Hlavní obsah

Nová Kaledonie: Potápěčský ráj na Ostrovech věčného jara

Východně od Austrálie a severně od Nového Zélandu leží v Tichém oceánu francouzské zámořské území – souostroví Nová Kaledonie. Toto souostroví má hned několik světových prvenství. Potápěči tu obdivují druhý největší korálový útes na Zemi, botanici tisíce druhů endemitů a těžaři zásoby niklu. Turisti si na své přijdou na plážích s bílým pískem omývaným průzračným Korálovým mořem.

Článek

Nová Kaledonie vyniká nad ostatními ostrovy a souostrovími v Oceánii hned několika skutečnostmi. Zásoby niklu jí zajišťují hospodářskou nezávislost na Francii a je také jejím největším zámořským územím. Novokaledonskou jedinečnost ocenil už i legendární mořeplavec James Cook. Když ji v roce 1774 objevil, všiml si, že na rozdíl od okolních souostroví má Nová Kaledonie zásoby pitné vody a dost dřeva na stavbu lodí. Za sto let ji anektovala Francie a začala sem „na polepšenou“ posílat vězně. Dnes trestance vystřídali turisté a místo dřeva se těží nikl.

A právě turisté a nikl zajišťují Nové Kaledonii hospodářskou nezávislost, vyšší životní úroveň a dělají z ní nejlepší místo, kde ochutnat Pacifik s jemnou příchutí Francie. Když opustíte kosmopolitní hlavní město Nouméa s elegantními restauracemi a barevnými domky v čínské čtvrti, vystřídají se vám před očima rovné pláně místní buše, bujná říční údolí, strmé hory ozdobené vodopády, chladné pralesy a divoké pobřeží.

Ostrovy věčného jara

Nejlepší období pro návštěvu Nové Kaledonie je od srpna do listopadu – teplota se tu pohybuje v příjemném rozpětí kolem 25 °C. Proto se někdy souostroví říká Ostrovy věčného jara. Korálový útes, který ho obklopuje je po tom australském druhým největší na světě – k potápění a šnorchlování se přímo nabízí. Na objevování tu čekají mořské poklady všech tvarů, velikostí i barev, kaňony a jeskyně, pestrobarevné korály, nejmenší rybky i delfíni.

Kromě tradičních vodních sportů je příroda na ostrovech vhodná také pro turistiku. Protože obyvatelé Nové Kaledonie pravděpodobně ví, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu, můžete si půjčit oře a vydat se na výlet po místních vršcích.

Pletky se jménem

Pro mnohé botaniky i laické milovníky přírodních zajímavostí je Nová Kaledonie jako vánoční dárek – díky izolaci od ostatních ostrovů a pevniny se tu zachovalo přes půl třetího tisíce endemitů. Novokaledoňané si přírody váží a chrání ji rezervacemi na všech ostrovech. O Nové Kaledonii se díky jejímu významu v botanické společnosti někdy mluví jako o světadílu.

Gastronomie, móda a tajuplné ostrůvky

K dobré dovolené neodmyslitelně patří i dobré jídlo – právě kulinářská rozmanitost je jedním ze znaků hlavního města Nouméa. Jeden večer můžete povečeřet v luxusní francouzské restauraci, druhý den se můžete vydat do čínské čtvrti za ochutnávkou umění tamějších stánkařů. Nouméa leží v jižní části hlavního ostrova a patří k ní samozřejmě i mezinárodní letiště.

Rozkládá se na poloostrově, který je obklopen malebnými romantickými zálivy. Nová Kaledonie osloví pestrou směsí tichomořské kultury a francouzského stylu i módní nadšence. Na památku i pro radost si tu leckterý návštěvník koupí šaty podle nejnovějších pařížských hitů nebo se vydá na lov asijských textilií na hemžících seh tržištích.

Přestože hlavní ostrov Nové Kaledonie – Grand Terre, nabízí mnoho zajímavostí i zážitků, byla by škoda nevyrazit na okolní ostrůvky. Například Phare a jeho maják jsou častým cílem turistů, kteří odtud mohou pozorovat dramatické útvary skalnatého pobřeží Grand Terre. Na tajuplném ostrůvku Ile de Pins lze strávit den na krásném tropickém prostředí pláže. Ostrov je také jedním z mála míst, kde žijí domorodci v kmenech tak, jako před kolonizací. V pralesích skrývá Ile des Pins tmavé jeskyně a trosky bývalé věznice.

Co v Nové Kaledonii stojí ještě za zhlédnutí?
Kulturní centrum TjibaouBylo navrženo tak, aby oslavilo a napodobilo původní kulturu Kanaků. Jméno má po vůdci kanackého hnutí za nezávislost. 4. května 1989 na něj ale spáchal atentát další Kanak Ouvéa.
Plain des LacsOblast v jižní části hlavního ostrova Nové Kaledonie je turisty vyhledávána pro svůj botanický význam, který ovšem uchvátí i úplné laiky. V oblasti obdivují jedinečné fosílie rostlin.
Vodopády MadeleineRozsáhlá botanická rezervace je častým turistickým cílem. První, čeho si všichni návštěvníci všimnou, je rozmanitá škála barev, která je v oblasti k vidění. Za osvěžujícím výletem se vydejte na jih.

Čtěte dále

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o jihozápadě USA, safari v JAR, Ománu, JV USA, tančící fontáně v Dubaji nebo tropických rájích Tioman a Langkawi. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Nové Kaledonie a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Nová Kaledonie:

Moderní hotel se nachází v hlavní městě Nouméa. Všechny apartmány jsou s výhledem na mořskou lagunu. Je vhodný pro strávení dovolené s dětmi.

Hotelový resort leží na romantickém ostrůvku vzdáleném 20 minut jízdy lodí od hlavního města. Systém bungalovů nabízí ubytování na pláži, v zahradách nebo na vodě.

Hotelový komplex je inspirován melanésiánskou architekturou a nachází se na jižním cípu hlavního ostrova, odkud je krásný výhled na tyrkysovou lagunu.

Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Jeli byste se podívat do Nové Kaledonie?
Ano, v nejbližší době tam vyrážím
5,6 %
Ano, jednou bych se tam chtěl podívat
79,7 %
Ani ano, ani ne
0,7 %
Ne, raději pojedu na dovolenou jinam
1,7 %
Ne, bylo by to pro mě moc drahé
12,3 %
Celkem hlasovalo 691 čtenářů.

Několik praktických informací o Nové Kaledonii

Ostrovy objevil v roce 1774 James Cook, za sto let ji anektovala Francie a zřídila tu trestaneckou kolonii. Domorodí Kanakové se proti nadvládě vzbouřili v roce 1879, ale neúspěšně. 1984 vyhlásili separatisté nezávislý stát Republika Kanaky. 2014 proběhne referendum o samostatnosti.

Letecké spojení vede přes Paříž a Tokio. Někdy i přes Vídeň.

Hlavní město největšího francouzské zámořské území je Nouméa.

Žádná speciální očkování se nevyžadují, některá jsou ale doporučena (hepatitida A, břišní tyfus). Jistější je nepít místní vodu.

Většina obyvatel jsou domorodí Kanakové, kteří žijí po staru a obživu si obstarávají zemědělstvím a rybolovem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám