Hlavní obsah

Čtyřletý autista se dostal na blacklist aerolinek. Kvůli roušce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doživotní zákaz létání. Tak měly potrestat aerolinky Frontier Američana Michaela Sekleckiho a jeho čtyřletého syna za nedodržení pravidel ohledně roušek. Muž se personálu snažil marně vysvětlit, že jeho autistické dítě má lékařskou výjimku, která z něj povinnost nosit ochranu dýchacích cest snímá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Seklecki uvedl pro Fox News, že jeho synovi bylo dvakrát zabráněno v nástupu do letadla, a to nejen u Frontier Airlines, ale také u Spirit Airlines. První ze společností pak spor údajně vyřešila tak, že dítě i jeho otce umístila na takzvaný blacklist. „U Frontier má doživotní zákaz létání. A já také,“ okomentoval incident Američan.

Ten nyní žaluje nejen oba dopravce, ale také americkou vládní agenturu, která se zabývá bezpečností v civilním letectví. Odvolává se přitom na lékařskou výjimku, podle níž nemusí čtyřletý autistický hoch nosit roušku, protože ji nesnese. Potvrzení přitom Seklecki předložil jako důkaz, který se ovšem neslučuje s nastavenými pravidly u aerolinek.

Není to pravda, tvrdí aerolinky

Čtyřletý Michael Seklecki junior dojíždí na pravidelnou léčbu do Bostonu, rodina tak z domovské Floridy musí pravidelně létat. „Rozum mi nebere, že někomu odepřete možnost cestovat ze zdravotních důvodů,“ okomentoval muž.

Ženu zatkli na letišti. Neměla roušku a chtěla udeřit cestujícího

Cestování

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jsou přitom přípustné výjimky z nošení roušek. „Většina lidí, včetně těch s nějakým hendikepem, může roušku bezpečně nosit. Existují nicméně takoví jedinci, kteří ze zdravotních důvodů roušku nosit nemohou, a ti mají z tohoto pravidla výjimku,“ cituje server Independent stanovisko CDC.

Společnost Frontier nicméně popírá tvrzení, že by Seklecki a jeho syn dostali celoživotní zákaz létání. „V žádném případě se chlapec ani jeho otec nedostali na náš interní seznam, který zamezuje v cestování. Jinými slovy jsme jim nezakázali s námi létat. Tato informace je absolutně nepravdivá,“ uvedl mluvčí společnosti.

Rodina podle Fox News přesto žádá slyšení u Nejvyššího soudu, aby mohl chlapec dojíždět na léčbu. Aerolinky Spirit a Frontier se k případu zatím blíže nevyjádřily.

Roušky v letadlech provokují cestující. Počet incidentů roste

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám