Hlavní obsah

Růžové město lidé na 600 let opustili, teď patří mezi sedm divů světa

Je to neuvěřitelné, ale téměř 40 metrů vysoký chrám vytesali lidé do skály už před 2500 lety. Jordánská Petra je unikátním svědectvím o mistrovství starověkých stavitelů. Říká se jí „růžové město“, to podle odstínu pískovce tvořícího skálu. Každý rok ji navštíví přes půl miliónu lidí jen proto, že se do ní více lidí nevejde. Zájem je daleko větší.

Foto: bigstock.com

Tahle část úžasného městského skalního komplexu sloužila jako klášter.

Článek

Jde jednoznačně o jednu z nejkrásnějších staveb světa. Mezi památky chráněné organizací UNESCO patří už od roku 1985. O 20 let později se zařadila i mezi Nových 7 divů světa, které na začátku tohoto století volili lidé z celého světa. Petra se zařadila do skutečně elitní společnosti Velké čínské zdi, Machu Picchu nebo římského Kolosea.

Foto: bigstock.com

Vstupní brána do pokladnice je nejznámější částí rozlehlého skalního komplexu.

V hoře odpočívají mocní králové

Proslulé skalní paláce v jordánské Petře jsou opravdovými skvosty světové architektury. Najdeme tu majestátní královské hrobky vytesané do hory Umm al-Amr, tyčící se 1066 metrů nad mořem, nebo Obeliskovou hrobku z prvního století před naším letopočtem.

Foto: ESO travel

Před Petrou čekají velbloudí taxíky.

Impozantně ale působí všechny stavby, které se podařilo zachovat. Přispěl k tomu fakt, že mezi sedmým a devatenáctým stoletím se na Petru prakticky zapomnělo. Po zemětřesení a invazi nepřátelských vojsk se město vylidnilo a většinu z 600 let tu nikdo nežil. Některé pozůstatky tedy zůstaly ve velmi dobrém stavu.

Přečtěte si o dalších zajímavých místech v různých koutech světa:

Svou krásu si uchovalo především fascinující průčelí pokladnice s šesticí sloupů u vchodu, které jistě znáte z pohlednic nebo ze stránek katalogů cestovních kanceláří.

Foto: ESO travel

Typický odstín pískovce dal Petře přezdívku růžové město.

Petra se těší velkému zájmu turistů a pořadatelů různých akcí. Měl zde cíl největší běžecký závod pouštních ultramaratonců. Velkým zájmem ale stavby trpí a chátrají. UNESCO proto vyvíjí tlak, aby byl přístup návštěvníků k památce co nejpřísněji regulován.

Petra bývá cílem nejen turistů putujících přímo do Jordánska, ale i těch, kteří si chtějí výletem zpestřit delší cestu na Blízký východ. Do těchto míst pořádají cestovní kanceláře velmi často podzimní zájezdy. Je možné například projet nejkrásnější místa Izraele a poté se z přístavu Eilat vydat k obdivuhodnému městu Petra, a stylově tak zakončit dovolenou.

Inzertní sdělení: Vydejte se na báječnou podzimní dovolenou!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky unikátních poznávacích zájezdů do Izraele:

Procestujte Izrael a podívejte se i na výlet do nádherného jordánského města Petra vytesaného do skály. V Izraeli poznáte posvátná místa naší kultury včetně města všech měst Jeruzaléma nebo solné sloupy v Mrtvém moři, to vše s českým průvodcem!

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o sílícím fenoménu self-drivingu, dále poznejte pět nejkrásnějších pláží, u kterých staví loď Costa Luminosa na cestě kolem světa, nebo o místech, která budou hostit letošní olympiádu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jezdíte na dovolenou do zahraničí autem?
ano, pravidelně
37,1 %
výjimečně
12,4 %
ne
50,5 %
Celkem hlasovalo 1296 čtenářů.

Nových 7 divů světa

Které z novodobých stavebních zázraků lidé z celé planety zvolili jako nástupce egyptských pyramid a dalších starověkých divů světa? O Petře už víme, podíváme se na další:

Socha Ježíše v Riu

Z osm metrů vysokého podstavce skulptura shlíží na všechny krásy největšího města Jižní Ameriky – na přístav, pláže Copacabana nebo Ipanema, karneval, pouliční fotbalové bitvy budoucích hvězd světových trávníků… Rio je zkrátka Rio – nedá se popsat, to se musí vidět.

Koloseum v Římě

Koloseum v Římě by sneslo i porovnání s moderními fotbalovými stadióny, dokonce je v mnohém předčí. Vždyť hřiště standardních rozměrů by se sem vešlo asi dvaapůlkrát! A na jeho podobě se prý podílel i tehdejší císař Titus. Dovedete si představit, že by prezident Zeman projektoval stadión?

Machu Picchu

Díky dlouhým staletím v izolaci, vysoké nadmořské výšce, velmi zachovalým stavbám a magické atmosféře nasáklé tajemnými rituály, tanci kolem táborových ohňů a dalšími obřady, patří tohle 2430 metrů nad mořem se tyčící místo nyní mezi Nových sedm divů světa. A slovo nové sem opravdu patří, neboť je archeolog Hiram Bingham pro svět začal popisovat teprve roku 1911, kdy je uprostřed peruánských And nalezl.

Tádž Mahal

Císař Šádžahán nade všechny miloval svou manželku. Ta mu dala 14 dětí, nicméně už v 36 letech zemřela. Panovníkovi potom za jedinou noc zešedivěly vlasy. Poté nechal na památku ženy postavit monumentální palác, který dodnes najdeme v Agře, na seznamu sedmi divů moderní doby i ve všech průvodcích po Indii.

Velká čínská zeď

Z vybraných zázraků novodobé architektury je nejstarší. Na olympiádě po ní jeli nejlepší cyklisté světa. Před tím skrz ni prošel mág David Copperfield. Díky jinému kouzelníkovi sice víme, že byl na druhou stranu dopraven v konstrukci schodů, i tak to ovšem byla hodně sledovaná podívaná.

Mexické pyramidy v Chichén Itzá

Nejslavnější mimoegyptské pyramidy mají v Chichén Itzá. Podle švýcarského „záhadologa“ Ericha von Dänikena v tomto městě zanechali stopy mimozemšťané. Nic takového se ale dosud nikomu nepodařilo dokázat. Cestovní kanceláře evidují mnoho výletníků, kteří se sem v rámci dovolené vydávají z Evropy, ovšem doposud nikoho z Marsu. Třeba budete mít štěstí právě vy a uskutečníte zde blízké rekreační setkání třetího druhu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám