Hlavní obsah

Dalmácie: hlava ve stínu, břicho na slunci a nohy ve vodě

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedni jezdí do Chorvatska na stejné místo, druzí rádi objevují. Obojí mají na léta vystaráno. Dovolenou u Jadranu může máloco pokazit. Když se obloha zatáhne, je vždycky co dělat. Nejlepší je ubytovat se tam, odkud se dá vyrážet na výlety a takových míst je dostatek ve Střední Dalmácii. Vloni tu trávilo dovolenou 229 010 lidí z ČR. Věděli proč.

Foto: Olina Táborská, Právo

Brela patří k nejkrásnějším letoviskům Střední Dalmácie.

Článek

Každý může hrát picigin

Dalmatské pobřeží má čisté, denně kontrolované pláže, lemované přímořskými borovicemi. Kromě plavců a chytačů bronzu sem jezdí rádi horští i pěší turisté a v poslední době stále hojněji i agroturisté. Ten kdo sportuje jen rekreačně, nemusí celé dny prolenošit. Stačí se zapojit do hry zvané picigin.

Dva nebo více lidí stojí ve vodě a odbíjejí dlaněmi míček s cílem co nejdéle ho udržet v suchu. Obyvatelé Splitu hrají picigin i na Silvestra, kdy voda v moři nedosahuje ani deseti stupňů. Míček se vejde do kufru a vyrobíme ho jednoduše: stačí oloupat a vyhladit tenisák.

Dobrá Baška Voda

Kdyby tak první Češka, která si v tehdejší rybářské osadě otevřela penzion už v roce 1932, tušila, že se do Bašky Vody najednou ubytuje i 13 500 rekreantů, z nichž bývá tak 34 % rekreantů z ČR.

.: V Trogiru se líbí fandům moře i historie.foto: Právo/Olina Táborská

Letovisko leží na úpatí pohoří Biokovo, kde se nachází dvacetihektarový park přírody s krásnými výhledy a velkým množstvím stezek. Turismus se v této části pobřeží začal rozvíjet mezi 1. a 2. světovou válkou. Na třech kilometrech oblázkových pláží v Tučepi se ještě donedávna slunili hlavně Němci, ale rok od roku přibývají i Češi a Moravané.

Jestli si někdo z nich koupil v okolí kamenný dům, jako to dělá spousta cizinců, nevím, ale jisté je, že kupci domy renovují a někteří začínají podnikat v ekoturistice. Návštěva rodinných farem se stala módou. Název Baška Voda je od dobré vody, pramenící ve vesnici Bast.

Blízko k moři

Nejblíž k vodě to budeme mít v nejmalebnějším středisku Brele s šesti kilometry oblázkových pláží. Nejvzdálenější dům k pronajmutí je 250 metrů od moře. Díky nekonečné aleji vzrostlých borovic si budeme hovět přímo ideálně: s hlavou ve stínu, břichem na slunci a nohama ve vodě.

.: Najít stín na pobřeží je snadné. foto: Právo/Olina Táborská

Diskotéky na Makarské Hodně turistů, vloni i 96 103 z České republiky, nedá dopustit na Makarskou, známé středisko s několika osadami a spoustou pěších stezek a zeleně. Najde se tam každý, kdo má rád společenský život s diskotékami, zábavou, nákupy a dobrým jídlem.

A ještě se může opalovat na Pláži Punta Rata, vloni oceněné modrou vlaječkou za čistotu moře. Jde o mezinárodní označení vysokého stupně ochrany přírodního prostředí. Hloubka moře až padesát metrů přivádí na Makarskou také potápěče.

Na safari do Omiše

Do Omiše míří kromě jiných milovníci safari. Prohánějí se v džípech mezi Splitem a Omiší, na území bývalé Poljické republiky, po cestách projetých bagrem. Občas zastaví, třeba u Hvězdárny a nebo aby se napili z pramene pitné vody, který na rozdíl od jiných nikdy nevysychá a také pohlédnou z ptačí perspektivy na Omišské panorama.

.: Omišfoto: Právo/Olina Táborská

Dolů prodírají pralesem k vesnici Gata, kde zakončí výlet prohlídkou Muzea Poljické republiky a hostinou v ekorestauraci. Na dřevě pečené brambory s masem jsou velká lahůdka. Druhý den můžou odpočívat na omišské pláži, posedávat v místních kavárničkách nebo poznávat památky starobylého městečka.

Dříve piráti, dnes milí hostitelé

Zatímco dříve Omišané přepadávali benátské a neretvanské lodě, dnes jsou příjemnými hostiteli. Vloni to ocenilo i 163 158 Čechů a Moravanů. Pirátství jim usnadňovala poloha městečka i lehké a rychlé lodě. Dnes se na lodičkách projíždějí po řece Cetyni návštěvníci letoviska. Je mezi nimi hodně rodin s dětmi, malá hloubka vody slibuje bezpečnější koupání.

.: Jedna z nejznámějších riviér - Makarská. foto: Právo/Olina Táborská

Pobyt si zpestřují mimo jiné i výletem po řece Cetyni. Asi osmikilometrová trasa kaňonem končí v místě s názvem Radvanove Mlynice, kde je pod stoletými platany zahradní restaurace pro 500 lidí. Chleba tam pečou hostům na očích, já však doporučuju soparnik.

.: Čím se občerstvit? Třeba soparnikem - placka s mangoldem, jako desert fritule, což jsou malé koblížky a zapít to můžeme vínem Plavac. foto: Právo/Olina Táborská

Mezi dvěma plackami mangold, česnek, bohatě zalité olivovým olejem, šup s tím do pece. K tomu víno Plavac a jste spokojeni. Kdo raději maso, jedině na roštu. I ryby.

Na Dalmatský večírek

Nejlevnější ubytování lze najít v campu Dole v Živogošče. Z jeho 2500 obyvatel bylo vloni 64 procent návštěvníků z ČR. Zážitkem je návštěva 150 let starého sklepa ve Strnji s dalmatskými specialitami připravovanými na otevřeném ohništi.

Každý dopřeje bohaté menu z čerstvých ryb, výtečného chleba a zeleniny, ochutná zdejší likéry s bylinami nebo medem nasbíranými na Biokovu (travarica, Mirta, Medovaca) anebo Prošek, což je sladké dezertní víno.

.: V menu na tzv. Dalmatském večírku nesmí chybět grilovaná ryba. foto: Právo/Olina Táborská

Většinu produktů si v objektu sami vyrobí. Ryby a maso nakupují od prověřených obchodníků a rybářů. Po návratu domů potěší suvenýr v podobě vína nebo pálenky rodiny Brajković.

Za památkami

Být ve Střední Dalmácii a nevidět památky Splitu nebo Trogiru? Nemyslitelné. Na prohlídku splitského Unescem chráněného Diokleciánova paláce je však lepší jít s průvodcem. S ním bude mnohem zajímavější prohlídka rezidence o rozloze asi 30 000 metrů čtverečních, do které se v roce 305 uchýlil napřed císař Dioklecián když opustil trůn římského imperátora, a pak i obyvatelé nedaleké Salony při útěku před Avary a Slovany.

.: Palác Diokleciána ve Splitu.foto: Právo/Olina Táborská

Ceny v sezóně

1 kuna jsou asi 3,50 Kč

Ubytování ve čtyřlůžkovém apartmánu: v sezóně od 15 eur noc/osoba

Camp Dole Živogošče:

Camp Dole Živogošče: 37,50 Kn dospělý

Camp Dole Živogošče: 37,50 Kn dospělý 21,50 Kn dítě

Camp Dole Živogošče: 37,50 Kn dospělý 21,50 Kn dítě 27 Kn auto

Camp Dole Živogošče: 37,50 Kn dospělý 21,50 Kn dítě 27 Kn auto 16,50 Kn motorka

Camp Dole Živogošče: 37,50 Kn dospělý 21,50 Kn dítě 27 Kn auto 16,50 Kn motorka 56 Kn karavan

Camp Dole Živogošče: 37,50 Kn dospělý 21,50 Kn dítě 27 Kn auto 16,50 Kn motorka 56 Kn karavan

Dalmatský večírek: 120 Kn na osobu

Ještě po nich zbyla velká aréna, kterou můžeme vidět cestou k letišti a nebo do blízkého dvoutisíciletého města-muzea Trogiru, také zapsaného do seznamu kulturních památek světového významu Unesco.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi loni opět jezdili nejvíc do Chorvatska

Mezi nejnavštěvovanější destinace Čechů patřilo v loňském roce opět Chorvatsko. Do země vycestovala na téměř 700 tisíc lidí. Meziročně jde o 11procentní...

Zájezdy do Chorvatska zřejmě zlevní

Pokud se chystáte na dovolenou do Chorvatska můžete se těšit na postupné zlevňování zájezdů, které je důsledkem zpřísnění pravidel pro vstup dětí do Chorvatské...

Češi budou moci do Chorvatska opět s jídlem

Čeští turisté budou moci cestovat do Chorvatska opět s masnými a mléčnými výrobky. Chorvatské úřady to po domluvě s Evropskou komisí oznámily české ambasádě...

Výběr článků

Načítám