Hlavní obsah

Maximální romantika: Tisíce barmských chrámů ční z bujné vegetace

Velkolepá podívaná. Na ploše 40 km² se nad povrch tyčí na 2000 buddhistických chrámů a stúp, a to jich zde býval dvojnásobek. Stavitelé si v Baganu počínali neuvěřitelně obratně – vše vybudovali ani ne za 240 let. Vytvořili místo, jehož fotky obletěly celý svět. Pojďme se nechat okouzlit nad jeho fotkami.

Foto: bigstock.com

Kolik buddhistických staveb v Baganu stálo? Přesně nevíme. Pravděpodobně 4000–4400. Podle některých odhadů ale možná i 10 tisíc.

Článek

Nádherné pagody na baganských pláních nejsou jen „mrtvými“ památkami, ale místem setkávání věřících, poutníků, cestovatelů a turistů. Dokonce se zde pravidelně koná festival s kulturními akcemi v duchu barmských tradic včetně specifické místní hudby. Bagan zkrátka žije i 12 století po zahájení stavby prvních pagod a stúp.

Všechno začalo v 9. století, kdy v barmském vnitrozemí prosperovalo Baganské království. Král Pyinbya tehdy začal se stavbou velkolepého města. Jeho následovníci v tom pokračovali a vytvořili unikátní soubor svatostánků, který rozsahem nemá na celém světě obdoby. To, jak dnes vystupuje z okolní vegetace, z něj činí cestovatelský cíl první kategorie. Lidé si sem jezdí odpočinout do nádherných kulis, jejichž velikost si uvědomí, teprve když nastoupí do balónu a proletí se nad pozůstatky města

Foto: bigstock.com

Pagody jsou v Baganu všude, kam se podíváte. Je to úchvatná podívaná.

Lety balónem tu jsou hodně oblíbené a nelze se tomu divit. Něco tak obrovského jako 40 km² baganské nádhery se ze země dá plně ocenit jen těžko.

Podívejte se na další články z jihovýchodní Asie:

Foto: bigstock.com

O zachování tradic se starají mniši už od útlého věku.

Nikoho určitě nepřekvapí, že se jedná o nejnavštěvovanější atrakci celé země. V období mezi 9. a 13. stoletím byl Bagan velké prosperující město a dnes se mu díky nadšeným turistům sláva zase vrací. Příští rok tudy vede Cesta kolem světa soukromým letadlem 2017 – unikátní zájezd, při němž cestující v leteckém speciálu obletí zeměkouli a poznají 10 nádherných míst z celého světa.

Co účastníci cesty kolem světa uvidí v Baganu? Na ploše šest krát šest kilometrů se rozprostírá několik částí kdysi prosperujícího města, mezi nimi Starý Bagan, v němž najdeme ty nejstarší a nejhezčí chrámy. Poznat mohou i živé Nyang U oblíbené u akčnějších cestovatelů nebo Nový Bagan vzniklý roku 1990 (vesnice se starousedlíky se přestěhovala mimo území s nejstaršími památkami).

Foto: bigstock.com

Je neuvěřitelné, že některé baganské stavby vydržely stát tisíc let!

Střed vesmíru mají v Barmě

Necelé čtyři hodiny jízdy od Baganu se nachází Mandalaj, druhé největší město Barmy. Říkalo se mu „střed vesmíru“. Pro místní jím skutečně bylo, protože hned po založení v 19. století se stalo posledním hlavním městem barmského království.

Bagan a Mandalaj se nacházejí v Barmě neboli Myanmaru, republice v jihovýchodní Asii sousedící s Laosem, Thajskem, Bangladéšem a giganty s miliardou obyvatel, Čínou a Indií. Země ukrývá ohromné množství památek opředených tajemnými legendami. Ta nejznámější se jmenuje Šweitigoumská pagoda.

Foto: bigstock.com

Klenot barmské architektury, Šweitigoumskou pagodu, najdeme ve městě Rangúnu.

Foto: bigstock.com

Nejvyšší bod Šweitigoumské pagody dosahuje výšky 105 metrů.

Ale zpátky k Myanmaru. V zemi podle údajů z roku 2015 žije 56,3 miliónu lidí, většinou Barmánců vyznávajících buddhismus. Jednu z nejpočetnějších etnických menšin tvoří Karenové. Jestliže vám to nic neříká, možná si vzpomenete na nějaký cestopisný pořad či článek se záběry nebo fotografiemi žen s dlouhatánským krkem lemovaným zlatými kroužky. Tak to jsou karenské dámy. Kruhy krk fakticky neprodlužují. Dojem žirafy je jednak optický trik, ale také důsledek tlaku těžkých kovových kol na klíční kost. Ta postupem času klesá níže.

Barma nebo, chcete -li, Myanmar, je zkrátka pozoruhodná země, ve které je toho hodně k objevování. Dlouhou dobu strávila v izolaci a turistům se naplno otevřela teprve před několika málo lety. Její poklady nyní poznává celý svět.

Inzertní sdělení: Procestujte svět!

Za kratší dobu než měsíc proletíte celý svět a poznáte 10 nevšedních destinací včetně magických pagod Bagan. Uvidíte je z výšky při vyhlídkovém letu nebo z nejlepšího místa na pozorování – Mandalajského kopce.

Z unikátní cesty vám udělají nevšední zážitek také pláže tichomořských Cookových ostrovů, tajemná atmosféra Velikonočních ostrovů i moderní superměsto na rovníku – Singapur.

Čtěte dále:

Podívejte se na ostrov ukrývající poklady, prozkoumejte pět nejkrásnějších lokalit pro potápění a zamiřte na ledové kluziště v poušti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka& Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už někdy v zemích jihovýchodu Asie?
v Thajsku
24,4 %
v Myanmaru
4,2 %
ve Vietnamu
5,1 %
v Kambodži
3,9 %
v Laosu
1,2 %
v Indonésii
6,9 %
v Malajsii
5,1 %
v Bruneji
1,5 %
na Filipínách
3 %
ne, nikdy
44,7 %
Celkem hlasovalo 332 čtenářů.

Pagoda a stúpa – co je to

V terminologii buddhistického stavitelství najdeme řadu nezvyklých slov. Pojďme si objasnit dvě nejdůležitější.

Stúpa

Drobná stavba, která má pro buddhisty hluboký náboženský význam. Znázorňuje většinou přírodní síly nebo prvky vesmíru. Tvarem by se měla blížit siluetě sedícího Buddhy se zkříženýma nohama. Často obsahuje náboženské relikvie, například ostatky Buddhy nebo jiných zasloužilých mistrů. Specifickou podobu mají zvonovité stúpy v indonéském chrámu Borobudur.

Pagoda

Štíhlá vysoká věž, původně jiná forma stúpy. V některých zemích slouží jako geomagnetické centrum s pozitivním vlivem na okolí.

V čínské Šanghaji mají šikmou pagodu, která se naklání více než slavná šikmá věž v italské Pise. Mimochodem, čínské pagody jsou dost specifické. Jejich stavitelé na ně často přidávali další poschodí se stříškami.

Související témata:

Související články

Ostrov Mládeže ukrývá pirátské poklady

Indiáni, revolucionáři, mládež, piráti. Na „ostrově Borovic“, jak se dříve Isla de la Juventud říkalo, se vystřídalo mnoho rozdílných skupin obyvatel....

Výběr článků

Načítám