Hlavní obsah

Po jaké dovolené ženy touží? Po nakupovací a po luxusním wellness. Máme pro vás tipy

Po čem ženy touží, když se řekne ideální dámská dovolená? Po několika dnech, kdy si odpočinou od partnera, dětí, od úklidu i vaření. Podle průzkumů by ideální ženská dovolená měla kombinovat relax na pláži, lehké nakupování, hýčkání během wellness procedur a večerní posezení na baru. Krátkou dovolenou by si měla každá žena dopřát minimálně jednou do roka. Máme pro vás zajímavé tipy!

Článek

Ač si každý říká, co chce. Ani na klasické dovolené nemůže většina žen stoprocentně vypnout. Zvlášť pokud jedou i malé děti. Čas na sebe si ženy udělají jen ve společnosti kamarádek. Proč tedy nevyrazit alespoň na kratší dovolenou zadanou jen pro dámy? Nabízí se klasické wellness, nákupy, ale i kurzy, kde radí jak na milionáře, nebo cesty po stopách Sexu ve městě.

Jak žila Carrie a spol?

V New Yorku vznikly a stále vznikají desítky seriálů. Jen málokterý ale dosáhl mezi ženami takového úspěchu jako Sex ve městě. Už v roce 1999, tedy rok po jeho uvedení na obrazovky, začal po New Yorku jezdit speciální vyhlídkový autobus, který zájemkyně (a pár zájemců) provezl po místech, kde se odehrávají hlavní dějové zvraty.

A seriálové jízdy po stopách Carrie jsou oblíbené i dnes – každý týden prý vyráží na komentovanou trasu, která vede i kolem bytu na 73. ulici, kde hlavní postava bydlela, asi tisíc zájemkyň. Mnohé jsou často oblečené a učesané podle svých oblíbených hrdinek. Jízda, která trvá asi čtyři hodiny, stojí necelých padesát dolarů a je zakončená popíjením stylového „seriálového“ drinku Cosmopolitan.

Foto: ESO travel

Newyorská čtveřice kamarádek ze seriálu Sex ve městě inspirovala mnoho žen a tisíce se jich každý měsíc vydávají i po jejich stopách v ulicích New Yorku.

Mimo okruh pak seriálové fanynky mohou vyrazit do obchodu dvorní kostymérky seriálu, který leží v East Village, nebo do proslulého obuvnictví Manola Blahnika na Manhattanu. Jen pozor na to, že cena bot vyletěla po jejich účinkování v seriálu do značných finančních výšin.

Zadáno pro shopaholiky: Největší obchoďáky planety

Dva největší obchodní domy planety neleží nikde jinde než v Dubaji. Donedávna držel prvenství obchodní dům Ibn Battuta Mall v západní okrajové části Dubaje a mnozí sem spíš než za nákupy vyrážejí obdivovat jeho výzdobu. Celý komplex je rozdělený do šesti tematických částí a každá z nich má jinou, originální a nákladnou výzdobu.

Aktuálně největší obchodní dům planety, Dubai Mall, stojí v samém srdci moderního Dubaje, jen kousek od nejvyššího mrakodrapu světa. Pod ohromnou střechu se vejde asi 1200 obchodů, přes stovku restaurací, jedno z největších akvárií světa, kluziště s olympijskými rozměry a celé lyžařské středisko.

Foto: Joi Ito

Druhý největší obchodní dům světa – Ibn Battuta Mall – fascinuje svou výzdobou.

Dubajský nákupní festival: Peklo pro peněženky

Ročně sem vyrazí nakupovat 30 miliónů návštěvníků a zájem pravidelně kulminuje v době konání nákupního festivalu. Luxusní zboží je tady potom k mání i za poloviční cenu. Tento svátek všech shopaholiků trvá zhruba měsíc a součástí je i bohatý doprovodný program.

V posledních letech na něj dokonce reagují i cestovní a letecké kanceláře, které v době jeho konání vypravují speciální lety a nabízejí zvýhodněné balíčky. V lednu 2012, kdy probíhal poslední, se létalo dokonce i přímo z Prahy. A nákupy po sedmihodinovém letu se prý i po započtení ceny letenky vyplatily. Mimochodem – další ročník je naplánovaný opět na leden!

Foto: thedubaimall.com

Dubai Mall je největší obchodní dům planety - najdete v něm asi 1200 obchodů a přes stovku restaurací.

Jak sbalit milionáře poradí v Moskvě

Ač se to na první pohled nezdá – už i do Moskvy se létá luxusně nakupovat. Důkazem může být třeba slavný obchodní dům GUM na Rudém náměstí, který ještě v době druhé světové války sloužil jako lazaret. Nebo třeba každoroční milionářský nákupní festival plný dekadentního luxusu. Více o této události v článku: Milionářský veletrh v Moskvě startuje: kupte si jachtu nebo vilu v Karibiku

A propos, milionáři. Moskva se v posledních letech stala i místem konání speciálních kurzů pro dámy, které chtějí „sbalit“ milionáře. Na podobné kurzy je už deset let možné vyrazit i do New Yorku a zatím posledním přírůstkem do „rodiny“ jsou milionářské kurzy v Pekingu, které slaví ohromný úspěch – prý už se milionově provdalo na třicet účastnic.

Kurzy masáží a thajské kuchyně

A v Asii a u kurzů zůstaneme. Psychologové tvrdí, že 80 % lidí se z dovolené vrací neodpočatých, protože ji pojmou příliš aktivně. Řešením je podle nich zkombinovat část aktivní na začátku dovolené s odpočinkovými dny v závěru. Ostatně něco podobného nabízí už i některé české cestovní kanceláře.

Foto: ESO travel

Spojení aktivní dovolené se vzděláváním a na závěr s odpočinkem – vyrazit je možné do Thajska na kurz thajských masáží.

Na dámskou jízdu se tak můžete vydat třeba do Thajska, na unikátní kurzy thajské kuchyně – účastníci stráví týden v kuchyni, složí závěrečnou zkoušku, obdrží mezinárodní certifikát a několik dalších dní pak relaxují na pláži ve vybraném letovisku. Podobně je možné absolvovat i kurzy thajských masáží.

O thajské gastronomii najdete více v článku Chystáte se do Thajska? Nezapomeňte vyzkoušet místní speciality 

Pokud ale během dámské jízdy nechcete na kuchyňské náčiní ani sáhnout, pak vsaďte třeba na resort na ostrově Ko Kood – tady vám přidělí osobního sluhu, který je k dispozici 24 hodin a zajistí i čištění a praní oblečení. Jen téměř dvousettisícová suma, která je potřeba, a následný návrat do reality a do kuchyně mohou být poněkud kruté…

Inzertní sdělení: Tipy na dámskou jízdu!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

New York je nefalšovaným středobodem amerického snu. Vydejte se do slavného města a poznejte všechny jeho symboly – sochu Svobody, Manhattan s mrakodrapy, Central Park i místa ze seriálů.

Vydejte se do ráje luxusního zboží za příjemné ceny. Vyberte termín ideálně v době lednového nákupního festivalu. Hotely od průměrných po ty nejluxusnější, včetně slavného hotelu Atlantis.

Pro velmi náročné cestovatele přinášíme výběr ojedinělých projektů v podobě eko a designových resortů. Ty nejlepší služby, spa a wellness, dokonalá péče a soukromí.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o slavných stadionech, Zlatém trojúhelníku nebo o tipech na zářijovou dovolenou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Vyrážíte někdy na dámskou jízdu? A pokud ano - jak často?
Ne, nejezdím.
70,9 %
Ano, zhruba jednou do roka.
16,9 %
Ano, jednou za půl roku.
5,3 %
Ano, častěji než jednou za půl roku.
6,9 %
Celkem hlasovalo 491 čtenářů.

Wellness dovolená

Tzv. wellness dovolenou uvádí jako tu ideální drtivá většina žen. Absolutní relax, procedury, které pomohou fyzické i duševní stránce, odpočinek od starostí a péče profesionálů. Není divu, že dnes disponuje wellness centrem každý větší hotel.

Proslulé jsou v tomto směru třeba thajské resorty, kde můžete wellness přístup spojit ještě s ekologickými hodnotami. Ostatně přehled unikátních thajských wellness resortů najdete v článku: Luxus je slabé slovo. Jak vypadá dovolená v Thajsku v nej wellnes resortech?

Dovolená pro emancipované?

Ve světě vznikají už i cestovní kanceláře, které se specializují výhradně na ženskou klientelu. Pokud ale čekáte, že nabízejí klasické wellness pobyty a „závody v nakupování“, pak se pletete. Tyto cestovní kanceláře totiž nejspíš sázejí na emancipaci, a tak si jejich klientky mohou vyrazit třeba na kajaku podél mexického pobřeží Kalifornského poloostrova.

Už tradičnější jsou cesty po Střední Americe spojené s degustací vín a kulinářskými večery, nebo cesty s osobními nosiči po obchodech Buenos Aires – tady obvykle nákupy probíhají v klidu po zavírací době.

Související články

Výběr článků

Načítám