Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Ostrov Krk a Plitvická jezera

Právo, Miroslav Šára

Jedna z nejkrásnějších lokalit na největším chorvatském ostrově Krk je k nalezení na jihovýchodě u městečka a rekreačního letoviska Baška. Po jejím okolí jsme se sice již rozhlédli v první části putování, nicméně jsme ještě neviděli vše, co stojí za návštěvu.

Článek

Po skvěle značených turistických stezkách tentokrát zamíříme z Bašky na sever. Zpočátku po žluté a modré. Poblíž štíhlé žlutobílé věže zvonice hřbitova, který již známe z předchozí zastávky, se cesta dělí. Můžeme se dát vlevo a po žluté pokračovat na 194 metry vysoký vrch Zakam (další výborná přírodní rozhledna), nebo jít serpentinami po modré.

Pokud se rozhodneme pro druhou variantu, tak po čtyřech kilometrech chůze opustíme zalesněný prostor a staneme na místě, jemuž se říká Měsíční planina. Jsme 380 metrů nad mořem, kolem nás jen velice sporá vegetace, tu a tam nízká křoviska, zato kamení – občas poskládaného do podoby zídek – je všude víc než dost.

Cesta v těchto místech ovšem ještě nekončí. Jsou před námi ještě dva kilometry stoupání. Nedaleko pod vrcholem Hlamu, kde je cíl této výpravy, mineme něco na způsob větší louže. Označení Bažina Kalič se zdá být sice mírně nadnesené, nicméně člověk by ve zdejším letním vedru a v mimořádně suchém kamenitém prostředí něco podobného přece jen nečekal. A pak již staneme v místě, kde modrá značka končí. Jsme na vrcholu Hlamu, 461 metrů nad mořskou hladinou.

Chorvatsko - ostrov Krk: Měsíční planina a HlamAutor: Miroslav Šára

Na závěr cest po Krku vyrazíme z Bašky severovýchodním směrem. Průvodkyní nám bude červeně značená turistická stezka, která okolo autokempu Bunculuka míří do dalších kopců. Kvalitní výhledy tu jsou prakticky na každém kroku, nejen od vrchu Lubinin (202 m. n. m.), který cestou míjíme.

Po zhruba třech kilometrech se červené značky zprava dotkne značka žlutá. V těchto místech končí a zároveň avizuje, že právě zde máme šanci nahlédnout do kaňonu Vrženica (po žluté pak lze sejít až dolů k moři).

Další možností je, že se ještě zhruba kilometr budeme držet červené značky a dojdeme na vrch Rebica (311 m. n. m.), další vyhlídkovou lahůdku. Impozantní je odsud zejména pohled na poloostrov Sokol, zátoku s přístavem Velika Luka a za přístavem na návrší, které do 4. století našeho letopočtu hostilo římskou osadu Corinthia. Po ní je mimochodem pojmenován největší hotel v Bašce.

Chorvatsko - ostrov Krk: Kaňon Vrženica a Rebica Autor: Miroslav Šára

Sice už tu padla zmínka o závěru, ale úplný konec této chorvatské cesty je ještě před námi. Ostrov Krk je jedno z přímořských míst, odkud to není až tak daleko k světoznámým jezerům na pevnině. Z Bašky je k Plitvickým jezerům zhruba 210 kilometrů.

Národní park zahrnující soustavu 16 jezer vzájemně propojených vodopády byl vyhlášen v roce 1949, o třicet let později se lokalita dostala na seznam přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Místo s živou vodou v pohybu je vysloveně pastvou pro oči, takže bez dalších řečí se vydejme k jezerům a v závěru ke zdejšímu největšímu vodopádu na říčce Plitvici. Je vysoký 76 metrů.

Chorvatsko - Plitvická jezeraAutor: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ: S kamerou se porozhlédneme po domovině, konkrétně po známých i méně známých místech na Křivoklátsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Chorvatska letos jelo téměř milión Čechů

Do Chorvatska od letošního ledna do září zavítalo přes 900 tisíc českých turistů. Právu to sdělil mluvčí Chorvatského turistického sdružení Bože Munitič....

Češi loni opět jezdili nejvíc do Chorvatska

Mezi nejnavštěvovanější destinace Čechů patřilo v loňském roce opět Chorvatsko. Do země vycestovala na téměř 700 tisíc lidí. Meziročně jde o 11procentní...

Výběr článků

Načítám