Hlavní obsah

Hrozí další výbuch sopky? Zde je přehled nejzajímavějších vulkánů

Na Zemi je asi 500 aktivních sopek. Fascinující pohled doprostřed kráteru můžete zažít třeba na Islandu, Havaji, Chile či Japonsku. V okolí bublají bahenní sopky, kužely páry rozrývají barevnou krajinu a horké gejzíry a jezera lákají k bizarní koupeli.

Článek

V případě těch nejznámějších sopek zdaleka vždy nejde o nehostinná a pustá místa. Naopak, řada z nich je turisticky velmi oblíbena. S některými sopkami se proto můžete potkat poměrně snadno. V následujícím přehledu vám představujeme 10 nejkrásnějších míst, kde se vzduch mísí se sírou a všemu vládne horká láva.

1. Havaj: Nejvyšší mořská sopka

Idyla – vysoké homolovité ostrůvky se zelenají nad průzračným mořem, nejsou ale zdaleka tak klidné, jak by se mohlo zdát. Jsou to totiž sopky a najdete mezi nimi i nejvyšší sopku v moři, Mauna Kea. Kdyby se její výška počítala ode dna oceánu, měřila by 10 km, a byla by tak nejvyšší horou světa.

Je tu i jedna z nejaktivnějších sopek světa, Mauna Loa, pokrytá silnou vrstvou popela, který by při případné erupci mohl způsobit letecký kolaps. Nejen sopkám, ale i plážím Havaje jsme se věnovali v dalším článku Na Havaji se můžete slunit na Waikiki nebo létat vrtulníkem nad sopkami.

2. Indonésie: Největší známá erupce v dějinách

Ostrovní Indonésii tvoří asi 17 tisíc ostrovů a mnoho z nich je sopečného původu – nachází se totiž na okraji tří litosférických desek. Aktivních sopek je tu 150 a výbuchy a zemětřesení jsou velmi časté.

Indonésie právě díky pravidelnému přísunu sopečného prachu získala i velmi úrodnou půdu. Nejnebezpečnější sopkou Indonésie je Merapi, neboli Ohnivá hora. Když vybuchla v roce 2000, zahynulo asi 5 tisíc lidí. Výbuch supervulkánu Toba se naštěstí odehrál před 70 tisíci lety, dodnes ale jde o jednu z největších známých erupcí. Více zajímavostí z oblasti se dočtete v článku Vydejte se za orangutany a lovci lebek na divoké Borneo.

3. Mexiko: Popokatepetl a tání ledovců

V Mexiku kromě starých mayských chrámů dřímá také Popokatepetl, jedna z nejnebezpečnějších sopek na Zemi. Pokrytá sněhem a ledem vypadá docela nevinně, za posledních 400 let měla ale asi 20 obrovských erupcí. Ty pokaždé způsobují mohutné tání ledovců a hlavně strach mnoha tisíc lidí. Popokatepetl totiž leží asi jen 70 km od Mexico City.

Mexiko – to ale nejsou jen vulkány, ale také tajemná mayská civilizace. O té si více můžete přečíst v článku Yucatan – poloostrov opředený dávným tajemstvím Mayů nebo Navštivte bájné pyramidy v Mexiku. Vědce svou dokonalostí udivují dodnes.

4. USA: Barevný ráj Yellowstone

Barvy, o kterých se vám ani nesnilo. Tím si vás naprosto získá nejstarší americký národní park Yellowstone, v němž najdete polovinu všech světových geotermálních jevů – od bahenních vřídel k barevným jezírkům s vroucí vodou. Oblíbený je gejzír Old Faithful nebo Yellowstoneské jezero uprostřed největšího amerického supervulkánu, Yellowstoneské kaldery. Více se o amerických vulkánech dočtete v článku: Severozápad USA: Poznejte mohutné vulkány, sekvoje nebo dravé kosatky.

5. Kanárské ostrovy: Sopečný písek Tenerife

Nádherné písčité pláže, vynikající španělské víno a staré dračí stromy s hustou spletí kořenů. To je dovolená na „Kanárech“. Ostrovů je tu celkem sedm a každý na vás zapůsobí jinak. Pokud se zahledíte na břehy Tenerife, uvidíte také největší sopku ostrovů Atlantiku, Mount Teide. Protože tahle oblast patří k velmi turisticky oblíbeným, je také tato sopka považována za velmi nebezpečnou. Ale kdo by odolal tomu vyhřátému sopečnému písku?

6. Island: Jazyk lámající sopky

Na Islandu najdete nejvíce aktivních sopek na Zemi, navíc v unikátní krajině. Některé z nich byly nedávno hlavními aktéry zpravodajských relací. Lidé z celého světa se koupou v Modré laguně – mléčně bílému jezeru uprostřed lávového pole. Vysoká koncentrace soli a teplota kolem 40°C je dílem horkého pramene Geysir.

Nejslavnějším tryskajícím gejzírem Islandu je ale Strokkur, který tryská každých 5 – 10 minut do výšky 20 m. Na Islandu také leží světově největší lávové pole Eldhraun nebo nejsilnější horký pramen na světě Deildartunguhver.

7. Nový Zéland: Koupání ve vyhřáté řece

Vykoupat se v horké řece můžete v senzační termální oblasti kolem městečka Rotorua. Největší zdejší atrakcí je gejzír Lady Knox, jehož erupce uvidíte cestou k jezeru Taupo, zbytku sopky vyplněném vodou. Vulkanické krásky se předvádějí také v národním parku Tongariro a sopka Mount Taranaki je zase z některých úhlů tak podobná japonské hoře Fuji, že ji zastoupila ve filmu Poslední samuraj.

8. Japonsko: Tajemná krása Fuji

Nejvyšší horou Japonska je 3776 m vysoká hora Fuji, která díky svému pravidelnému tvaru a jedinečnému umístění uvnitř kruhu pěti jezer stála modelem mnoha umělcům. Od pradávna je hora s věčně zasněženým vrcholem předmětem mnoha legend a i v tradičním náboženství Šintó je důležitým symbolem.

Sopka Fuji není vyhaslá, ale erupce je velmi nepravděpodobná. Zato Sakurajima na ostrově Kjúšú je prý nejnebezpečnější sopkou světa. Více o Japonsku najdete v článku Do Japonska za nákupem levné elektroniky nebo třeba za starobylými chrámy.

9. Chile: Nejvyšší sopka na souši

Na Havaji najdete nejvyšší sopku pod mořem, v Chile stojí ta nejvyšší suchozemská. Je jí vulkán Ojos del Salado a měří 6893 m. Další prim drží chilské El Tatio – největší geotermální pole na světě, kde tryskají divoké gejzíry a jezírka pokrytá krystalkami soli se třpytí v ranním slunci.

Na druhém konci dlouhého státu leží kaldera Chaitén, tvořená sopečným sklem, obsidiánem. Podle zdejších archeologických nálezů byl obsidián využíván už indiány. Více o Chile se dočtete v článku Chile: téměř všechny přírodní krásy na jednom místě.

10. Ekvádor: Největší aktivní vulkán

Na území velikém 36 tisíc hektarů se rozprostírá národní park Cotopaxi, v jehož středu stojí největší aktivní vulkán světa, jak jinak než Cotopaxi. 5897 m vysoká sopka ale není jediným lákadlem, které z tohoto kousku světa dělají přírodní skvost. Tzv. Třída sopek ukrývá také nádhernou lagunu Limpiopungo nebo mnoho menších sopek, vhodných k lezení. O Ekvádoru více v článku: Postavte se v Ekvádoru na rovník a pak se vydejte proti proudu časy na Galapágy.

Čtěte dále:

Vydejte se i za jinými nej v dalších článcích v rubrice Exotika:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za lávou a sopkami

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů za lávou a sopkami:

Vypravte se s námi do “země ledu”, která ve své divokosti nemá na světě obdoby. Vodopády, gejzíry, činné sopky, vřídla, termální jezera.

Příroda této země je nesmírně pestrá. Divoké pobřeží, pláně pokryté zelenými koberci se stády ovcí. Hory a ledovce či azurová jezera.

Příležitost pro cestovatele, kteří touží po odpočinku na tichomořských plážích a zároveň poznání exotické přírody čtyř havajských ostrovů.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Která ze sopek je podle vás nejkrásnější?
Japonská Fuji
69,8 %
Havajská Mauna Kea
6 %
Popokatepetl
4,7 %
Mount Taranaki na Novém Zélandu
8,1 %
Cotopaxi
1,6 %
Jiná
9,8 %
Celkem hlasovalo 430 čtenářů.

Geologický průvodce

Kaldera

Slovo kaldera znamená kotel a přesně tak vystihuje svůj tvar. Vzniká tak, že vrchol sopky se propadne sám do sebe a zbylé stěny sopky tak vlastně vytvoří kulatou nádrž, podobnou kráteru. Ta je velmi často vyplněna vodou a vzniká tak kalderové jezero. Někdy se stane, že se činnost bývalé sopky – dnes jezera – obnoví. Pak uprostřed jezera vzniká nový ostrov. Jednou ze známých kalder je např. řecké souostroví Santorini.

Stratovulkán

Stratovulkán je navrstvená sopka a je to jeden z nejběžnějších typů sopky. Vrstvením hornin a lávy vzniká typický štíhlý kužel s kráterem na vrcholu. Nejznámějšími stratovulkány jsou třeba Etna, Vesuv, Stromboli, Fuji nebo Cotopaxi.

Supervulkán

Za supervulkán můžeme označit takovou sopku, jejíž erupce je tisíckrát silnější než většina historických erupcí. Vzniká na hranicích proti sobě jdoucích tektonických desek a následky jeho výbuchu jsou katastrofální a celosvětové.

Nejsilnější erupcí za posledních 27 miliónů let byl 70 tisíc let starý výbuch supervulkánu Toba v Indonésii, který způsobil ochlazení o pět stupňů a růst ledovců. Většina živočišných a rostlinných druhů v jihovýchodní Asii vymřela, nastalo globální vymírání. Lidí prý zbylo jen 1 000 až 5 000.

Supervulkán Taupo na Novém Zélandu před 26 tisíci lety pak ještě prodloužil dobu ledovou o 10 tisíc let a způsobil vymření části čtvrtohorní fauny.

Související články

Výběr článků

Načítám