Hlavní obsah

Dominika: Divoký karibský ráj s raritou - jezerem, ve kterém neustále vře voda

Dominika není Dominikána! To by si měl člověk zopakovat předtím, než vystoupí z letadla na jediném místním letišti, hned několikrát. Místní jsou totiž na tuto chybu velmi hákliví. Oba státy sice leží v Karibiku, ale Dominika je tím méně známým, divočejším a podle místních samozřejmě krásnějším místem. Člověk tu narazí na pláže s černým pískem, sirné prameny, barevné potoky i na jezero, ve kterém se bez ustání vaří voda.

Foto: Hans Hillewaert

Ostrov Dominika je krásný, ale trochu divoký karibský ráj.

Článek

Ostrov Dominika leží v Malých Antilách mezi Guadeloupe a Martinikem a na mapě světa je jen malou tečkou. A cestovní kanceláře ji dlouho přehlížely. Zatímco na okolních ostrovech vyrůstaly první větší resorty, na Dominice se nedělo nic.

A ani dnes není Dominika nijak zvlášť turisticky vytížená. Někteří dokonce mluví o tom, že vypadá téměř stejně, jako když ji v roce 1493 poprvé spatřil Kryštof Kolumbus. Mimochodem – bylo to v neděli, a protože slavný mořeplavec asi neměl zrovna tvořivou náladu, pojmenoval nový kousek země právě po dnu, kdy ho objevil. Dominica je tedy latinský název pro neděli.

Dvě města
Ostrov Dominika má celkem asi 70 tisíc obyvatel. A 17 tisíc z nich žije v hlavním městě Roseau. V něm najdete přístav (kotví tu i zaoceánské lodě) a starobylý trh, kde pořídíte ale to nejčerstvější ovoce. Roseau je příjemným mixem koloniální a moderní architektury. Druhým největším městem je potom Portsmouth na severozápadě ostrova. A asi by jen málokdo čekal, že tu najde i universitu. Prý je levná, a proto oblíbená.
Foto: Dirk.heldmaier

Pobřeží Dominiky lemují krásné pláže, často pokryté černým vulkanickým pískem.

Dominika je ostrov vulkanického původu. A pod zemskou pokličkou to dodnes bublá a vaří. Hlavní vulkán Morne Diablotins se od objevení ostrova k životu neprobudil, dávná vulkanická aktivita je ale patrná na zdejších plážích – část jich totiž pokrývá černý vulkanický písek. Jsou tu i termální prameny, místa, kde na povrch unikají sirné výpary nebo horká pára. Pokud bychom přepočítali počet těchto jevů na kilometr čtvereční, je ostrov Dominika jedním z nejaktivnějších míst svého druhu na planetě.

Pořádně velký šálek vroucí vody

Vulkanického původu je i vroucí jezero „Boiling Lake“. Vodní plocha o průměru šedesát metrů ve svém středu bublá a vaří a neustále se nad ní vznáší oblak páry. Člověk si tady musí dávat velký pozor, aby mu nepodklouzla noha a nezahučel po příkré stěně do vody. U břehu je voda sice chladnější, nicméně koupel v devadesátistupňové kapalině nebude zrovna příjemná.

Foto: George Kourounis

Boiling Lake, jezero, ve kterém se nepřetržitě vaří voda.

I kvůli vysoké teplotě vody a tetelícího se vzduchu nad vodní hladinou se doposud nepodařilo zjistit, jak přesně je jezero hluboké. Naměřit se zatím podařilo hloubku šedesát metrů, ve vroucím středovém „kotlíku“ by ale mohla být ještě vyšší.

Cesta údolím prázdnoty

Cesta k vroucímu jezeru není zrovna jednoduchá a rozhodně pro ni neplatí, že se před polednem zvednete na pláži z lehátka, nazujete sandály a takhle nalehko vyrazíte. K jezeru totiž nevede žádná silnice (na ostrově je vlastně silnice jediná, která vede po pobřeží) a ten, kdo ho chce spatřit na vlastní oči, si ráno musí přivstat a připravit se na zhruba třináctikilometrovou túru nitrem pralesa.

Za sluncem, mořem, teplem...

Doporučuje se nesázet na vlastní schopnosti a vyrazit s průvodcem, ten totiž přesně ví, kde je nejlepší přebrodit řeku, kde si na chvíli odpočinout a upozorňuje na zajímavosti během cesty. Ta největší (kromě vroucího jezera, samozřejmě), čeká na výletníky asi ve třech čtvrtinách výletu. Bujná zelená vegetace ustupuje a člověk se ocitne v poměrně pusté krajině.

Foto: livinthedreamcruising.com

Údolí prázdnoty – tady je vulkanická činnost patrná.

„Říká se tady tomu Údolí prázdnoty, vegetaci zničila z velké části vulkanická aktivita asi před sto dvaceti lety,“ vykládá průvodce. Z rozbrázděné země tu čpí sirné plyny, barva vody pod nohama se mění podle toho, jaký minerál v ní má zrovna navrch. A jsou tu i bazénky – přírodní, s horkou termální vodou, do kterých si člověk může vlézt. Jen pozor na to, že někde je voda opravdu hodně horká. A s opařenými chodidly se dál k vroucímu jezeru stoupá poměrně špatně.

Zvláštní způsob koupele můžete zažít i na Islandu: Islandská nej: Vykoupejte se v "odpadních lázních" nebo u Jezera komárů

Je libo kurz meditace nebo jógy?

Dominika rozhodně nepatří k ostrovům, kde se vedle sebe tísní resort vedle resortu. Naopak spíše přeje těm, kteří chtějí klid. A pak také dobrodružnějším povahám, které ráno nazují pohorky a vyrazí na celodenní túru po džungli, případně se navlečou do neoprénu a zmizí na celé odpoledne pod mořskou hladinou.

Vyrazit se tady dá i do skanzenu Karibů, původních obyvatel ostrova, kteří dnes za úplatu předvádějí, jak žili jejich předkové kdysi dávno. Poměrně novou atrakcí jsou pak místa, kde se natáčely některé ze scén z filmu Piráti z Karibiku.

Foto: junglebaydominica.com

Je tu klid – třeba na meditaci, nebo cvičení jógy. V luxusním ekoresortu.

A pokud jde o jógu a meditace z titulku – na ostrově stojí i luxusní ekoresort, kde je vše vyrobené z recyklovaných nebo recyklovatelných materiálů. A člověk v něm může střídat polehávání u bazénu a posedávání u vodního baru s hodinami, kdy se pod dohledem lektora věnuje józe nebo meditacím. Ostatně, klid je tu na podobné aktivity ideální.

Inzertní sdělení: Vydejte se na ostrov Dominika!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů v exotice:

Užijte si kombinovaný zájezd na dvou nádherných ostrovech. Poznáte krásné pláže, hluboké pralesy, budete se potápět, nakupovat, nakukovat do dílen místních. A večer si užijete luxus hotýlků.

Vydejte se do luxusního hotelu Riu Lupita na Mayské riviéře. Leží v letovisku Playa del Carmen, u krásné pláže a v dosahu všech nočních radovánek a zábavy. Fakultativní výlety a odlet už za pár dní!

Vydejte se do Afriky. Za žhavým sluncem, teplým mořem, krásnými plážemi. A pokud chcete, tak i na safari. Teď za velmi příjemné ceny, které jsou nejnižší v roce.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o luxusních Maledivách, o nejkrásnějších plážích Dominikány, nebo o tom, kam v lednu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Dominika nebo Dominikánská republika: Čemu byste dali přednost?
Ostrovu Dominika
75,5 %
Dominikánské republice
17 %
Raději bych jinam
7,5 %
Celkem hlasovalo 489 čtenářů.

Co se ještě sluší vědět o Dominice:

  • velkou atrakcí je národní park Morne Trois Pitons, který je zapsaný i na seznamu UNESCO
  • teploty se během roku pohybují mezi 24 až 27 stupni, mění se jen množství srážek
  • Dominiku v 17. století osídlili Francouzi, pak si ji ale vybojovali Britové, nezávislý je tento stát od roku 1978
  • pěstují se zde typické tropické plodiny. Ve velkém pak banány a koření – vanilka i skořice. Vše se dá levně pořídit na místních trzích
  • vyrábí se tu také éterické oleje
  • ve zdejších pralesích žijí papoušci Amazoňané, Dominika je má i na své vlajce
  • v nitru ostrova se ukrývají desítky vodopádů, některé mají na výšku i desítky metrů
  • na Dominice se jezdí vlevo
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám