Hlavní obsah

Šílené adrenalinové aktivity: Vede boarding na sopce a potápění s velrybami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec polehávání na pláži během dovolené. Teď jsou v módě bláznivé adrenalinové zážitky. Na životní jízdu si sbalte plavky, pohorky a snowboard. Vydáme se totiž do děsivých hlubin moře za žraloky, projdeme nejtěžší turistickou trasu na světě a na závěr sjedeme na prkně vulkán. A komu zbude síla, může si skočit nejvyšší bungee jumping na světě.

Článek

O tom, že matička Země dokáže být pekelně děsivá, nás přesvědčují nejen katastrofické filmy, ale i různé agentury, zabývající se prodejem adrenalinových zážitků. Závislost lidstva na adrenalinu nás tak dovedla do těch nejnebezpečnějších míst planety a za těmi nejriskantnějšími zážitky. My vám přinášíme výběr sedmi, na které nikdy nezapomenete.

1. Jižní Afrika – nejdelší bungee jumping

Projít se po 216 m vysokém mostu Bloukrans Bridge v Jižní Africe je samo o sobě solidní záminkou k závrati. A teď si představte, že máte skočit dolů na gumě, neboli podstoupit nejdelší bungee jumping na světě. Co na to asi řeknou vaše vnitřnosti? Rozhodně se ale budete moct pyšnit skokem z nejvyššího mostu světa s jedním obloukem. Co dál vJižní Africe? Poradí Vám článek Legendární Zahradní cesta vede skrz jihoafrickou divočinu i malebným pobřežím.

Britský sýrový adrenalin
Za adrenalinem není vždycky nutné létat daleko – ve Velké Británii se každoročně v květnu pořádá tradiční festival na Coopers Hill – honění sýra z kopce. Ano, čtete správně – sýr, který se ve městě Gloucestershire tradičně vyrábí, se pustí z naprosto strmého kopce dolů. A najdou se lidé, kteří se za ním rozběhnou. Sýr se kutálí, nebo spíš padá, rychlostí až 70 km/h, takže o zlámané nohy a ruce tady není nouze.

2. Nový Zéland - Heli-rafting v Queenstownu

Heli-rafting je podle mnohých ten nejlepší způsob, jak si vychutnat krásy Nového Zélandu. Spojuje totiž let helikoptérou s raftingem – nejdřív se z výšky pokocháte tou úchvatnou nádherou, pak vás vysadí ve Skippers kaňonu a odtud je návrat domů zcela ve vašich rukou. Řeka vás navíc zavede také do podzemních jeskyní, kde se šílené peřeje mísí s podivnou tmou.

Adrenalin na Novém Zélandu přímo tryská. Více se dozvíte v článku To nejlepší z Nového Zélandu: Koupel v horké řece a lyžování na ledovcích

3. Nikaragua – Boarding na sopce

Na poměrně nové sopce Cerro Negro v Nikaragui leží čerstvý, magmatický spad. Asi 700 metrů vysoký kužel se stal cílem milovníků netradičního boardingu – tady se na prkně sjíždí vulkán. Oblečou vás tu do speciálních oranžových obleků, vyvedou vás nahoru a dají vám prkna. Cestou dolů můžete dosáhnout rychlosti až 70 km/h.

4. Galapágy – potápění za žraloky a krokodýly

Dech beroucí Galapágy se postarají o neopakovatelnou podívanou. Jsou totiž jednou z nejlepších potápěčských lokalit na světě, ostrůvek Darwin je pak známý pro množství žraloků, kteří tady žijí. Potopit se můžete buď za nimi, anebo vyzkoušet horkou novinku – skleněnou klec, ve které vás spustí mezi dotěrné čelisti krokodýlů.

Krmení žraloků je doménou i polynéského ostrova Moorea. Přečtěte si o něm víc v článku Na ostrově Moorea zažijte krmení žraloků a krásné zátoky z filmu Bounty

5. Čína – nejnebezpečnější horská cesta

Na hoře Mt. Huashan v Číně nedaleko města Xi'an se do výšky 200 m táhne nejnebezpečnější turistická trasa na světě. Strmé žebříky, úzké chodníčky ze dvou prken, řetězy – to vše přilepeno k téměř kolmé skalní stěně. Cesta bez jakýchkoli bezpečnostních plotů je jen pro otrlé, závěrečné stoupání k malé stanici na vrcholku ale stojí za to. Více tipů na zážitky z Číny např. zde Pět čínských nej? Rozhodně Zakázané město, vápencové homole a Čínská zeď.

Rafty na řece Zambezi
Jednou z nejnebezpečnějších řek je africká Zambezi, která si vysloužila stupeň obtížnosti 5. Pokud vás láká změřit síly s jejími divokými a doběla zpěněnými peřejemi, musíte být velmi zkušeným vodákem, aby vás síla vody nepřemohla. Samotné peřeje tu nesou výmluvná jména jako Zapomnění, Schody do nebe nebo Pračka.

6. Island – Potápění mezi tektonické desky

Kousek od islandského Rejkjavíku se můžete ponořit k rozhraní dvou tektonických desek. Mohutná energie, kterou tu prý cítí mnoho senzibilů, vás nenechá v klidu. Zemský povrch je tu roztržen hlubokou průrvou Silfra, na jejíž dno se můžete potopit. Obrovská masa vody nad vámi, tiché pohledy proplouvajících ryb a bublání kyslíkové bomby. Tady se rodí Země. Více zajímavostí z Islandu v tomto článku.

Trochu jiný adrenalin se vám vyplaví při pobytu v ledovém hotelu. Více v článku Unikátní hotel z ledu nebo polární záře – vyplujte na sever luxusní lodí

7. Procházka ve vzduchu nad Grand Canyonem

1220 metrů nade dnem Grand Canyonu se můžete ocitnout i bez helikoptéry. Před pár lety tu totiž postavili ojedinělou vyhlídku, jejíž dno je z čirého skla. Je přilepená ke skalní stěně a vyčnívá 20 m do prostoru. Že to zní docela normálně? Jen nemějte strach, kolena se tu roztřesou téměř každému. Už proto, že celá tahle „legrace“ stála 627 milionů korun. Další tipy z USA najdete v článku Jihozápad USA: Země kaňonů a famózních národních parků.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za adrenalinovými zážitky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů za adrenalinem:

Poznejte ikony Ameriky: San Francisko, Los Angeles, Las Vegas. Přidejte Grand Canyon se skleněným chodníkem a další skvosty amerického jihozápadu.

Můžete být na obou polokoulích současně, vidět nejkrásnější sopky v Ekvádoru a také  Galapágy - ostrovy, kde zvířata člověka nepovažují za nepřítele.

Nesmírně oblíbený zájezd kombinující návštěvu kosmopolitních měst Austrálie a přírodních zázraků Severního ostrova Nového Zélandu.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Který z adrenalinových zážitků byste si chtěli vyzkoušet?
Bungee z největšího jednoobloukového mostu světa
10,5 %
Rafting na Zambezi
10,5 %
Procházku po skleněném chodníku nade dnem Grand Canyonu
52,1 %
Běh za sýrem
2,7 %
Heli-rafting
3,9 %
Túru po nebezpečné stezce v Číně
20,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 257 čtenářů.

Ještě trocha adrenalinu

Jízda psím spřežením

Na Islandu můžete vyzkoušet jízdu se psím spřežením. V létě vás tu huňatí psi povozí na ledovci, v zimě pak kdekoli, kde bude sníh. Úžasný zážitek z pocitu souznění s přírodou v ledové krajině je nepopsatelný, ať už se vydáte na několika hodinovou túru nebo na několikadenní výpravu.

Potápění s velrybami

Obrovský kolos, vážící něco přes 70 tun a měřící i 20 metrů, na vás pohlédne moudrým okem. Pohled, na který stěží zapomenete, a který můžete zažít během potápění v Austrálii nebo Oceánii. Velryby pod mořem působí skoro až mrštně, což v kombinaci s jejich velikostí vykouzlí ne vaší krvi o něco adrenalinu navíc.

Čtěte dále:

Zajímají vás další NEJ? Pak se vydejte po stopách rekordů s dalšími články z exotických míst světa:

Dál nabízíme slavné filmové lokality, záhadné Mali nebo možnost koupit si vlastní ostrov. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Související články

Výběr článků

Načítám