Hlavní obsah

Tajuplné Bali nabízí panenské pláže, děsivé vulkány i nejkrásnější zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když na Bali potřebujete dobré počasí, aby vám vzešla úroda, zavoláte šamanovi. Když si nevíte rady v těžké životní situaci, zavoláte šamanovi. Na Bali, jediném hinduistickém území mimo Indii, prakticky všichni lidé věří v nadpřirozené síly. Přinášení obětin je každodenní záležitostí, stejně jako nejrůznější obřady pro přírodní harmonii.

Foto: ESO travel

V Indonésii najdete celou řadu ojedinělých mořských a pobřežních ekosystémů, jako jsou korálové útesy, porosty mangrove nebo malé tropické ostrůvky.

Článek

Jen jednou za 100 let je možné vykonat starověký náboženský obřad Očištění vesmíru, který má světu navrátit harmonii. Alespoň tak to stojí ve starých knihách prastarého náboženství, které vyznává většina obyvatel indonéského ostrova Bali. Mnozí kněží varovali vládu, ta i přesto v roce 1963 započala Očištění pod politickým tlakem. Mohutná sopka Gunung Agung, na jejímž úpatí se sešly tisíce lidí, vybuchla během vyvrcholení rituálu nečekanou silou.

Ostrov bohů a démonů

Tahle dokonale jiná mentalita způsobila, že se ostrovu říká Ostrov bohů a démonů a nejednoho Evropana to po příjezdu naprosto rozhodí. Stejně jako krása chrámu Besakih. Ten stojí na jižním svahu sopky Gunung Agung asi 1000 m.n.m. a je to zdejší nejposvátnější chrám. Je tvořen více než 300 věžičkami a dřevěnými pagodami a sestává z různě starých chrámů, z nichž ten nejstarší je z 8. století. Není jen turistickou zastávkou, sami Balijci se sem chodí modlit a považují ho za Chrám matku – bez obětin vás dovnitř nepustí.

Foto: ESO travel

Největší a nejposvátnější na Bali, to jsou některá nej, které splňuje chrám Besakih.

Přečtěte si o dalších tropických ostrovech v rubrice Exotika:

A že s jejich pravidly není radno si zahrávat, dokládá tajemný příběh z roku 1963. Svátek Očištění vesmíru se musí konat jednou za 100 let a to v roce, který končí dvěma nulami. Tím rok 63 (ani podle balijského kalendáře) nebyl. Politici se přesto rozhodli ho uspořádat. A když na svahu sopky bylo nejvíce věřících, obrovský kráter Gunung Agung vybuchnul. Pyroklastické proudy zabily několik tisíc lidí – ti ve své víře neutíkali – věřili, že se božstva zlobí právem.

Běsnící sopky, panenské pláže a tajemné tance

Drsná indonéská krajina vás i dnes ohromí děsivými vulkány, na druhou stranu ale určitě poznáte i její něžnou tvář. A to když z hustých pralesů proniknete na prázdnou pláž s jemným pískem, jejíž lemy jsou omývány křišťálově modrým mořem. Když se vydáte do míst jako je Tulamben, pod mořem objevíte nejen božské korály a ryby, ale i potopený křižník Liberty.

Omamná krása Bali pak naplno probudí vaše smysly při tradičních tancích balijských dívek. Legong je něco mezi divadlem a baletem a poznáte ho podle ohromných kostýmů a masek. Tanečníky doprovází hudebníci na tradiční nástroje gamelany z bambusu. Dalším významným tancem je Tanec démonů Barong, který symbolizuje souboj dobra se zlem.

Foto: The Wandering Angel

Na Bali vyrážejí také milovníci vln – je to ráj surfařů a potápěčů.

Tanganan – podivný skanzen v tropech

Jestli vás ale láká poznat opravdovou kulturu Bali, pak se musíte vydat do džungle a navštívit některou z vesniček, které jsou v ní skryté. Turisté rádi jezdí do městečka Celuk, kde lidé ručně vyrábějí stříbrné šperky. Hodně lidí potkáte také v umělecké vesnici Ubud, kde na ulicích tvoří zruční řezbáři, tanečníci, malíři a další řemeslníci. Ještě více se o Bali dozvíte v článku Poznejte Bali, ostrov bohů a démonů.

Prapodivným zážitkem je ale návštěva vesnice Tanganan, kde za zdmi žijí původní obyvatelé Bali, Agabalijci. Návštěvníkům Bali se prezentují jako „tradiční vesnice“ a přesně tak také působí. Podél cesty sedí domorodci a prodávají své výrobky, ženy vyrábí tradiční tengananské šátky, mladíci malují kaligrafické znaky na palmové listy a všichni se těší na kohoutí zápasy, které jsou odedávna zdejší tradicí. Jediný problém jsou zdi, které oddělují Tanganan od zbytku Bali a vstupné, které se u nich vybírá. Také proto je tahle víska nejbohatší z celého ostrova.

Vodní zahrady a netopýří jeskyně

A kam ještě v Bali určitě zajet? Rozhodně by vaší pozornosti neměla uniknout zahrada Tirtagangga, jejíž jméno znamená „svěcená voda“. Patří prý k nejkrásnějším zahradám na světě. Romantice na Bali uniknete jen těžko, možná se vám to ale povede v netopýří jeskyni Goa Lawah.

Láká vás celá Indonésie? Pak se vám bude líbit i článek Bali, Jáva, Komodo nebo Borneo. Který z indonéských ostrovů je ten nej?

Foto: sektordua

Bali – kousek ráje na Zemi, kde z azurového moře ční smaragdové homole, ale také mohutné vulkány.

Po většinu času ovšem budete nuceni nasávat opojnou vůni orchidejí, ochutnávat sladké tropické ovoce a očima těkat mezi nádhernými terasami s rýžovými políčky, vysokými vulkány, divokými pralesy s monumentálními chrámy a božskými zátokami s bílými plážemi.

Čtěte dále, aktuální články v rubrice:

Zajímavé je i povídání o Jižní Koreji, karnevalu v Riu nebo o "cukrových kopcích" na Kubě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Za šamany na Bali!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy Indonésie:

Objevte jeden z posledních rájů na zemi! Ostrov Bali je ideálním kompromisem mezi plážovou dovolenou a dobrodružnou výpravou za tajemnou indonéskou historií.

Přeneste se na několik dní do světa tajemných pagod a šamanů. Plavba na vahadlové lodi, tajemné památky a uchvacující příroda Bali a přilehlého ostrova!

Poznejte to nejkrásnější z celé Indonésie!  Objevte sopečné hory i nový svět pod mořem, azurové laguny i pagody, zvířecí endemity i hinduistickou kulturu.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Dovolená na Bali...
mě láká a přemýšlím o ní.
25,4 %
mě láká, ale nemohu si jí dovolit.
71,8 %
není nic pro mě.
1,2 %
mě nezajímá.
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 724 čtenářů.

Indonésie: Praktické informace

V Indonésii čekejte tropické klima s obdobím sucha a monzunů. Obecně víc prší na západě, vlhkost vzduchu na všech ostrovech se ale pohybuje kolem 80%. Teploty jsou poměrně stálé a pohybují se kolem 26 až 30°C.

V Indonésii se setkáte s obrovskou přírodní rozmanitostí. Z ptáků je endemitických 26 %, ze savců pak dokonce 39 %. Společně žijí v tropických pralesech nebo na indonéském pobřeží, jehož délka je asi 80 tisíc km. Právě moře je další zdejší specialitou – v Indonésii najdete celou řadu ojedinělých mořských a pobřežních ekosystémů, jako jsou písečné duny, korálové útesy, porosty mangrove nebo malé tropické ostrůvky.

V celé Indonésii je náboženská svoboda zakotvena přímo v ústavě, vláda ale oficiálně uznává jen šest náboženství: islám, protestantismus, římský katolicismus, hinduismus, buddhismus a konfucianismus. Indonésie má největší muslimskou populaci na světě, Bali je ale z velké většiny hinduistické a je tak jedinou hinduistickou enklávou mimo Indii. Do náboženské diverzity se pak mísí ještě diverzita etnická – Indonésie je domovem asi 300 etnických skupin.

Tengananské šátky

Vyrobit jeden šátek tradičními způsoby trvá ženám ve vesničce Tenganan několik měsíců. Nejprve je nutné vlákna namáčet v oleji, sušit, barvit a zase sušit a až pak je možné utkat šátek. To jde ale bez tkalcovského stavu dost těžko, takže věřte, že pokud si koupíte pravý tengananský šátek, bude to několikaměsíční dřina tengananské ženy. Odměnou za poměrně vysokou cenu vám ale bude ochrana před jakoukoli nemocí.

Indonésie: Lombok

Nádherný ostrov posetý magicky krásnými vulkány je jeden z nejbližších sousedů Bali. A přestože oba ostrovy odděluje pouze mořská úžina, patří Lombok oficiálně k Austrálii. Tím, co vás na Lomboku upoutá na první pohled, je kráter sopky Rinjani v hustých pralesech. Právě divokost a nedostupnost jsou to, co na Lombok láká ty nejodvážnější dobrodruhy. Více o Lomboku čtěte v článku Kam za dobrodružstvím? Na ostrově Lombok objevíte třeba plovoucí palác.

Kde se koupat na Bali?

  • V sirných pramenech Air Panas
  • Na plážích Lovina s černým vulkanickým pískem
  • V průzračném moři v oblasti Tulamben
  • Na nejznámější balijské pláži Nusa Dua

Kam na Bali levně?

Na Bali platí zásada: čím více turistů, tím nižší ceny. Takže vězte, že v turisticky oblíbených lokalitách Bali, jako je třeba Kuta, se najíte za 15 Kč, za masáž dáte 70 Kč a auto vás vyjde na 120 Kč/den. Také kvalita služeb je tu vyšší než v místech, kde žádná konkurence není.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám