Hlavní obsah

Letecké trasy, na kterých vás nejpravděpodobněji postihnou turbulence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turbulence v letadle nebývají zpravidla ničím příjemným. Občas mohou být mírné natolik, že je pasažéři ani nepocítí, jindy se zase paluba celá klepe. Veskrze ale nejde o nijak nebezpečný aspekt létání, tedy v případě, že jsou lidé připoutáni na svých místech. Na následujících deseti trasách je pravděpodobnost turbulencí vyšší než kdekoliv jinde.

Foto: Profimedia.cz

Turbulence mohou let mnohdy znepříjemnit.

Článek

Žebříček tras, na kterých vás s nejvyšší pravděpodobností turbulence zastihnou, sestavil portál Turbli, který se specializuje na předpovědi těchto jevů. Zanalyzoval na 150 tisíc leteckých linek, informuje server Independent.

Ukázalo se, že nejturbulentnější trasou světa byla v roce 2023 ta mezi chilským hlavním městem Santiago a bolivijským Santa Cruz de la Sierra. Po ní následuje spoj mezi Almaty v Kazachstánu a Biškekem v Kyrgyzstánu. Mezi nejvíce turbulentními trasami figuruje také pět vnitrostátních linek v Číně a jedna v Japonsku.

Z evropských zástupců vás turbulence s největší pravděpodobností stihnou při cestách z Milána do Ženevy či Curychu.

Anketa

Máte při létání strach z turbulencí?
Ano, mám, a nelétám kvůli nim
8,6 %
Ano, mám, ale vždy se přemůžu
27,4 %
Není to nic příjemného, ale dá se to zvládnout
64 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5247 čtenářů.

Zakladatel portálu Turbli Ignacio Gallego Marcos vysvětlil, že letecké linky, které vedou přes Andy nebo Alpy, jsou v hodnocení vysoko právě kvůli horám, u kterých se pravděpodobnost turbulentních vln zvyšuje. U Číny a Japonska pak hrají roli silné vzdušné proudy, které se v angličtině označují jako „jet stream“.

Jde o silný vítr, který se vyskytuje osm až dvanáct kilometrů nad zemským povrchem a vane ze západu na východ.

Nejlepší je střed letadla

Server Independent radí, že pokud cestovatelé prahnou po co nejhladší cestě, měli by si obecně vybírat místa v centrální části letadla, kde se nacházejí křídla. Uprostřed těžiště cestující pocítí vítr i různé otřesy nejméně. Přední část paluby je pak také vhodnější než zadní část, kde vítr často naráží do ocasu.

Nejčastějším typem turbulence je paradoxně ta, k níž dochází za zcela jasné oblohy. Žádný vizuální prvek neindikuje, že by k tomu jevu mohlo dojít, proto může být podle amerického leteckého úřadu znepokojující. Takzvaná clear air turbulence (CAT) je popisována jako náhlá silná turbulence, která se vyskytuje v bezoblačných oblastech a způsobuje prudké otřesy letadla.

Airbus stihly hororové turbulence. Cestující hlavou prorazili strop interiéru

Zahraniční

Letadlo se nad Mallorkou dostalo do silných turbulencí, cestující řvali hrůzou

Cestování
Nejvíce turbulentní trasy roku 2023
1. Santiago de Chile – Santa Cruz de la Sierra
2. Almaty – Biškek
3. Lan-čou – Čcheng-tu
4. Čúbu – Sen-taj
5. Milán – Ženeva
6. Lan-čou – Sien-jang
7. Ósaka – Sendai
8. Sien-jang – Čcheng-tu
9. Sien-jang – Čchung-čching
10. Milán – Curych
Zdroj: Turbli

Reklama

Výběr článků

Načítám