Hlavní obsah

Šestnáct milionů za týdenní pobyt: Vydejte se do útrob nejluxusnějších hotelů planety

Osobní sluha, soukromý tryskáč nebo rovnou celý ostrov… Máte-li na kontě pár stovek tisíc navíc, můžete se nechat hýčkat v těch nejluxusnějších hotelech planety. Nejblíže je to z Česka do Svatého Mořice, nejvíce by vám kartu provětral pobyt v Abu Dhabí. Pohádkový týden v luxusu tady vyjde bratru na 16 milionů korun.

Článek

Hotel Emirates Palace v Abu Dhabí na první pohled připomíná pohádkový palác. Míra luxusu je tady tak vysoká, že se hotel nevešel do klasické pětihvězdičkové škály, ale u názvu hotelu jich svítí rovnou sedm. Prý tady obvykle nocují státníci a důležití politikové. Nezbývá než doufat, že ti naši si při případné návštěvě odpustí nejluxusnější balíček služeb.

Týden tady totiž může dvojici vyjít i na šestnáct milionů, denně tedy do hotelové kasy přitečou více než dva miliony. Za co vlastně? „Za let soukromou stíhačkou do Bahrajnu a Íránu, výrobu vlastního parfému, pozorování západu slunce z helikoptéry…,“ vyjmenovává mluvčí hotelu.

Přidejte k tomu ještě vylovení vlastní perly ze dna moře a následnou výrobu zlatého šperku podle přání klienta, perský koberec, další šperky nebo sportovní zbraně. Tohle všechno hotel přibalí jako „drobné pozornosti“ na památku. Jen škoda, že průměrný Čech na tento pobyt nenašetří za celý život. Více o dovolené v Abu Dhabi probírá článek Luxusní dovolená v Bahrajnu: zářivé perly, soukromé pláže a Formule 1.

Jak je to s hvězdičkami?
Nejčastěji se používá škála hvězdičkového hodnocení od jedné do pěti hvězdiček. Existují sice manuály, které velká část hotelů uznává a podle kterých pak probíhá certifikace, nicméně třeba v Česku není počet hvězdiček závazný a pokud se někdo rozhodne přidat si k názvu ještě jednu, vlastně mu nic a nikdo nebrání. Absolutně platná a uznávaná škála prostě neexistuje.

Sedm hvězdiček v Miláně

Emirates Palace nicméně není jediný hotel, který se chlubí sedmi hvězdičkami. A navíc ne všude vyjde pobyt na takové hříšné peníze. Vůbec prvním „sedmi hvězdičkovým“ hotelem světa byla slavná Věž Arabů – plachetnice Burj al Arab. Ikonu Dubaje pak v roce 2007 doplnil druhý sedmi hvězdičkový hotel – The 7 Star Galleria Hotel v Miláně.

Milánských sedm hvězdiček nesází na okázalý luxus a interiéry zdobené zlatem, jako je tomu u dubajského hotel. Jeho největší devizou je totiž unikátní atmosféra, interiéry inspirované italskou historií a místo, kde stojí.

Pokud jste někdy brouzdali slavnou nákupní galerií Vittoria Emanuela II., kousek od opery La Scala, pak vězte, že jste brouzdali právě pod okny tohoto hotelu. Možná by se slušelo říci spíše „hotýlku“, protože kapacita je pouhých 25 pokojů.

Nejluxusnější hotel Evropy je v Česku
Každý rok vzniknou stovky a stovky nejrůznějších žebříčků těch nejlepších luxusních hotelů. V jednom z nich bodoval i český hotel. Podle jednoho nezávislého cestovatelského serveru byl předloni nejluxusnějším hotelem Evropy malostranský hudební hotel Aria. A to ani nemá šest hvězdiček. Podobná ocenění pak sbírá i nedaleký hotel U Zlaté Studně, který sází na intimitu prostředí a neokázalý luxus.

Každý z nich je jiný, vždy ale zařízený starožitným nábytkem a vyzdobený uměleckými díly. Žádná extravagance a bláznivý design, jen umírněný luxus a příjemné intimní prostředí. Každý host má k dispozici vlastního komorníka, problém není ani to, když se rozhodne vyrazit na nákupy. Do několika minut mu přistaví luxusní Bentley i s řidičem.

Noc tady nepřijde ani na takový balík, jak by se mohlo zdát. „Přenocování pro jednoho je možné pořídit už za 400 Euro,“ dočtete se v brožuře.

Utěk od reality na Maledivy

Luxusní hotely se nicméně nesoustředí jen do velkých měst. Pravým opakem milánskému hotelu v centru města je třeba resort Conrad Maldives Rangari Island na maledivském atolu Ari. Dvakrát za sebou byl zvolený nejlepším resortem na planetě a na dvou soukromých ostrůvcích, které k němu patří, prý tráví dovolenou i hollywoodské hvězdy.

Bydlet se dá i v rozlehlých vilách v nitru ostrova, popřípadě ve vodním bungalovu s prosklenou podlahou. A kdybyste snad měli vody málo - můžete vyrazit do unikátní podmořské restaurace. Večeře tu sice přijde jednoho na zhruba pět tisíc korun (a to ještě bez započtení kvalitního vína), ale za ten zážitek, kdy vám do talíře skrze 16 mm silné sklo koukají tropické rybky, to prý stojí.

Samotný pobyt ve vodním bungalovu potom stojí okolo dvaceti tisíc za jednu noc a častými návštěvníci jsou páry na svatební cestě - soukromí, západy slunce na pláži, do průzračné vody jen pár kroků z postele a ráno třeba snídaně přivezená loďkou až ke schůdkům - to už je pořádná porce romantiky. Více se o atolu Ari dočtete v článku Když pět hvězdiček nestačí: Maledivy nabízejí nejlepší resorty světa.

Dovolená, kterou si nemůže dovolit každý. Každý si o ní ale minimáně rád přečte:

A co jinde ve světě?

Zatímco Evropa se pyšní jedním hotelem se šesti a jedním se sedmi hvězdičkami, Spojené státy mohou do tohoto výčtu přispět jen jediným objektem. Při procházce hlavním městem státu Colorado, Denverem, byste hotel Marriott asi přehlédli. Jeho exteriér nevybočuje ničím z řady. Uvnitř nicméně panuje až nepředstavitelný luxus.

Interiéry jsou vybavené moderně, vkusně a jeden by se v nich téměř ztratil, jak jsou veliké. Prosklennou stěnou je možné pozorovat nedaleké Skalisté hory nebo panorama mrakodrapů. Ideálně z královské postele, která má na výšku něco přes metr.

A další hotely se sedmi hvězdičkami vznikají - v následujících měsích a letech by do této rodinky měly přibýt další čtyři - jeden v Pákistánu, jeden v Abú Dhabí a dva v Dubaji.

Kdo další má sedm hvězdiček?
Pekingský skvostPangu Seven Star Hotel leží jen kousek od slavného stadionu „Ptačí hnízdo“ v Pekingu. Neokoukaná architektura, osobní sluha, digitální krb, koupelna z mramoru a celkem přijatelná cena – 7000 korun za noc. Interiéry jsou inspirovány tím nejlepším z čínské architektury a výhled z okna je na barevný Peking.
Sedm hvězdiček v Islamabádu Pákistánské hlavní město vzniklo celkem nedávno téměř na zelené louce a Pákistánci se jím rádi chlubí. Během několika málo let by tady měl vzniknout superluxusní komplex The Centaurus obsahující byty, apartmány a hlavně sedmi hvězdičkový hotel. Kdo by se ho právě tady nadál, že?

Čtěte dále:

Nedávno jsme  psali také o nejoblíbenějších karibských ostrovech, nejlepších místech pro exotickou svatbu nebo cestě vlakem skrz Afriku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za luxusem

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Architektonicky velmi odvážně řešený luxusní hotel s 598 pokoji nedaleko centra Dubaje.

Jeden z nejluxusnějších hotelů ve Spojených arabských emirátech se nachází v Abú Dhábí, hlavním městě země, přímo u písečné pláže.

Luxusní resort leží mimo ruch a shon hlavního ostrova Bora Bora na ostrůvku Motu Piti Aau. 3 restaurace, 2 bary, vířivka, bělostná pláž.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kolik jste nejvíce utratili za svou dovolenou?
Zhruba do 15000 za osobu
52,7 %
Zhruba do 25 tisíc za osobu
21,3 %
Zhruba do 35 tisíc za osobu
7,2 %
Víc než 35 tisíc za osobu
18,8 %
Celkem hlasovalo 773 čtenářů.

Nejzajímavější hotely světa

Hotel nemusí bodovat jen luxusem, mnohdy k proslulosti stačí jen dobrý nápad. Níže najdete výčet asi nejzajímavějších hotelů na Zemi. Mnohem víc o nich potom najdete v článku Nejzajímavější hotely světa: Ubytujte se v korunách stromů nebo třeba pod mořem

Hotel z ledu

Kanadský Quebec nebo evropské Laponsko – to jsou dvě místa, kde se můžete pořádně zchladit. Na zimu se tady totiž staví hotely z ledu. Ten laponský navíc slouží i jako oblíbená obřadní síň. Ročně si tu „ano“ v třeskutém mraze řekne několik set párů.

Mimochodem – není to jediné netradiční místo pro svatbu. Mnohem víc jsme jich vtěsnali do tohoto článku o exotických svatebních destinacích.

Hotel jako z pohádky

Quebecký hotel Chateau Frontenac je jednou z nejfotografovanějších staveb v Kanadě. Není divu, jeho exteriér je impozantní. Navíc nabízí možnost užít si pobyt v hotelu jako opravdová princezna. Malé slečny tady celý víkend žijí jako opravdové šlechtičny – k dispozici mají dlouhé šaty, koně i služebnictvo.

Více o celém hotelu a vůbec o Quebecu si přečtěte ve starším článku Staňte se na dva dny princeznou ve slavném hotelu Chateau Frontenac

Hotel jako plachetnice

Určitě ho znáte. Burj al Arab, v překladu Věž Arabů, je prvním sedmihvězdičkovým hotelem planety. Otevřený byl na sklonku devadesátých let a odborníci tvrdí, že náklady na jeho výstavbu se majitelům asi nikdy nevrátí.

Hotel je nicméně symbolem Dubaje. Pokud nemáte na to strávit tady noc, můžete využít možnosti prohlídek, které hotel nabízí, nebo si více přečíst v článku Luxusní dubajské hotely – noc tu stojí desetitisíce, ale za internet si připlatíte 

Podmořský hotel

Pokud netrpíte strachem z vody, pak se jako ryba ve vodě budete cítit na Fidži – konkrétně v resortu Poseidon Undersea – jak už název napovídá, kajuty, ve kterých se bydlí, jsou umístěné pod vodní hladinou. Z vany nebo postele, se pak můžete dívat na podmořské hemžení, skrze prosklenou stěnu.

Zajímají vás další informace, pak si přečtěte článek Na Fidži vyrůstá unikátní podmořský rezort Poseidon

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám