Hlavní obsah

Roušky v letadlech provokují cestující. Počet incidentů roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinnost nosit roušku v letadlech se u mnohých pasažérů nesetkává s pochopením. Podle Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) se kvůli ochraně dýchacích cest incidenty s problémovými cestujícími v roce 2020 zdvojnásobily a nárůst pokračuje i letos.

Foto: Profimedia.cz

Povinné roušky v některých pasažérech vyvolávají agresivní chování (ilustrační foto).

Článek

O negativním trendu informovala IATA prostřednictvím svého periodika Airlines Magazines, v němž píše, že incidentů, při nichž se cestující projevují agresivně nebo se odmítají řídit pokyny posádky, bylo v roce 2020 dvojnásobné množství než v předchozích letech. A trend se přenesl i do roku 2021.

V neformálním průzkumu asociace odhalila, že jedna její členská letecká společnost zaznamenala během jediného týdne více než tisícovku incidentů, kdy se cestující odmítli řídit bezpečnostními instrukcemi, tedy i povinností mít po celou dobu letu roušku.

Cestující v letadle uhodila syna i manžela a nadávala letušce

Cestování

„Jedním vysvětlením tohoto nárůstu je, že se změnil kontext. Nemít roušku je bez diskuzí stejné jako nemít zapnutý bezpečnostní pás nebo neuklidit laptop,“ vysvětluje za asociaci IATA Tim Colehan. „Jde o porušení instrukcí,“ dodává s tím, že roli hraje i osobní rovina. A právě ta často způsobuje rozmíšky i mezi jednotlivými cestujícími s odlišnými názory.

„Například vláda Spojených států amerických se rozhodla zavést nulovou toleranci, aby se posádka odhodlala incidenty hlásit,“ vysvětlil Colehan.

O přečinech informovat

Asociace ve svém článku vyzvala vlády po celém světě, aby opatření jasně interpretovaly a aby případnými pokutami odrazovaly problematické pasažéry od jejich agresivního chování. „Trestní stíhání zůstává možností pro závažnější incidenty, kdy je možné pohrozit velkými pokutami nebo vězením,“ okomentoval Colehan.

Porušování instrukcí podle něj musí být trestáno, a především by se mělo o incidentech hojně informovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám