou záležitost
60,6 %
Ne, Etiopie mě nepřijde zajímavá
2,8 %
Ne, do Etiopie bych se bála vyrazit
15,8 %
Celkem hlasovalo 566 čtenářů.

Praktické informace - Etiopie

Cestovat do Etiopie obnáší sice trochu víc aktivity před cestou, ale vyplatí se to. Zařídit si musíte víza a nutné je mít zpáteční letenku nebo jízdenku. Dále musíte mít mezinárodní očkovací průkaz, kde nesmí chybět razítko žluté zimnice a cholery. Doporučuje se tolik očkování, kolik zvládnete – proti břišnímu tyfu, proti žloutenkám, proti meningitidě, vzteklině, v období dešťů i proti malárii.

Ochrana musí probíhat neustále – nepít jinou než balenou vodu, nekoupat se ve stojatých vodách, v tekoucích jen ti odvážnější, a pamatovat, že v Etiopii je značné procento obyvatel nakažených AIDS.

Úředním jazykem je amharština, ale angličtina se hodí. Chcete-li se domluvit s každým, je potřeba zvládnout 83 různých jazyků a 200 dialektů.

Co funguje na každého, to jsou peníze. Ty zdejší se jmenují birr (ETB) a hodnotou zhruba odpovídají našim korunám. Připravte se na žebrání a na bakšiš.

Ideální dobou k návštěvě Etiopie je říjen, to končí období dešťů. Jinak je tu ale teplo pořád, v nížinách a na západě opravdu dost. Cestovat po Etiopii je nejlepší místními aerolinkami, které patří mezi nejlepší v Africe. Výhodné je koupit si tzv. budget, balíček etiopských letenek. Fungují tu i autobusy, ale jsou pomalé a na velké etiopské vzdálenosti poměrně únavné.

Nebezpečné je cestovat na hranice s Eritreou a Džibuti. V roce 1993 se totiž Eritrea od Etiopie oddělila a na hranicích se dodnes můžou vyskytnout ozbrojené střety.

Časové pásmo v Etiopii je stejné jako naše, přesto tu čas plyne jinak. Mají totiž vlastní kalendář, který má 12 měsíců po 30 dnech a 13. měsíc s 5 až 6 dny. Nový rok se slaví 11. září.

Etiopská večeře

Etiopská kuchyně může Evropanům připadat málo rozmanitá, což se v zemi trpící často hladomorem občas stává. Najíte se tady ale dost – časté je opečené maso tibs a k němu, stejně jako ke všemu, placka injara. K dostání bývají také ryby a nejrůznější pálivé omáčky. A vodu – zásadně balenou!

Nenechte si v Etiopii ujít!

Starověké město Harar

Přesně 99 mešit se tyčí v posvátném městě Harrar, starém obchodním centru Etiopie. Celé město je pak obestavěno tlustými hradbami, kolem kterých se krčí malebné krámky místních řemeslníků.

Simien mountains pouze s průvodcem

Etiopii protíná hluboký východoafrický příkop. Ten tu tvoří fascinující kaňony a horské štíty, kde možná právě díky velké hloubce a nepřístupnosti terénu můžete vidět několik endemických druhů.

Festival tisíce hvězd

Každý rok se v městečku Arba Minch schází více než tisíc domorodců z asi stovky afrických kmenů a hrají svoji tradiční hudbu. Úžasný zážitek je umocněn mohutnou podporou publika – diváků může být až 20 tisíc.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám