Hlavní obsah

Cesta kolem světa: Díl třetí – Patagonie, modré ledovce na konci světa

Unikátní cesta kolem světa nabírá na obrátkách. Po úvodní relaxaci v romantickém ráji Svatá Lucie a návštěvě brazilských vodopádů Iguacu přistálo letadlo s cestovateli v Patagonii – na konci světa, kde v zajetí obřích ledovců žijí drsní gaučové. Jak to tam vypadá?

Foto: ESO travel

Tolik odstínů modré má na svědomí ledovec Perito Moreno v Patagonii.

Článek

Zatímco většina z nás se třetího dubna vydala do práce jako každý jiný den, asi šedesát cestovatelů přistálo takřka na konci světa. Pokračuje tak jejich životní výprava za deseti unikátními destinacemi planety, za exotickými jídly, netradičními činnostmi a unikátními zážitky. Teď je tady nejmrazivější část výpravy! Patagonie je třetí zastávkou ojedinělé Cesty kolem světa (viz. bližší podrobnosti v bočním sloupci).

Foto: ESO travel

Drsná krajina Patagonie láká hlavně milovníky dobrodružného cestování.

Kolem světa? Za ledovou krásou Patagonie

Právě v Patagonii, drsné a exotické krajině jihoamerických velehor, se cestovatelé seznámí nejen s nepředvídatelným počasím a vysokými štíty zasněžených hor, ale i s ledově modrou barvou největších ledovců světa.

Perito Moreno, to je jméno, které rezonuje v hlavě každému už v letadle nad neznámou krajinou. Jde o přírodní skvost národního parku Los Glacieres, který ve výšce asi 3000 m postupně klesá až do jezera Lago Argentina. „Zítra se ho dotkneme,“ doufá část z lidí na palubě, zatímco letadlo přistává mezi vysokými štíty hor.

Jak vypadá ubytování v Patagonii?
I když je Patagonie destinací spíše dobrodružnou, nepočítejte s tím, že by šedesátka cestovatelů bydlela ve stanech. K dispozici jim bude unikátní boutiqe hotel Los Sauces Casas Patagonicas s 38 stylovými suitami, zahradami, spa i gurmánskými restauracemi.

 Když se lámou ledy na konci světa

Po noci v luxusním hotelu se nikomu nechce z tepla ven. Venku je slabých 10°C a z představy obrovských ledovců běhá mráz po zádech. Nakonec ale všichni obléknou teplé bundy a pohorky a vyráží ven - nadechnout se vzduchu, který voní koncem světa. Po cestě z vesničky El Calafate k národnímu parku Los Glacieres už všichni ožívají – v nadpozemsky krásných panoramatech se otevírá výhled na neskutečně modrý ledovec Perito Moreno.

Z 55 m dlouhé ledové stěny, která se noří do studených vod jezera, se každou chvílí za ohlušujícího rachotu odlomí kus ledu. Pozorovat tuhle přírodní podívanou kdysi bylo možné i z loďky na jezeře, po několika smrtelných úrazech už dnes ale většina turistů volí bezpečnější vzdálenost. Česká výprava se i přesto vydává na plavbu lodí. Ledovec je vzdálený sice několik desítek metrů, adrenalin i přesto stoupá.

Rozmrzání v luxusních lázních

Když ticho přehluší hluboký zvuk pracujícího ledu, na lodi to jen zašumí. Až teprve večer, kdy většina z cestovatelů relaxuje v luxusním hotelovém spa centru, uvolňují se do té doby zamrzlé emoce. A to jsme ještě pořád na začátku cesty kolem světa, která bude podobných míst plná.

Foto: archiv autora

Vysoké štíty hor a modré nebe - i takto může člověka přivítat Patagonie.

I když tenhle organizací UNESCO chráněný park patří k tomu nejlepšímu, co lze v Patagonii vidět, pořád bude tahle dvoudenní zastávka jen malou ochutnávkou z krás konce světa.

Nedaleko odsud leží třeba bájná Ohňová země, rozprostírají se tu dlouhé pampy, na kterých se prohánějí jihoameričtí gaučové na koních, nebo tu lze vidět veliké kolonie tučňáků. To by ale bylo na mnohem delší zastávku. Poznejte více alespoň v článku o Ohňové zemi Jak vypadá konec světa? Navštivte Ohňovou zemi a nejjižnější město planety.

5. dubna se znovu roztáčí motory jen pro tuto výpravu vyhrazeného Boeingu 737 ve speciální úpravě a obří stroj se vznese do modrého nebe. Tentokrát letí nad tajemný Velikonoční ostrov, kde stojí na divokých plážích mohutné kamenné sochy neuvěřitelných velikostí. Co všechno tady čeká na šedesátku dobrodruhů? To se dozvíte v dalším díle Cesty kolem světa za 24 dní!

Inzertní sdělení: Cesta kolem světa a další unikátní zájezdy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se na přelomu roku na životní dovolenou. Deset unikátních zastávek a jako dárek bonus za rychlé objednání - 5* prodloužený víkend v Dubaji!

Ostré štíty velehor, telící se ledovce, velryby, pampa v kombinaci s návštěvou nejjižněji položeného města planety - úchvatné zážitky na celý život.

Cesta kolem světa je snem každého, kdo jednou propadl kouzlu cestování a objevování nových míst. Plavba na lodi Costa Deliziosa vám tento sen splní.

Přečtěte si další díly seriálu o Cestě kolem světa za 24 dnů:

Z dalších článků nabízíme třeba Japonsko, Dračí zátoku ve Vietnamu nebo pláže Fidži. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Je podle vás Patagonie ideální zastávkou při Cestě kolem světa?
Ano, alespoň se účastníci trochu zchladí.
92,1 %
Ne, lepší jsou "teplejší" destinace.
6,4 %
Ne, jsou zajímavější místa.
1,5 %
Celkem hlasovalo 202 čtenářů.

Kam se jede kolem světa?

Poznejte i další zastávky na cestě kolem světa. Reportáže z jednotlivých míst budou postupně přibývat. Stačí kliknout na název destinace.

Svatá Lucie – První zastávka unikátní cesty kolem světa je na nádherných ostrovech Svatá Lucie. Vysoké kužely sopek, tropické pralesy a bílé pláže dokonale připraví cestovatele na 24 dní dlouhou cestu.

Vodopády Iguacu – Brazilské vodopády Iguacu jsou přírodním skvostem, jehož krásy bude šedesátka vyvolených obdivovat spolu s barevnými orchidejemi a vzácnými ptáky v pralese.

Patagonie – Prohlídka nádherného ledovcového národního parku Los Glacieres se světoznámým ledovcem Perito Moreno je nejkrásnějším zážitkem z cest po Patagonii.

Velikonoční ostrov – jedno z nejodlehlejších míst planety ukrývá obrovité sochy těžké desítky tun, ale také nádherné pláže, kde tančí divoké Polynésanky.

Francouzská Polynésie – návštěva tzv. srdce Tichomoří, ráje vulkanických ostrůvků a korálových pokladů. Francouzská Polynésie voní vanilkou a má barvu azurového moře.

Fidži – bydlení na vulkanické pláži, šnorchlování ke korálovým útesům a nekonečná sluneční lázeň. To je Fidži, kde můžete tiše proplouvat od jednoho ostrůvku ke druhému.

Austrálie – Při zastávce v Austrálii si 60 cestovatelů prohlédne nádherné město Sydney nejen se skvostnou operou. Prohlídku si užijete i z paluby lodě!

Palau – Mikronésie ukrývá nespočet božských ostrůvků a souostroví a Palau je jedno z nich. Zelené smaragdy vysázené v průzračném moři tvoří dokonalou oázu pro relax v luxusním stylu.

Kambodža – Po odpočinku u moře je kambodžská zastávka plná tajemna a mystiky – neuvěřitelný a obrovský komplex Angkor Wat vás přesvědčí o malosti západní civilizace.

Indie – Cesta kolem světa končí v nádherné a divoké Indii, kde se vám otevře docela jiný svět. Zákuskem nakonec celé výpravy je návštěva Taj Mahalu, bílé perly Indie.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám