Hlavní obsah

Dva lidé v obytňáku a koza. Manželé cestují napříč Amerikou se zastávkami na rande s dalšími sudokopytníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzdát se klasického životního stylu s trvalým bydlištěm a prací, do které je třeba docházet denně, láká čím dá víc lidí. Některé příběhy o prodeji majetku a životu na cestách jsou ale přece jen zajímavější než jiné. Platí to i pro Američany, kteří už roky křižují zemi se svým rohatým mazlíčkem.

Foto: Profimedia.cz

Koza má procestováno víc států než leckterý Američan.

Článek

Frankie, kříženec zakrslé kozy a nigerijské trpasličí kozy, bude nejspíš nejzcestovalejším rohatým americkým čtvernožcem, má totiž „v kopýtkách“ už více než 80 tisíc kilometrů po 25 státech. A jak k tomu vůbec došlo?

Manželé Cate a Chad Batesovi spolu poklidně žili v Asheville v Jižní Karolíně a provozovali bar. Cate Batesová už dlouho toužila po netradičním kozím mazlíčkovi, a když ji kamarádka vzala na farmu v Tennessee a darovala jí Frankie, byla přešťastná, uvedlo CNN.

Frankie se prý okamžitě stala členem rodiny. Manželé se časem rozhodli prodat bar a Batesovy děti, které s manželi žily, se postupně všechny odstěhovaly. Nastal čas na změnu. Ač dřív společně cestovali, s obytným vozem neměli žádné zkušenosti, ale rozhodli se to zkusit.

Jaké dobrodružství zažít v roce 2024? Vydejte se třeba do Albánie, radí National Geographic

Cestování

Začalo to koupí zchátralého přívěsu

V roce 2016 pořídili v Americe kultovní ojetý Airstream Argosy z roku 1976 a začali jej společně renovovat.

„Byla to prakticky skořápka, nemělo to ani stěny. Myslím, že jsme v instalaci dokonce našli mumifikovaného ptáka,“ přibližuje manželka neutěšený původní stav svého dnešního šťastného domova.

Veškeré renovace zvládl Bates, který pracuje s auty, vlastníma rukama a jeho žena se jako umělkyně postarala o nepřehlédnutelný lak přívěsu. Je inspirován folkovou písní This Land is Your Land.

Foto: Profimedia.cz

Frankie se šťastnou majitelkou v jejich pojízdném domově

Před finálním prodejem veškerého nemovitého majetku vyrazili na půlroční zkušební výlet bez Frankie, kterou hlídala kamarádka. Poté prodali dům a i s kozou se vydali vstříc životnímu dobrodružství směrem ze západu USA na východ.

Zpočátku se trochu obávali, jak bude Frankie nový životní styl vyhovovat, ale ukázalo se, že si cestu užívá stejně jako páníčci. „Skvěle se bavila. Každý den jsme vyráželi na túry,“ uvedla Batesová.

Preferuje skalnaté pobřeží a kaňony

Manželé rádi vyrážejí do pouště, protože je velmi vhodná pro zvířata kvůli množství volného prostoru. Frankie má podle své majitelky nejraději oregonské pobřeží kvůli množství skal, na které může skákat, a baví ji i štěrbinové kaňony.

Cestování s mazlíčkem, obzvláště rohatým, ovšem vyjma zábavných kratochvílí přináší i jistá specifika. Zejména předchozí průzkum vhodných tras, restaurací a barů, které jsou přátelské ke zvířatům. Míra volnosti není taková jako na cestě, jíž se účastní pouze lidé.

Cestování s kozou je také do značné míry náročnější než cestování se psem. Kupříkladu v národních parcích, kde žijí divoké kozy, jsou ty domestikované zakázané, aby nedošlo k potenciálnímu přenosu nemocí.

Kde to nejde jinak, skupina se dočasně rozdělí. Manželé se střídají v hlídání kozy a co nejdříve se zase sejdou „doma“.

Kvůli Frankie je také třeba dělat mnohem více zastávek, protože má neustále hlad. Vyjma křovíček okolo cesty je její oblíbenou delikatesou krájený banán každé ráno. Co se zastávek na toaletu týče, ty nejsou vždy nezbytné, protože je naučená „na nočník“.

Pořádně si zaskotačit

Batesovi sice Frankie poskytují vše potřebné, ale nezapomínají ani na důležitost socializace s jejím vlastním druhem, zařizují pro ni proto hravá setkání s dalšími kozami.

Instagramový profil dokumentující jejich společné dobrodružství má více než 20 tisíc sledujících a fanoušci z téměř všech světadílů na cestách Frankie často poznávají.

Jedna z posledních cest nevšední rodiny vedla z Oregonu do Kalifornie, Nevady, Arizony a po známé Route 66 přes Nové Mexiko do Oklahomy. Manželé by Frankie rádi vyvezli i do Kanady nebo dál, ale mimo USA by byl problém s nutnou karanténou pro čtyřnohou cestovatelku, které ji nechtějí vystavovat.

Nedávno k Frankie přibyl další zvířecí společník, pes Corndog. Manželé už si po takové době na cestách v přívěsu neumějí představit vrátit se do domu, trávit většinu času uvnitř a mít stále stejný výhled z okna.

Jak ale sami přiznávají po sedmi letech, cestování s kozou není pro každého. A jsou chvíle, kdy jim ze všeho toho plánování dopředu není vždy do skoku.

S pěti dětmi vyrazili na náročné dálkové trasy. Zdolali přes 12 tisíc kilometrů

Cestování

Reklama

Související témata:
Cestovatelské příběhy

Výběr článků

Načítám