Hlavní obsah

S pěti dětmi vyrazili na náročné dálkové trasy. Zdolali přes 12 tisíc kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohromady se jim přezdívá Trojitá koruna a zdolání byť jen jedné z nich, je úspěchem. Tři nejznámějších dálkové pěší trasy v USA jsou totiž výzvou i pro zkušené chodce, natož pro rodinu s pěti dětmi. A přesto po nich jedna taková vyrazila. Důvod? Jen tak pro radost, ale také kvůli společně strávenému času a chuti zažít dobrodružství.

Foto: Profimedia.cz

Pacifická hřebenovka patří ke třem nejpopulárnějším dálkovým trasám v USA

Článek

Danae a Olen Netteburgovi se potkali při studiích medicíny v roce 2003. Padli si noty, zanedlouho se vzali a jejich rodina se začala postupně rozrůstat. Manželé společně s dětmi sice jezdili na výlety, ale teprve po narození čtvrté z pěti ratolestí se rozhodli vyzkoušet něco intenzivnějšího. „Dětem bylo v té době devět, šest, čtyři a dva. V létě jsme vyrazili na čtyři týdenní cesty a zdálo se, že si to všechny užívají,“ vzpomíná Olen. „Líbilo se jim táboření, chytání mloků i táboráky.“

Nadšení dětí postupně manžele přivedlo k myšlence vyzkoušet i něco náročnějšího. A tak se všichni společně vydali v roce 2020 na Apalačskou stezku dlouhou 3500 kilometrů. Ta patří společně s Pacifickou hřebenovkou a Stezkou kontinentálního rozvodí mezi nejpopulárnější turistické trasy v USA. Společně pak tvoří svatý grál všech amerických chodců, Trojitou korunu.

Člověk se nemyje třeba deset dní, říká o náročné trase Češka

Podcasty a pořady

„Mysleli jsme tenkrát, že zkusíme jít měsíc – a uvidíme, zda zvládneme pokračovat, nebo to budeme všichni nenávidět. Nevěděli jsme, jak se to vyvrbí, ale nakonec se ukázalo, že rok 2020 byl náročný pro všechny,“ zkonstatovala Danae o období, kdy propukla pandemie covidu.

Rodina byla na své výpravě právě v době, kdy se svět začal uzavírat a v platnost vstupovala řada omezení. „Nejrůznější opatření začala v Americe platit v různý čas. Takže jsme si museli pohlídat, že kamkoli půjdeme, půjdeme legálně,“ vzpomíná Danae.

Netteburgovi připustili, že si nebyli jisti, zda stezku v takových podmínkách vůbec zdárně dokončí. Víru jim však dodávaly děti, které si budovaly čím dál větší výdrž a během jednoho dne zvládly ujít i 18 kilometrů.

Motivací byla ratolestem mimo jiné fotka na samém konci Apalačské stezky, závěrečnou pózu prý trénovaly po celou dobu trvání výletu. „Když vyrazíte na túry s dětmi, musíte je hodně nabudit,“ míní Danae Netteburgová.

Na nejdelší stezce půl roku

Server CNN uvádí, že lidé, kteří chtějí pokořit Trojitou korunu, si obvykle po Apalačské stezce zvolí Pacifickou hřebenovku, protože postupně přidávají kilometry. Stezka kontinentálního rozvodí je nejdelší, měří asi pět tisíc kilometrů. Děti však rozhodly, že nejdelší z tras bude následovat jako druhá v pořadí.

Plány museli rodiče však odložit, protože se jim mělo narodit páté dítě, dcera Piper. Ta letos oslavila druhé narozeniny, a tak se místo chůze zatím spíš nechává nosit. To však rodinu nikterak nezpomalilo. Stezku kontinentálního rozvodí Netteburgovi zdolali za půl roku. Zbývala jim Pacifická hřebenovka, dlouhá přes 4200 kilometrů, na kterou vyrazili letos na jaře a začátkem listopadu ji završili.

„Uvědomujeme si, že spousta lidí něco takového nemůže podniknout, protože nemají čas nebo peníze. Máme štěstí,“ konstatují rodiče s tím, že všichni se společně naučili mnoha věcem. „Snad si díky tomu děti zapamatují, jak jsme se sblížili. A také, že ať už přijde cokoliv, povedlo se jim něco nesmírně těžkého.“

V dohledné době se rodina těší zejména na trochu odpočinku a na běžné starosti. Netteburgovi plánují mimo jiné návštěvu Disneylandu, přesto se jim už v hlavě rodí plány na zdolání některé z dálkových tras mimo USA. Přemýšlejí nad poutí do španělského Santiaga či nad Novým Zélandem. Zároveň si jsou Olen a Danae vědomi toho, že je závazky každodenního života, jako práce a škola, zřejmě na chvíli připoutají na jedno místo.

Došel pěšky z Olomouce do Íránu. Lidé ho měli za blázna

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:
Pacifická hřebenovka

Výběr článků

Načítám