Hlavní obsah

Legendární Zahradní cesta vede skrz jihoafrickou divočinu i malebným pobřežím

Jihoafrická silnice Garden Route je 227 km dlouhá spojnice mezi Mossel Bay na Západním mysu a Porth Elisabeth na mysu Východním. „Zahradní“ cesta se jí říká proto, že protíná neskutečně živou a rozmanitou přírodu, množství lagun a jezer a v neposlední řadě vede podél členitého pobřeží Indického oceánu, posetého zářivými plážemi a skalnatými útesy.

Článek

V minulém článku o Jihoafrické republice jsme prozkoumali africkou metropoli Durban. Ale za zdmi měst, tam, kde je člověk sám bez davu ostatních turistů, teprve tam číhá to pravé africké dobrodružství. Rozpálená africká silnice se klikatí vpředu i vzadu, horký vzduch se vlní a všude kolem vytváří neskutečné obrazy. Ty skutečné jsou ale ještě lepší. Zažijte přírodu ve své opravdové kráse a vydejte se na pouť po Garden Route, unikátní cestě skrz africkou divočinu.

Květy rostlin jako gladioly, proteje a strelicie tu hrají všemi barvami a vůněmi. Projet ji za méně než tři dny není téměř možné, budete totiž chtít zastavovat skoro pořád, ne jen při pauzách na záchod. Cesta protíná města jako Mossel Bay, Knysna, Plettenberg Bay nebo George, největší město na Garden Route.

Pod Africkým nebem
Husté zelené lesy byste v Africe možná nečekali, ale v JAR jsou samozřejmostí. Nejmírnější klima v Africe a druhé na celém světě (po Havaji) zaručuje celoročně přívětivé teploty. V zimě se jen výjimečně ochladí pod 10°C, v létě zase málokdy hrozí horka nad 28°C. Prší sice v průběhu celého roku a o trochu více na jaře, ale slunce svítí 230 dní v roce. Na malém kousku světa se tu tak snoubí polopoušť s tropickým pralesem, planiny s vysokými horami a divoké pobřeží Indického oceánu.

Po cestě podél Afrického pobřeží se na bílých plážích můžete setkat dokonce i s velrybami, které se sem na jaře a od července do srpna připlouvají pářit. Celoročně je pak možné vidět delfíny i tuleně. Skoro každý pak podlehne závislosti na hledání všelijakých mušlí a lastur, zvlášť když zjistí, že pláže Jihoafrické republiky jsou jediným místem, kde lze najít tzv. „pansy shell“. Jde o křehkou mušli ve tvaru květiny, „pansy“ totiž anglicky znamená maceška. Dokonce i název města Mossel Bay, místa, kde Garden route začíná, je odvozen od slova „mušle“. Už dávní kolonizátoři zřejmě zjistili, že zdejší zátoka je plná jedlých slávek a ústřic.

Road trip po Africe

Je více než výhodné cestovat po Garden Route autem, které si můžete půjčit v každém větším městě. Budete totiž moct zastavit všude tam, kde se vám zlíbí. Donedávna bylo také možné využít starý parní vlak Outeniqua Choo Tjoe a jet po železniční trati z roku 1928 asi 70 km. Trať poeticky lemující pobřeží byla roku 1992 prohlášena za oficiálně chráněnou.

Nápojový lístek
Voda z vodovodních kohoutků ve větších městech je většinou pitná. V restauracích si ale dejte pozor na nápoje s přídomkem „witblits“ nebo „mampoer“, v překladu to totiž znamená „ohnivá voda“ a takovéto drinky mají extrémně vysoký obsah alkoholu. Chcete-li ochutnat místní pivo, pak můžete zkusit značku SABMiller a jejich Castle, Hansa nebo Black Label. Stejně tak si můžete dopřát dobrá jihoafrická vína, pocházející z vinařských oblastí na mysu Winelands nebo z okolí řeky Orange. Typickým likérem je Amarula Cream, vyráběný z ovoce marula. Produktem JAR je také známý čaj Rooibos, na jehož výrobu se sbírají byliny z Caderberských hor.

Co dalšího můžete při jízdě po africké Garden Road zažít? Je libo kiteboarding po vlnách nebo jízdu na pštrosovi v jedné z pštrosích farem? A co třeba jeskyně Cango, 4,5 milionů let staré krápníkové jeskyně, které patří mezi deset nejnavštěvovanějších míst Jižní Afriky? Komplex vápencových krápníků a obřích jeskynních komnat se nachází blízko města Oudtshoorn a zdejší podzemní tunely jsou dlouhé až čtyři kilometry. Kromě standardní prohlídky si můžete zvolit i prohlídku dobrodružnou, která je překvapivě dražší, i když se budete muset chvílemi plazit úzkými jeskynními chodbami.

Kam je nejlepší zajet na opravdové safari a který jihoafrický golfový komplex je nejlepší? O tom se můžete přesvědčit v našem dalším článku o Jižní Africe. Již brzo v rubrice Exotika.

Co si při projížďce po Garden Road neneche ujít:
Projížďka parním vlakemŽeleznice měla vždy své kouzlo, výjimkou není ani Afrika. Stařičký parní vlak Outeniqua Choo Tjoe vás proveze po 70 km dlouhém úseku Garden Route za 150 randů.
Plettenbergské kolonie rackůPlettenberg Bay hostí jednu z největších kolonií racků. Podél pobřeží jižní Afriky v ústí řeky Keurboom's River nafotíte zaručeně jedinečné fotky. Jenom pozor na hlavu!
TsitsikammaJedním z nejkrásnějších a nejdivočejších míst těchto krajů je národní park Tsitsikamma - hornaté pobřeží s vysokými útesy, pralesy a divokými řekami.

Související články

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Svatém Martinu, Uruguaji, indické Goa, Palau, Transsibiřské magistrále nebo Bonaire. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do JAR

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů dovolená JAR:

Zakuste luxusní atmosféru na slavné promenádě Zlatá míle. V africké metropoli Durban se nudit rozhodně nebudete!

Není nic jednoduššího než půjčit si auto a projíždět překrásnou jihoafrickou krajinou. Panenská příroda existuje i mimo přírodní rezervace.

Kapské Město, Cape Point, divoká zvířata či pestrá směs obyvatel. Lákadla svádějící k cestě do jednoho z nejpoutavějších koutů planety.

Anketa

Co byste změnili na článcích v rubrice Exotika?
Články by mohly být kratší
1,4 %
Články jsou dlouhé akorát, přidejte víc praktických informací
5,8 %
Chtělo by to více obrázků
82,5 %
Mohli byste častějí psát o aktualitách
2,3 %
Věnujte se ještě více vzdáleným exotickým destinacím
3,5 %
Ocenil bych více návodných článků
1,9 %
Nic, články mi takto vyhovují
2,6 %
Celkem hlasovalo 572 čtenářů.

Co je dobré vědět před cestou do JAR

Jihoafrická republika má asi 45 miliónu obyvatel, hlavním městem je Pretoria, největším pak Johannesburg. Sousedí s Namibií, Botswanou, Zimbabwe, Mosambikem a Svazijskem, uvnitř země se navíc nalézá samostatné království Lesotho.

I přes exoticky znějící názvy sousedních zemí se v JAR nemusíte bát, není tu nutné žádné speciální očkování. Doporučená je pouze porada s lékařem o prevenci proti malárii, která se vyskytuje v oblasti Národního parku Kruger.

I přes exoticky znějící názvy sousedních zemí se v JAR nemusíte bát, není tu nutné žádné speciální očkování. Doporučená je pouze porada s lékařem o prevenci proti malárii, která se vyskytuje v oblasti Národního parku Kruger.

Ve většině měst a rezervací teče pitná voda z kohoutku, kromě samozřejmých supermarketů můžete ale nakupovat i na místních trzích, kde se dá také smlouvat. Místní měnu 1 rand, dělený na 100 centů, získáte výměnou za hlavní světové měny v kterékoli bance. Jeden rand (ZAR) je asi 2,50 Kč.

Související články

Výběr článků

Načítám