Hlavní obsah

Pandemie je nezastavila. Dálkové lety z Austrálie přes půl světa jsou stále ve hře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecké odvětví vlivem koronavirové pandemie značně utrpělo. To však aerolinky Qantas neodradilo od toho, aby v několika následujících letech realizovali takzvaný Project Sunrise. Ten si klade za cíl otevřít extrémně dlouhé letecké linky, které by australská města Sydney a Melbourne propojily s New Yorkem a Londýnem. Přípravné práce se mají rozběhnout v příštím roce.

Foto: Profimedia.cz

Společnost Qantas s dálkovými lety počítá do několika málo let.

Článek

Australský vlajkový dopravce v minulosti podnikl zkušební lety, aby linky, které se stanou těmi nejdelšími na světě, otestoval. Další práce na na projektu započnou v příštím roce a k oficiálnímu spuštění by mělo dojít do dvou či tří let, uvedl pro server CNN šéf společnosti Alan Joyce.

„Project Sunrise máme stále v přípravách, chceme být schopni létat ze Sydney a Melbourne až za nejzazší horizont, nejdál, jak to jde, tedy přímými lety do Londýna a na východní pobřeží USA,“ řekl Joyce. „Půjde o hodnotu, kterou nenabídne žádná jiná letecká společnost,“ doplnil.

Aktuálně se však australské letecké odvětví soustředí především na obsluhu domácích spojení. Země se totiž po dlouhých měsících izolace začala pomalu otevírat okolnímu světu, ačkoli stále ve značně omezeném režimu. „Jakmile bude hotovo, což bude začátkem roku 2022, tak se do projektu Sunrise opět pustíme. Předpokládáme, že první letadla by mohla vyrazit na cestu v roce 2024 nebo 2025,“ upřesnil Joyce.

Úřady chtějí data

Kvůli těmto extrémně dlouhým letům, při nichž cestující stráví ve vzduchu bez mezipřistání až 22 hodin, si chce nechat společnost speciálně upravit letadla. Půjde o modifikované modely Airbus A350-1000 s velkou nádrží na palivo.

Původně mělo k otevření linek dojít už v roce 2022 či 2023, pandemie však celý projekt prakticky zastavila. Dá se předpokládat, že před zahájením dojde ještě k dalším zkušebním letům. Australský úřad pro civilní letectví totiž vyžaduje data a důkazy, že jsou lidé, ať už posádka či cestující, schopni tolik hodin ve vzduchu fyzicky ustát.

Z Londýna do Sydney za 19 hodin a 19 minut. Letadlo dokončilo nejdelší přímý let

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám