Hlavní obsah

Do Tuniska nejen k moři. Za zastávku stojí horské vesnice i pouštní oázy

– Tunisko

Do Tuniska jezdí většina českých turistů hlavně kvůli plážím, moři a hotelům s all inclusive. Během pobytu se ale vyplatí vyrazit i za brány resortu. Například z ostrova Džerba se můžete vydat do skalního městečka Chenini nebo pouštní oázy Ksar Ghilane.

Tuniská Džerba není jen o plážích. Udělejte si výlet do oázy uprostřed pouštěVideo: Novinky

 
Článek

Na výlety do jižní části země je Džerba ideálním výchozím bodem. „Jižní část Tuniska je dodnes obývaná Berbery, takže se s nimi můžeme setkat a seznámit se s jejich tradicemi ať už v Matmatě, nebo v horském průsmyku v Chenini. Je škoda, že Češi nejezdí více na poznávací výlety, Tunisko má totiž co nabídnout,“ řekla Novinkám zástupkyně Tuniského národního úřadu pro cestovní ruch Kateřina Dušková.

Na tuniský ostrov Džerba jezdí Češi jako na chatu

Cestování

„Džerba je skvělý výchozí bod pro výlety do pouště, takže i dobrodružnější povahy si zde přijdou na své,“ láká turisty obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek s tím, že do pouště se dá z ostrova dostat za necelé tři hodiny.

Skalní obydlí

Z Džerby vás autobus doveze do Matmaty, což je vesnice na jihu Tuniska, která je známá pro svá pozoruhodná obydlí původních obyvatel vybudovaná ve skalách. Je tu sice i několik nadzemních staveb, ale to hlavní se ukrývá v podzemí. Na nádvoří těchto domovů vede tunel, okolní vytesané prostory slouží také jako sklady obilí.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Češi jezdí do Tuniska hlavně za mořem a plážemi.

Oblast je přitažlivá také pro filmaře, natáčela se zde spousta scén do kultovní série Hvězdné války.

„Naši klienti sem rádi jezdí na výlety právě kvůli natáčení Star Wars, fanoušci si tohle nenechávají ujít,“ prozradil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk s tím, že turisté by alespoň na jeden výlet v rámci pobytu měli vyrazit, protože Tunisko má velmi zajímavou kulturu i historii.

Nejstarší stavby jsou z 12. století

Z Matmaty se dá následně dojet do zmíněné vesnice Chenini. „Je na okraji pohoří Dahar, které na severu ohraničuje berberská vesnice Matmata, Chenini je z druhé strany. V horských průsmycích tu najdete sýpky zvané gorfy,” vysvětlila Dušková s tím, že je vesnice složitě dostupná a člověk ji snadno přehlédne. Nejstarší stavby pochází z 12. století. V některých budovách se skladuje obilí pro vesničany žijící v údolí.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Vesnička v horském průsmyku Chenini.

„V Chenini se také nachází mešita sedmi spáčů, je to takové orientační místo, kudy turisté mají chodit. Nahoře je i kavárna a obchod se suvenýry, dá se tady posedět. A když je turistům po výšlapu teplo, mají tu i takové relaxační místo, kde dostanou studenou vodu a občerstvení,“ řekla Dušková.

Do dun na západ slunce

Jeden z dalších nezapomenutelných výletů je do saharské pouště, kde se uprostřed písku zničehonic objeví ráj na zemi v podobě zelené oázy.

Přespání na Sahaře. Bez signálu a s nejkrásnějším východem slunce

Cestování

„Jsou zde prameny spodní vody, a kromě přírodního jezírka se tu daří i datlovým palmám. Pro turisty je zde k dispozici několik druhů ubytování, ať už to jsou luxusní kempy nebo chalety, takové dřevěné budky, kde několik hodin denně funguje elektřina, mají klimatizaci i sprchu,“ dodala Dušková.

Foto: Jan Daněk, Novinky

V dunách můžete jet na západ i východ slunce buď na velbloudech nebo na čtyřkolkách.

Kromě relaxu mají turisté možnost vyjet si do dun na západ či východ slunce na velbloudech nebo čtyřkolkách. „Nedaleko se nachází pozůstatky římské pevnosti Tisavar, kam se dá dojet právě na čtyřkolkách, jede se přes písečné duny, takže je to i adrenalin,“ uzavřela Dušková.

Reklama

Výběr článků

Načítám