Hlavní obsah

Kam v zimě za teplem? Jeďte na Jamajku, ostrov reggae, rumu a krásných žen

Když do Karibiku, tak na Jamajku. Při šnorchlování tady můžete obdivovat bohatství pod vodou, při procházkách zase nad hladinou. Jamajská příroda je opojná jako její rum nebo konopí, co se tu pěstuje. Stejně jako prostředí, je zajímavá i historie. Prošlo jí několik významných osobností, mezi kterými byli třeba kapitán Morgan nebo Bob Marley.

Článek

Než se stal z Jamajky největší anglicky mluvící ostrov Karibiku a než ji objevil Kryštof Kolumbus, obývali ji indiáni. Zbylo po nich jen pár artefaktů v muzeích a jméno. Xaymaca je totiž indiánský výraz pro „zemi dřeva a vody“. Té už ale od indiánských dob uplynulo hodně a dnes je Jamajka zemí reggae, konopí, rumu, pláží a kulturních i přírodních památek. Turisté za nimi jezdí po všech koutech ostrova a navštěvují místa z průvodců. Jedním z nich je i Ocho Rios.

Památky všeho druhu

Bývalá rybářská vesnička se postupem času proměnila v přístavní město. Často tu zakotví obří výletní lodě a jejich zákazníci pak rozhazují v obchodních domech nebo restauracích, které byly postaveny jako duty free zóny. Přesto není Ocho Rios cílem turistů jen pro možnost výhodných nákupů. Většina jich sem jezdí ze jedinečným okolím. Nad exotickou přírodou kolem Ocho Rios jednoduše nestačíte žasnout.

Kapitán Morgan - pirát, korzár, guvernér
V dobách, kdy byla Jamajka korunní kolonií Velké Británie, zde byl guvernérem Henry Morgan. Legendární pirát, který vstoupil do služeb Spojeného království a s pověřením plenil španělská města v Jižní a Střední Americe. Za své zásluhy si kapitán Morgan vysloužil povýšení do šlechtického stavu. Jeho jméno žije dodnes na každé láhvi slavného rumu, který se také dříve vyráběl na Jamajce.

I pro ty, kteří jsou unaveni věčným komerčním honem na zákazníka a chtějí na své dovolené poznat pro změnu místa nedotčená turistickým ruchem, je na Jamajce správné místo. Když se vydají do východní části ostrova, na severním pobřeží narazí na poklidné rybářské městečko Port Antonio a nedaleko ležící pláž Frenchman´s Cove. Pro cestovatele, kteří oceňují turismem nepoznamenanou krásu, je právě tahle pláž ideálním místem.

Hlavní město

Kingston je správní centrum Jamajky a leží na úpatí Modrých hor. Na jejich kopcích jsou rozesety kávové plantáže, kde místní pěstují údajně nejlepší kávu na světě. Kromě toho můžete ve městě navštívit Devon House. Dům umístěný v zahradě vypadá jako malý palác a jeho zvláštností je, že ho postavil první černošský milionář na Jamajce. Dnes slouží jako muzeum.

Protože každý má Jamajku spojenou s Bobem Marleym, je v hlavním městě samozřejmě jeho muzeum. K vidění jsou tu zlaté a platinové desky, kabela s Biblí a pasem nebo záznamy rozhovorů a koncertů. Jamajčané tak vzdávají hold umělci, který se už za svého života stal jejich národním symbolem.

U Kingstonu také leží zbytky legendárního přístavu Port Royal. Býval centrem obchodu a častým útočištěm pirátů, než ho v sedmnáctém století zničilo zemětřesení. Dodnes tu lze také navštívit několik pamětihodností – pevnost Fort Charles nebo Giddy House, který je nakloněn, protože jedna jeho část zapadla při zemětřesení do písku.

Do koloniální a pirátské historie Jamajky lze nahlédnout ve vnitrozemském městečku Mandeville, které je plné domů postavených v anglickém stylu. Město mělo dříve velký ekonomický význam a stojí tu i jeden z nejstarších hotelů v Karibiku.

V jižní části ostrova je další památka, která každoročně přivábí davy. Bamboo Avenue je cesta hustě osázená bambusy. Ty byly záměrně vysázeny kolem silnice tak, aby cestovatelům zajišťovaly stín a zabraňovaly erozi půdy.

Kam za lenošením

Přestože Jamajka nabízí spoustu zajímavostí turistům, jezdí sem také velký počet lidí za nefalšovanou dovolenou s lenošením u moře. Cílem jejich cesty bývá například městečko Negril. Jeho největším lákadlem je 11 kilometrů dlouhá pláž. Večer je tu hlavní atrakcí západ slunce. Na nedalekém ostrůvku Booby Cay se natáčel slavný film 20 000 mil pod mořem. Jenže ponorka kapitána Nema by tady pravděpodobně měla problémy, mělčiny v okolí jsou spíš ideální pro šnorchlování.

Zelená je tráva a golf to je hra

Jamajka je turisty vyhledávána také kvůli svým skvělým podmínkám pro hraní golfu. Na 12 hřištích si na své přijde úplný začátečník i zkušený profesionál. Jejich zázemí a vybavenost je řadí mezi nejlepší hřiště ve Střední Americe. Exotická příroda, tropické počasí a vždy skvěle upravený zelený trávník dělají z každé hry na Jamajce opravdový zážitek.

Když je řeč o jamajské zeleni, nesmíme zapomenout na další rostlinu, která na ostrově roste všude. Z marihuany místní vaří, šijí i pletou. A samozřejmě ji také kouří, přestože tak porušují zákon. Jenže zavírat Jamajčany za kouření marihuany by bylo jako zavírat Turky za kouření vodní dýmky.

Ať už za to může marihuana, rum nebo prostě jen krásná příroda a teplé počasí, mají Jamajčané neustále dobrou náladu. Jamajka, zelený klenot Karibiku, dokáže ukojit chutě nejednoho náročného turisty. Kdo se chce na dovolené nudit, neměl by na Jamajku jezdit.

Nenechte si ujít:
Black River ...bývala považována za nejdelší řeku Jamajky, jméno má po silné vrstvě rozkládající se vegetace na jejím dně. Je domovem krokodýlů, vodních ptáků a rostou kolem ní mangrovníky.
Treasuer Beach ...je místem, kde dříve stála malá rybářská vesnička. Podobně jako Freanchman´s Cove je tahle pláž nepoznamenaná turismem. Můžete tu trávit dny nerušeni reklamami nebo dotěrnými prodejci.
Appleton Estate...je lihovar, který stojí uprostřed polí s cukrovou třtinou. Právě tady se vyrábí pověstný jamajský rum. Na exkurze zakončené ochutnávkou se sem sjíždějí návštěvníci z celého ostrova.

Čtěte dále:

V poslední době jsme psali například o tajemném Madagaskaru, zlatu v Myanmaru, Nové Kaledonii nebo třeba o úžasných scenériích jihozápadu USA. Výčet všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Jamajku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Jamajka:

Za deset dní projedete celý ostrov a zjistíte, čím vás Jamajka překvapí i uchvátí. Poznávání můžete střídat s lenošením na plážích.

Na týdenní dovolené na Jamajce zapomenete v rytmu reggae na všední starosti a vychutnáte si do poslední kapky jamajskou pohodu.

Dovolenou na tomto karibském ostrově si vychutnají zejména milovníci potápění. Bonaire totiž patří k letoviskům s nejlepšími podmínkami pro tento sport.

Anketa

Která karibská lokalita vás láká nejvíc?
Jamajka
60,6 %
Dominikánská republika
11,2 %
Kuba
17,5 %
Haiti
2,1 %
Jiná
4,1 %
Karibik mě neláká
4,5 %
Celkem hlasovalo 725 čtenářů.

Praktické informace

Pro vstup na ostrov je třeba pas platný ještě nejméně šest měsíců po plánovaném návratu, vízum a zpáteční letenka popřípadě vízum ze země, kam chcete po opuštění Jamajky odletět.

Přestože je v zemi poměrně snadný přístup k lehkým drogám, jejich pašování se trestá velmi přísně. Za tento trestný čin hrozí vysoké pokuty i odnětí svobody, při odletu tedy počítejte s pečlivou protidrogovou kontrolou.

Na Jamajce se jezdí vlevo.

Každá farnost tady disponuje vlastním státním zdravotnickým zařízením, jejich úroveň však nedosahuje takové kvality jako ve větších městech.

Není vyžadováno žádné očkování.

Časový posun činí -6 hodin oproti SEČ.

Platnou měnou je jamajský dolar, za 30 korun jich dostanete přibližně sto. Možná je i platba americkými dolary.

Doporučuje se přibalit do kufru adaptér.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám