Hlavní obsah

Do světa kouzel, her se světlem i filmových triků zve dvojice pražských expozic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V titulku zmíněné duo tvoří Muzeum fantastických iluzí a Lumia Gallery, oboje situované v centru Prahy. Dokážou zaujmout jak děti, tak i dospělé, nepostrádají humor, hravost i experimentování s novými technologiemi.

Foto: Petr Hejna

Proměna v postavy z paprsků (Lumia Gallery)

Článek

Zejména děti si užijí Muzeum fantastických iluzí, jehož provozovatelem je známý kouzelník Pavel Kožíšek. Ve své profesní kariéře zaznamenal řadu úspěchů, v 90. letech se stal mistrem ČR v moderní magii (1994) a o dva roky později i mistrem světa na Světovém poháru bavičů v Japonsku.

Muzeum fantastických iluzí ve Vodičkově ulici 31 (otevřené od prosince 2019) je zaměřené zejména na optické klamy. Žádné návody, jak vytáhnout králíka z klobouku, zde návštěvníci nedostanou. Zato každý i bez odborného výkladu pochopí, jak vzniká optická iluze.

Foto: Petr Hejna

Žena na stropě (Muzeum fantastických iluzí)

K vidění jsou nejrůznější exponáty, počínaje prastarým kamenným kolem, na kterém se rozpohybují vytesané postavy řemeslníků (v těsném sousedství zaujme prosvětlený válec s koníkem cválajícím s kočárem v závěsu), přes poskakující čerty až po „oživlého“ Charlieho Chaplina ve známé scénce s vidličkami. Jinou optickou iluzí se roztočí mlýnské kolo nebo bubeníček začne tlouct na buben. Otrlejším povahám jsou určeny dobové obrázky z popraviště, obvyklým stiskem knoflíku lze rozpohybovat a rozeznít mechanické hračky.

Sušický mechanický betlém také v roli průvodce po Šumavě

Cestování

Co asi přitahuje nejvíce, je možnost pořídit si fotografie i videozáběry ve vybraných scenériích. Díky tomu je možné ocitnout se v půllitru se Švejkem v pozadí, nad louží na nezvykle liduprázdném Karlově mostě, v oblacích na čarodějnickém koštěti, stát se kojencem v kočárku nebo postavičkou v alchymistické baňce magistra Kelleyho.

I ta nejkorpulentnější dáma se může vznášet jako baletka, Leonardova Dáma s hranostajem si s vámi udělá selfie, a zda ten elegán, co vedle vás vyskočí z okna, je Casanova, si lze jen domýšlet. Asi nejčastější snímek se pořizuje u kočky a myší díry - jak jinak, muzeum je situováno v Galerii Myšák.

Zorientovat se v bludišti

Interaktivním hrám se světlem je určena Lumia Gallery v Celetné ulici č. p. 15 (stálá výstava tu byla otevřena v listopadu 2022). Jak je na webu uvedeno, hlavní role patří digitálnímu a audiovizuálnímu umění, jako jsou 3D projekce, videomapping, LED mapping, interaktivní videoprojekce, kaleidoskopické kino a zrcadlová bludiště.

Hned po vstupu se jako první nabídne působivé zrcadlové bludiště, zřejmě jako testovací prostor, zda návštěvník zvládne pohyb a orientaci v novém světě, který se následně otevře v plné hravé i umělecké kráse. Poprvé mnohdy návštěvník ani neví, co má vlastně u daného artefaktu provést, ovšem personál je na podobné situace připravený a vždy se ze tmy zjeví po boku turisty.

Umělecká díla, práce skupiny experimentátorů Filipa Kočíka, působícího pod jménem Feex, Michala Škorpíka, Slavomíra Hrdiny a vedoucího Cirgue Garuda, kterým je Arti Sphere, jsou vesměs určena k tomu, aby se „divák“ přímo zapojil. Díky tomu se mu otevírají možnosti vstoupit do světelných obrazů a stát se tak přímo jejich součástí a ovládat je.

Fascinující je zejména proměna v postavy tvořené paprsky, přelévání barevných tekutých písků nebo sledování barevných vesmírných explozí, iniciovaných pohybem ruky. Především děti si užijí cupitání i povalování po „plovoucí podlaze“, i méně malířsky nadané jedince může překvapit, co dokážou vytvořit se světelnou tužkou, a pak si jen postesknout, že jejich dílo má životnost pouhých pár okamžiků.

A vymotat se z bezmála nekonečného zrcadlového bludiště by možná vyžadovalo zapnout si stopaře v aplikaci Mapy.cz a pak zjistit, na jakém prostoru se ve skutečnosti bludný „Neholanďan“ pohyboval.

Zmíněná čarovná zábava je určena jak dětem, tak dospělým, vyhnout se jí ale musí lidé s epilepsií (v jedné části expozice se prochází stroboskopickým tunelem), stejně jako by se jí měly vyvarovat osoby s citlivostí na světlo.

V souvislostech s výše uvedenou nabídkou se přímo nabízí zmínit Muzeum Karla Zemana na Kampě, sídlící na adrese Saská 3, které bylo představeno v tomto článku. Lze odtud navíc i podniknout plavbu Čertovkou.

Nejen unikátní vitrážový strop, muzeum, hrobku a rozhlednu najdeme v Libyni

Tipy na výlety

Synagoga v Hartmanicích vypovídá o zlu, lidské vůli i o naději na soužití

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám