Hlavní obsah

Jak vypadá konec světa? Navštivte Ohňovou zemi a nejjižnější město planety

Cestovat až na konec světa si troufnul kdejaký pohádkový princ. První, kdo doopravdy na konec světa dorazil, byl portugalský mořeplavec Fernando Magallanes. Právě on objevil průliv, který vás z konce světa dovedl zase na jeho začátek. Dnes se mu říká Magallanesův průliv a pro cesty do Tichomoří ho už využívá málokdo. Dobrodružná výprava do míst, kde pevnina Jižní Ameriky pomalu přechází v Antarktidu, láká cestovatele z celého světa.

Foto: longhorndave

Městečko Ushuaia je nejjižnějším městem na světě. Odtud vyjíždějí výpravy do Antarktidy.

Článek

Je temná, říjnová noc roku 1520 a španělský koráb se za zvuků dřevěného dunění tiše plaví chladným Atlantikem. Najednou se ale v dálce na dosud neviditelném břehu rozsvítí tisíce ohňů – američtí indiáni, houževnatí obyvatelé Patagonie, se snaží upozornit ostatní kmeny na blížící se nebezpečí. Tím není nikdo jiný než Fernando Magallanes, který právě objevil Ohňovou zemi, nejjižnější cíp Nového světa.

Ushuaia – nejjižnější město světa

Dnes je výchozím bodem pro všechny výpravy do Ohňové země město Ushuaia, nejjižnější město světa. Barevné domky, stěžně lodí a v pozadí vysoké vrcholky And dělají z Ushuaiy jedno z nejhezčích měst Jižní Ameriky. Právě odsud můžete vyplout ledoborcem do Antarktidy (cena cesty ledoborcem se ale pohybuje kolem 100 tisíc Kč), navštívit můžete také Muzeum konce světa nebo absolvovat šestihodinový výstup na ledovec Martial.

Foto: Geo Okretic

Jeden z posledních ostrovů Jižní Ameriky, Isla Redonda.

Přečtěte si více o Jižní Americe!

A s čím počítat? Rozhodně s vysokými cenami a hlavně s nevyzpytatelným počasím. Permanentní apríl a všechny roční období v jednom dni – to je vizitka, kterou se pyšní Ohňová země i Patagonie. Teploty tu v létě mohou vyšplhat na horké třicítky, stejně dobře vám ale přes noc nasněží. Obecně počítejte s chladnějším jarem a do krosny si přibalte zimní výbavu.

Zasněžené Andy v Tierra del Fuego

Místo, které by rozhodně nemělo ujít vaší pozornosti, je národní park Tierra del Fuego neboli Ohňová země. Zasněžené štíty hor se odráží v klidné hladině zdejších jezer, husté lesy se střídají se zelenými paloučky s pasoucími se zvířaty. Moc lidí tu nepotkáte, zvlášť když se rozhodnete pro některý z ne příliš známých treků. O to víc si užijete dokonalou přírodu, samotu a divokost těchto míst.

Foto: Jason VanDorsten

Maják na konci světa aneb poslední záchytný bod, než začnete objevovat Antarktidu.

Při dobrém počasí z parku zakusíte nádherné výhledy na kanál Beagle a hornaté ostrůvky kolem něj. Pokud se rozhodnete pro projížďku po tomto průlivu, možná uvidíte velryby. Zcela jistě pak spatříte Maják na konci světa – poslední záchytný bod americké pevniny. Místo, odkud už žádná další cesta nevede, se jmenuje Bahía Lapatia. Tady už pouze do moře vede dlouhé molo, na jehož konci je konec světa.

Tučňáci na vlastní oči v Ohňové zemi

Ohňová země ale není pouze Mekkou všech zamilovaných princů hledajících konec světa. Sjíždějí se sem také biologové. Právě tady je totiž možné pozorovat druhý největší druh tučňáků, tučňáka patagonského. Měří až 95 cm a jinak je k vidění pouze na Sandwitchových ostrovech a na Falklandách. O Falklandách se více dočtete v článku Vzrušující dovolená? Vyjeďte pod stan na Falklandy.

Foto: ESO travel

Na vrcholcích And se drží sníh, zatímco dole se na dlouhých pláních prohánějí Gaučové.

Pokud jste se nechali zlákat a Ohňová země vám učarovala svou divokostí a nevyzpytatelností, pak máte několik možností, jak se sem dostat. Na letadlo Praha – Ushuaia si musíme ještě počkat, většinou se sem jezdí trajektem nebo letadlem z Punta Arenas, možností je i cesta autobusem z Chile. Můžete se také vydat letadlem z Prahy do Madridu, Odsud do Buenos Aires a pak už konečně do Ushuaiy.

Přečtěte si i o jiných, přívětivějších oblastech Argentiny v článku Argentina: Tam, kde hřmí ďáblův chřtán a vlaky jezdí do nebes

Od roku 1914, kdy se otevřel Panamský průplav, ztratil Magallanesův průliv na významu. I přesto ale v těchto odlehlých a drsných končinách žije poměrně dost lidí – poměrně husté osídlení tu vzniklo díky zlaté horečce na konci 19. století. V samotné Ushuaie bydlí asi 60 tisíc lidí, na argentinské části souostroví Ohňová země pak až 100 tisíc lidí.

Čtěte dále, aktuálně vyšlo:

Přečíst si můžete i o symbolech Kuby, plážích v Keni nebo nejkrásnějších bazénech planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Za tučńáky do Ohňové země

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy Argentina a zájezdy Chile:

Ostré štíty velehor, telící se ledovce, velryby, pampa v kombinaci s návštěvou nejjižněji položeného města planety - úchvatné zážitky na celý život.

Falklandům se také říká Galapágy jižní polokoule. Uvidíte nedotčenou přírodu, spoustu živočichů, kteří z lidí nemají strach a tak je můžete v klidu pozorovat.

Zalyžujte si v létě tam, kde trénují špičky lyžařských sjezdovek. Kvalitní prašan, horské štíty a o kus dál moře – není nic lepšího, než vyzout lyže a skočit do moře!

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Vaše dovolená bývá...
Relaxační, odpočinková
24,3 %
Plná sportu
3 %
Plná výletů, akcí
9,4 %
Kombinací výše zmíněného
38,3 %
Nejezdím na dovolenou
25 %
Celkem hlasovalo 912 čtenářů.

Ohňová země

Ohňová země je souostroví na jižním cípu Jižní Ameriky, od které ji odděluje Magallanesův průliv. Ohňová země, k níž patří i mys Horn, je rozdělena mezi Chile (západ) a Argentinu (východ), přičemž Argentině náleží město Ushuaia, nejdůležitější bod z celého souostroví.

Původními obyvateli Ohňové země byly kmeny indiánů Ona a Yaghan, kteří na březích vždy rozdělávali ohně, když chtěli upozornit na blížící se nebezpečí. Takovým nebezpečím byl i Fernando Magallanes, který roku 1520 objevil Ohňovou zemi a průliv kolem ní pro „Starý svět“. Nejprve ji nazval „Kouřová země“, španělský panovník ale vyžadoval vznešenější jméno, a tak konečně vznikla „Ohňová země“.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám